30 Οκτ 2013

Νίκος Χειλαδάκης,Γερμανικό πλοίο βγάζουν οι Τούρκοι για έρευνες στην Α. Μεσόγειο



ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ  Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Σε νέα προκλητική κίνηση προχωρούν οι Τούρκοι, αυτή την φορά με την συνεργασία των «σωτήρων» της χώρας μας, των Γερμανών, βγάζοντας ένα ειδικό γερμανικό πλοίο για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου και συγκεκριμένα των εφημερίδων, Sabah, Milliyet, και Yeni Şafak, (30/10), το γερμανικό ερευνητικό πλοίο με την χαρακτηριστική ελληνική ονομασία, «POSEIDON», έφτασε στην Σμύρνη και πρόκειται να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σε πρώτη φάση για ίχνη ένυδρου μεθανίου τα οποία είναι σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι έρευνες αυτές των Τούρκων γίνονται σε συνεργασία των ειδικών επιστημονικών τμημάτων του πανεπιστήμιου της Σμύρνης, «Dokuz Eylül», και του Κέντρου Θαλασσίων και Περιβαλλοντολογικών Επιστημών του γερμανικού πανεπιστήμιου της Βρέμης. 

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το γερμανικό πλοίο που αναμένεται να πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, μόλις έφτασε στη Σμύρνη το επισκέφτηκε ο Γερμανός πρόξενος Σμύρνης, Margit Haberle, ο οποίος δήλωσε ότι το πλοίο αυτό θα συνεχίσει τις έρευνες του και κατά το 2014 στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των τουρκικών και γερμανικών επιστημονικών ομάδων στο τομέα της έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ειδικά μηχανήματα ερευνών και όπως ανέφερε ο Γερμανός καθηγητής, Gerhard Borman, στο πλοίο βρίσκεται μια εδική ομάδα αποτελούμενη από 15 Γερμανούς επιστήμονες που θα εποπτεύσει των ερευνών σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους.  Οι έρευνες, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρκέσουν περί τις τέσσερεις εβδομάδες και οι δυνατότητες του εδικού αυτού ερευνητικού πλοίου είναι να διεξάγει έρευνες σε βάθος δυο χιλιάδων μέτρων στον βυθό της θάλασσας. Όπως τονίζει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, Sabah, το πλοίο αυτό είναι ειδικό για τον εντοπισμό ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και το κόστος των ερευνών αυτών στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα, ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα η άλλη τουρκική εφημερίδα, η Milliyet, αναφέρει ότι σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος καθηγητής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, Günay Çifçi, το πρόγραμμα ερευνών  στην ανατολική Μεσόγειο είχε καταρτιστεί από το 2004 όταν είχαν αρχίσει τότε οι πρώτες έρευνες στον Εύξεινο Πόντο και τώρα η Τουρκία προχωρεί στην διεξαγωγή των ερευνών για ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση γίνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και σε πολύ «λεπτό» σημείο οι «υπόγειες» διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ εντείνεται ο παρασκηνιακός πόλεμος των ενεργειακών αγωγών για τα ενεργειακά κοιτάσματα στη ανατολική Μεσόγειο και όταν η Κύπρος και η Ελλάδα περνούν από τις χειρότερες κρίσεις στη ιστορία τους. Αντιλαμβάνεται κάνεις ότι όλα αυτά σκιαγραφούν ένα ζοφερό πλαίσιο για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα στην περιοχή και σίγουρα δεν προοιωνίζουν κάτι το αισιόδοξο. Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα απαντήσει η ελληνική και κυπριακή πλευρά στην νέα αυτή τουρκική πρόκληση. Έτσι όπως πάμε  σε λίγο καιρό τα τουρκικών συμφερόντων ερευνητικά πλοία θα έρχονται και… έξω από το Σούνιο και έξω… από τον Θερμαϊκό για να ερευνήσουν για ενεργειακά κοιτάσματα και εμείς θα τους παρακολουθούμε χωρίς καμία αντίδραση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com