Κωνσταντίνος Ναυπλιώτης
ΠΛΑΚΟΥΝΤΟΦΑΓΙΑ: ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ
ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
Η «ΙΑΤΡΙΚΗ» ΤΟΥ …ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ
Σε έναν τόμο του Δελτίου έτους 1979 της Ακαδημίας Ιατρικής Νέας Υόρκης, άρθρο του William Ober με τίτλο «Σημειώσεις για την Πλακουντοφαγία» αναφέρεται το ενδεχόμενο κάποιοι από τους αρχαίους πολιτισμούς που ασκούσαν ανθρωποθυσίες να προέβαιναν σε Πλακουντοφαγία, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, Tasians, Badarians, Amrateans, Gerzeans, Semainians.1
Ο ανθρώπινος πλακούντας χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην κινεζική ιατρική. Η Επιτομή του Materia Medica, κείμενο του 16ου αιώνα, αναφέρει σε ένα τμήμα της ότι, «όταν μια γυναίκα της περιοχής Liuqiu γεννά, ο πλακούντας τρώγεται» και ότι στην περιοχή Bagüi «ο πλακούντας του αγοριού, ειδικά προετοιμασμένος τρώγεται από την οικογένεια και τους συγγενείς της μητέρας». Ένα άλλο κινέζικο ιατρικό κείμενο, η Μεγάλη Φαρμακοποιία του 1596, συνιστά πλακούντα αναμιγμένο με ανθρώπινο γάλα ώστε να θεραπευτούν οι επιπτώσεις από την εξάντληση του «Τσι».2
Ο W. B. Ober στο βιβλίο του «Notes on placentophagy»3 αναφέρει ότι οι Αρουκάνιοι ιθαγενείς της Αργεντινής δίνουν στο άρρωστο παιδί σκόνη αποξηραμένου ομφάλιου λώρου. Στη Τζαμάικα, τσάι από πλακούντα δίνεται στα βρέφη για την πρόληψη των σπασμών που προκαλούνται από τα …φαντάσματα. Οι Chaga της Τανγκανίκα φτιάχνουν χυλό με αλευροποιημένο πλακούντα που σερβίρεται στις ηλικιωμένες γυναίκες της οικογένειας, ως τρόπος διατήρησης της ζωής του παιδιού και στην Κεντρική Ινδία, οι γυναίκες της Φυλής Kol τρώνε τον πλακούντα πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει την αναπαραγωγική λειτουργία επειδή η βρώση του πλακούντα από στείρες γυναίκες «μπορεί να διαλύσει τις αιτίες ατεκνίας.»
Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ
Στην Ταϊλάνδη όπου ο Βουδισμός έχει βαθιές ρίζες υπάρχει ένα τελετουργικό το kwan Duan που πραγματοποιείται όταν το βρέφος είναι ενός μηνός και τελείται από τις περισσότερες οικογένειες.
Πρόκειται για το θάψιμο του πλακούντα. Μετά τη γέννηση ενός βρέφους, οι γονείς φυλάνε τον πλακούντα σε ειδικό πιθάρι ώστε να τον θάψουν τελετουργικά σε συγκεκριμένη τοποθεσία και προσανατολισμό αναλόγως της εποχή γέννησης του μωρού. Αυτό δεν είναι απλή υπόθεση γιατί υπάρχουν αυστηροί ζωδιακοί κανόνες που διέπουν την ακριβή τοποθεσία στην οποία πρέπει να θαφτεί το δοχείο.
Αν το παιδί γεννήθηκε τον Απρίλιο, Μάιο ή Ιούνιο, το πιθάρι θα πρέπει να «βλέπει» απαραιτήτως προς βορά. Αν, ωστόσο, το μωρό ήρθε στον κόσμο μεταξύ Οκτώβριο και Δεκέμβριο, το άνοιγμα του δοχείου θα πρέπει να βλέπει προς το νότο ή βορειοανατολικά. Η ταφή του πλακούντα στη Βουδιστική Ταϊλάνδη δεν αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα επειδή θεωρείται πως έχει άμεση σχέση με την μελλοντική ευημερία της οικογένειας.4
Επίσης…
Οι Ναβάχο της νοτιοδυτικής Αμερικής συνήθως θάβουν τον πλακούντα μέσα στην ιερή περιοχή Τέσσερεις Γωνίες με σκοπό να δεσμεύσουν το παιδί στην προγονική γη του. Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θάβουν τον πλακούντα σε πάτριο έδαφος για τον ίδιο λόγο. Σε ορισμένες περιοχές της Σιβηρίας, αν το μωρό αρρωστήσει πιστεύουν ότι ο πλακούντας δεν έχει θαφτεί σωστά και επαναλαμβάνουν την ταφή σε άλλο σημείο με την ελπίδα το παιδί να αναρρώσει.
