26 Οκτ 2011

ΜΜΕ του Κατάρ: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε στο Κατάρ προκειμένου να συμμετάσχει στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Διαθρησκειακού Διαλόγου


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Κύκλοι Εκκλησίας της Ελλάδος: Τι συζητήσαμε στο Κατάρ

«Ο Εμίρης μίλησε με πολύ αγάπη για την Ελλάδα και σεβασμό για το έργο της Εκκλησίας. Μας είπε ότι εξαιτίας της αγάπης του θέλησε να επενδύσει στην χώρα μας παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν είχαν την ίδια άποψη κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας».
Ο συνομιλητής μου μόλις έχει επιστρέψει από το Κατάρ όπου είχε ταξιδέψει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Από την Αρχιεπισκοπή και την Ιερά Σύνοδο, το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Όταν διέρρευσε η πληροφορία έγινε γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος αξιοποίησε παλαιότερη πρόσκληση του Εμίρη του Κράτους του Κόλπου ενώ αφέθηκε να εννοηθεί πως θα συζητούσαν το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ της χώρας του Κόλπου αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε εκεί προκειμένου να συμμετάσχει στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Διαθρησκειακού Διαλόγου με θέμα: «Τα Κοινωνικά Δίκτυα και ο Διαθρησκειακός Διάλογος. Ένα όραμα για το μέλλον».
Κατά την παραμονή τους στο Κατάρ ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδοί του - ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, ο π.Αντώνιος Αβραμιώτης, Γεν.Διευθυντής της ΕΚΥΟ και ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, συναντήθηκαν με τον Εμίρη Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Γιασίμ Μπιν Γιαμπόρ Αλ Θανί καθώς και συνεργάτες τους.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας με την Εκκλησία.
«Γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα και βεβαίως τις δυσκολίες να επενδύσει κανείς στην χώρα. Ήταν εμφανές ότι θέλουν να βοηθήσουν την χώρα μας επενδύοντας σε διάφορους τομείς όπως στην καθαρή ενέργεια, στον τουρισμό και αλλού. Ωστόσο φαινόντουσαν συγκρατημένοι. Άφησαν να εννοηθεί ότι όσες φορές και αν προσπάθησαν να ξεκινήσουν κάτι στην Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και  την αστάθεια της πολιτικής βούλησης», συνέχισε ο συνομιλητής μου ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για όσα συζητήθηκαν στο Κατάρ.
Κατά πληροφορίες οι δύο πλευρές έκαναν μια γενική συζήτηση επάνω στο ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Σε περίπτωση που αυτή προχωρήσει τότε ενδέχεται να μην περιοριστεί μόνο στην αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων που διαχειρίζεται η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας αλλά η συνεργασία να επεκταθεί και στην αξιοποίηση εκκλησιαστικών ακινήτων Ιερών Μητροπόλεων. Στόχος της Εκκλησίας είναι μέσω μιας τέτοιας συνεργασίας να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο αλλά και να αρχίσει, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικοί κύκλοι, να γίνεται οικονομικά αυτάρκης «αφού ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι μελλοντικές σχέσεις της με την Πολιτεία».
Εφόσον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανάψει το πράσινο φως για την συνέχιση των διερευνητικών επαφών τότε εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μεταβούν εκ νέου στο Κατάρ με προτάσεις για την αξιοποίηση συγκεκριμένων εκκλησιαστικών ακινήτων. «Πιθανότατα θα ακολουθήσει επίσκεψη μιας ομάδας συμβούλων από το Κατάρ στην Ελλάδα για να έχει επαφές με στελέχη της Ελλαδικής Εκκλησίας προκειμένου να προωθηθεί η όποια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», εκτίμησε το στέλεχος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
skai.gr/26/10/2011Νίκος Παπαχρήστου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφού εκπροσωπεί ο κος Ιερώνυμος την Ελλαδική Εκκλησία δεν μπορεί παρά να κοιμόμαστε...ανήσυχοι!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com