Στην Κίνα, η τοποθεσία της ταφής του πλακούντα έχει επίσης μεγάλη σημασία. Με βάση το yin και το yang, θάβουν τον πλακούντα είτε σε ένα σκιερό (yin) ή ένα ηλιόλουστο (yang) μέρος. Πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο οι γονείς μπορούν να επιλέξουν το φύλο του επόμενου παιδιού. Μια κακή επιλογή της τοποθεσίας του yin θα μπορούσε να αποδυναμώσει το «chi» του παιδιού («ενέργεια ζωής») και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε κακή υγεία. Το έθιμο να φυτεύεται ένα δέντρο, όπως μια μπανάνα ή φοινικόδεντρο, στο μέρος που είναι θαμμένος ο πλακούντας είναι επίσης μια κοινή πρακτική σε πολλά μέρη του κόσμου. Το φυτό που αναπτύσσεται εκεί δεν πρέπει να κόβεται αλλιώς …κακή τύχη θα έρθει στο παιδί.
Σε μερικούς πολιτισμούς, αντί να θάβεται στο έδαφος, ο πλακούντας ρίχνεται σε ποτάμι με την πεποίθηση ότι «όπως ρέει το ποτάμι, θα ρέει και η ζωή του παιδιού».5
Η ΣΧΕΣΗ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ:
ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
Η ερμηνεία της σχέσης μεταξύ πλακούντα και παιδιού ποικίλλει ανά τον κόσμο. Ο λαός IBO της Νιγηρίας και Γκάνας θεωρεί τον πλακούντας το δίδυμο αδελφό του μωρού. Οι Aymara και Quecha λαοί της Βολιβίας λένε ότι ο πλακούντας έχει το δικό του πνεύμα. Οι Μαλαισιανοί θεωρούν το πλακούντα ως το μεγαλύτερο αδέλφι του παιδιού. Όταν το μωρό χαμογελά απροσδόκητα, λένε ότι παίζει μαζί με τον αδερφό (πλακούντα) του. Οι Parigi των Νήσων Celebes βλέπουν επίσης τον πλακούντα ως το μεγαλύτερο αδελφό. Διατηρείται σε ένα ειδικό δοχείο, τυλιγμένος σε λευκό βαμβάκι, και θάβεται τελετουργικά από τη μητέρα. Στη συνέχεια φυτεύονται φοίνικες για να τιμήσουν τον τόπο ταφής. Παρόμοιες πεποιθήσεις υπάρχουν στην Ιάβα και το Μπαλί. Οι Toba-Bataks της Σουμάτρας πιστεύουν ότι ο πλακούντας είναι ο νεότερος αδελφός. Πιστεύουν επίσης ότι έχει μία από τις επτά ψυχές που κάθε άτομο διαθέτει, και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος συνείδησης για το παιδί. Στην Ισλανδία, πιστεύουν ότι το πνεύμα προστάτη του παιδιού κατοικεί στον πλακούντα, με αποτέλεσμα να τον ονομάζουν “fylgia», που σημαίνει «φύλακας άγγελος». Στη Δυτική Αυστραλία, ο πλακούντας θεωρείται ότι είναι σύντροφος του παιδιού. Αποθηκεύεται σε ένα καλυμμένο δοχείο για τρεις ημέρες πριν από την ταφή, κατά την οποία τηρείται μια τιμητική σιωπή.
Οι Baganda της Ουγκάντα πιστεύουν ότι ο πλακούντας είναι στην πραγματικότητα ένα δεύτερο παιδί. Δεν είναι μόνο το ‘διπλό του παιδιού’, αλλά έχει επίσης το δικό του πνεύμα που κατοικεί στον ομφάλιο λώρο. Το τμήμα του λώρου που συνδέεται με το μωρό πρέπει να διατηρηθεί προσεκτικά ώστε να εξασφαλιστεί η καλή υγεία του παιδιού. Εάν το παιδί έχει βασιλικό αίμα, τότε ο πλακούντας διατηρείται τελετουργικά και μεταφέρεται με πομπές από υψηλόβαθμο αξιωματικό. Αυτό το έθιμο είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με εκείνο των Αιγυπτίων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στη δυαδικότητα των ψυχών – μια ψυχή κατοικεί το σώμα, και η άλλη το πλακούντα. Ο πλακούντας είχε και το δικό του ιερογλυφικό σύμβολο, που έμοιαζε με μια εγκάρσια τομής ενός ανθρώπινου πλακούντα. Στη βασιλική πομπή, ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος θα φέρει ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει τον πλακούντα. Το σύμβολο αυτό απεικονίζεται ως ένα όργανο με δύο λοβούς, ένα ομφάλιο λώρο και μεμβράνες διπλωμένες προς τα πίσω. Ολόκληροι τάφοι έχουν κατασκευαστεί για να στεγάσουν τους βασιλικούς πλακούντες των Φαραώ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εσωτεριστής νέο-γνωστικιστής Samael Aun Weor στο βιβλίο του Esoteric Medicine and Practical Magic: Experience Nature’s Healing Power καταδικάζει τους μαιευτήρες που απομακρύνουν το νεογέννητο βρέφος από τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννα επειδή αυτό έχει ανάγκη την «αύρα» της ώστε να μην ασθενήσει. Στο ίδιο βιβλίο ο συγγραφέας υιοθετεί την άποψη παγανιστικών λαών που αναφέρουμε παραπάνω, πως: «Αποκλειστικά οι παρανοϊκοί επιστήμονες θέλουν να διορθώσουν το έργο του Θεού. Ο πλακούντας της μητέρας, που θα έπρεπε να είναι ενταφιασμένος σε μέρος ζεστό για να αποφύγει τις συνέπειες, είναι πεταμένος στις κοπριές (προφανώς σκουπίδια-χωματερή). Αγνοώντας οι “γιατροί” την στενή σχέση βιοηλεκτρικο-μαγνητική που υπάρχει ανάμεσα στον πλακούντα και στον οργανισμό της ασθενούς… Ένας πλακούντας πεταμένος στα σκουπίδια ή στο νερό, είναι η αιτία για πολλαπλές και μελλοντικές ασθένειες της μήτρας και άλλων οργάνων».
ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα η πλακουντοφαγία επιστρέφει δυναμικά με φόντο τον κόσμο του σόου μπιζ, τηλεοπτικών ριάλιτι σόου, της γέννας λωτού και από τάσεις του εξωτερικού που προωθούν τον λεγόμενο φυσικό τοκετό. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ως χριστιανοί είμαστε υπέρ του φυσικού τοκετού αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Σπηλιόπουλος: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού, σε μια εποχή που οι καισαρικές τομές έχουν γίνει καθημερινότητα και συνήθεια, είναι κάτι κακό. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η υπεράσπιση του φυσιολογικού, αυτού που ο ίδιος ο Θεός έθεσε ως φυσιολογικό, έναντι του αφύσικου, του βιαίου, του ιδιοτελούς, είναι κάτι το κακό, χωρίς βέβαια να παραθεωρούμε το πόσο σημαντική αλλά και σωτήρια είναι μια καισαρική τομή στις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται με φειδώ και κατ’ ανάγκην. Ο σκοπός, λοιπόν, του σωματείου, τουλάχιστον αυτό που προβάλλεται ως σκοπός, είναι και καλός και επαινετός. Τα μέσα; Είναι πολύ σημαντικό να ερευνήσουμε ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί ο σύλλογος για την προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού, διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα μέσα δεν καθαγιάζονται από τους σκοπούς». 6
Τα επιχειρήματα:
Είναι κάτι που συμβαίνει μετά τον τοκετό στα περισσότερα θηλαστικά είδη.
Πιο γρήγορη παραγωγή του μητρικού γάλακτος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ορμόνες και κυρίως προλακτίνης.
Μικρότερη αιμορραγία, χάρη στην ωκυτοκίνη και το πολυπεπτίδιο ουροκινάση.
Περισσότερη ενέργεια, χάρη στο σίδηρο.
Αίσθημα ευεξίας, χάρη στην προγεστερόνη και την κορτιζόνη.
Αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης χάρη στην παρουσία πολλών ορμονών και κυρίως της κορτικοτροπίνης, τα επίπεδα της οποίας στον οργανισμό της γυναίκας πέφτουν σημαντικά, μετά την έξοδο του πλακούντα.
Μείωση της αίσθησης του πόνου, χάρη στην ωκυτοκίνη.7
Ο πλακούντας σαν καλλυντικό, μετά από ειδική επεξεργασία αποξηραίνεται και μοιράζεται σε κάψουλες, από τις οποίες η γυναίκα παίρνει 3 την ημέρα για 2-3 μήνες. Στην Αμερική μάλιστα υπάρχουν «ειδικοί» που έρχονται στο σπίτι ή το μαιευτήριο, παίρνουν τον πλακούντα που διατηρείται μέχρι 48 ώρες στο ψυγείο και τον επιστρέφουν σε μορφή μικροσκοπικών δισκίων!
Μπορεί να μην έχει αποδειχτεί εργαστηριακά, όμως πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ο πλακούντας μπορεί να κάνει θαύματα στην επιδερμίδα και να εξασφαλίσει νεανική εμφάνιση. Στο ίντερνετ πωλούνται καλλυντικά τα οποία περιέχουν ως βασικό συστατικό τους ανθρώπινο πλακούντα σε τιμές που φτάνουν τα 150-200 ευρώ. Ο πλακούντας περιέχει βλαστοκύτταρα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και πολλά άλλα στοιχεία που θεωρούνται ότι αποτελούν τροφή για ένα υγιές δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι καλλυντικές και αντιγηραντικές ιδιότητές του είναι πολύ διαδεδομένες στους κύκλους των σταρ του Χόλιγουντ.8
Η βρώση του πλακούντα είναι συχνή στην Κίνα, και θεωρείται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, χρονολογείται δε πάνω από 2.000 χρόνια. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή έχει επανεμφανιστεί την τελευταία δεκαετία. Ένα μαιευτήριο στην ανατολική πόλη της Nanjing ανέφερε ότι περίπου το 10% των νέων γονιών πήραν τον πλακούντα τους μετά τον τοκετό.
«Είναι ένα τονωτικό για να οχυρώσουν το ‘τσι’ και να εμπλουτίσουν το αίμα» λέει μια «παραδοσιακή» γιατρός της Σαγκάης, αναφερόμενη στην «δύναμη ζωής» που πιστεύουν ότι ρέει μέσα στο σώμα. Πέρυσι, οι κινεζικές αρχές ερεύνησαν ένα νοσοκομείο στη νότια πόλη της Guangzhou για την πώληση πλακούντων για 20 γιουάν ($ 2) ανά τεμάχιο. Αν και σε άλλα μέρη της Κίνας, όπως στην ανατολική πόλη Τζινάν, η τιμή φτάνει τα 300 γιουάν ανά πλακούντα.9
Χιλιάδες χάπια γεμάτα με σκόνη από ανθρώπινη σάρκα έχουν ανακαλυφθεί από τελωνειακούς υπαλλήλους στη Νότια Κορέα. Οι κάψουλες είναι σε μεγάλη ζήτηση, διότι θεωρούνται η «πανάκεια» ενός φαρμάκου και εξάγονται παράνομα από την Κίνα σε τεράστιες ποσότητες.
Υπάρχει τεράστια ζήτηση για χάπια που αυξάνουν την αντοχή. Αποξηραμένος πλακούντας είναι ήδη περιζήτητος για τις δήθεν ιδιότητές του, ωστόσο στην πραγματικότητα οι ανθρώπινες αυτές κάψουλες περιέχουν σάρκα, σούπερ βακτηρίδια και άλλα επιζήμια συστατικά.10
ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ…ΠΛΑΚΟΥΝΤΟΦΑΓΙΑ
Μια άλλη χρήση του πλακούντα είναι και η ομοιοπαθητική θεραπεία για το μωρό. Αυτό απαιτεί τη αραίωση ενός κομματιού πλακούντα σε αλκοόλ για λίγες μέρες και στη συνέχεια τη δυναμοποίησή του. Αυτό θεωρείται το «ειδικό» φάρμακο του μωρού και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των τραυματικών εμπειριών του βρέφους ή απλά για τόνωση διότι: «Η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της λήψης αυτού του φαρμάκου είναι αρκετά εντυπωσιακή».11 Να σημειώσουμε εδώ και μια άμεση νεοεποχίτικη αναφορά για τον πλακούντα ο οποίος αναφέρεται ως «Το ξεχασμένο Τσάκρα». 12
«Πάντα δοκιμάζετε, τὸ καλὸν κατέχετε»
(Α’ Θεσ. ε’ 21)
Πράγματι τα περισσότερα θηλαστικά, με εξαίρεση το θαλάσσιο λιοντάρι, τη φάλαινα και την καμήλα τρώνε τον πλακούντα αμέσως μετά τη γέννα αλλά αυτό δεν το κάνουν για να λάβουν θρεπτικές ουσίες ή να μειώσουν τους επιλόχειους πόνους. Η εξήγηση είναι ότι θέλουν να εξαφανίσουν τα ίχνη του τοκετού, ώστε να μην αντιληφθούν τα εχθρικά ζώα ότι κάπου κοντά υπάρχει μια μητέρα και τα μικρά της, δηλαδή «εύκολα», αδύναμα θηράματα! Ή το κάνουν απλά από …πείνα! Ας μην ξεχνάμε πως πολλά ζώα συνηθίζουν να τρώνε ακόμα και τα παιδιά τους μόλις γεννηθούν αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μιμηθούμε!13
Πολλά ανθρώπινα όργανα που περιέχουν ωφέλιμες ουσίες είναι «θρεπτικά» αν φαγωθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα φάμε! Αυτού του είδους τα «λογικά» επιχειρήματα οδηγούν σε έναν ολισθηρό δρόμο με τεράστιες ηθικές συνέπειες. Σύμφωνα με αυτή την ανθρωποκεντρική θεώρηση, αν κάτι είναι ευεργετικό, τότε είναι και ηθικά αποδεκτό.
Πολλοί ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί κατά πόσο η πρακτική της πλακουντοφαγίας ωφελεί τον άνθρωπο. Ο καθηγητής Μαρκ Kristal του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, έγραψε στη διδακτορική διατριβή του το 1971, σχετικά με το γιατί τα ζώα τρώνε τους πλακούντες τους: «Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ό, τι θέλουν, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς τους για κάποιο όφελος (σημ.: από την πλακουντοφαγία) στον άνθρωπο. Η διαδικασία του μαγειρέματος θα καταστρέψει τις πρωτεΐνη και τις ορμόνες. Η ξήρανση ή η κατάψυξη θα καταστρέψει άλλα συστατικά».14
ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ;
Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που ανήκει βιολογικά στο μωρό. Όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί και κάνει την πρώτη διαίρεσή του σε δύο κύτταρα, το ένα κύτταρο θα αναπτυχθεί σε μωρό και το άλλο κύτταρο θα αναπτυχθεί ως πλακούντας. Σύμφωνα με λεξικό15 ο ορισμός του κανιβαλισμού είναι: η βρώση ανθρώπινης σάρκας από ένα ανθρώπινο ον. Ο πλακούντας είναι ανθρώπινη σάρκα, και ως τέτοια, δεν θα πρέπει να τρώγεται.
ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ
Ιερεμίας 19:9 «καὶ θέλω κάμει αὐτοὺς νὰ φάγωσι τὴν σάρκα τῶν υἱῶν αὑτῶν καὶ τὴν σάρκα τῶν θυγατέρων αὑτῶν, καὶ θέλουσι φάγει ἕκαστος τὴν σάρκα τοῦ φίλου αὑτοῦ ἐν τῇ πολιορκίᾳ καὶ στενοχωρίᾳ, μὲ τὴν ὁποίαν οἱ ἐχθροὶ αὐτῶν καὶ οἱ ζητοῦντες τὴν ζωήν αὐτῶν θέλουσι στενοχωρήσει αὐτούς». Λευιτικόν 26:29 «Καὶ θέλετε φάγει τὰς σάρκας τῶν υἱῶν σας καὶ τὰς σάρκας τῶν θυγατέρων σας θέλετε φάγει». Δευτερονόμιο 28:56-57 «καὶ ἡ ἁπαλὴ ἐν ὑμῖν καὶ ἡ τρυφερὰ σφόδρα ἧς οὐχὶ πεῖραν ἔλαβεν ὁ ποὺς αὐτῆς βαίνειν ἐπὶ τῆς γῆς διὰ τὴν τρυφερότητα καὶ διὰ τὴν ἁπαλότητα βασκανεῖ τῷ ὀφθαλμῷ αὐτῆς τὸν ἄνδρα αὐτῆς τὸν ἐν τῷ κόλπῳ αὐτῆς καὶ τὸν υἱὸν καὶ τὴν θυγατέρα αὐτῆς καὶ τὸ χόριον (σημ: πλακούντας) αὐτῆς τὸ ἐξελθὸν διὰ τῶν μηρῶν αὐτῆς καὶ τὸ τέκνον ὃ ἂν τέκῃ καταφάγεται γὰρ αὐτὰ διὰ τὴν ἔνδειαν πάντων κρυφῇ ἐν τῇ στενοχωρίᾳ σου καὶ ἐν τῇ θλίψει σου ᾗ θλίψει σε ὁ ἐχθρός σου ἐν πάσαις ταῖς πόλεσίν σου». |
Τα παραπάνω εδάφια αναφέρονται στην τραγική για τους Ιουδαίους περίοδο, της πολιορκίας της Ιερουσαλήμ από τον Ρωμαίο Τίτο το 70 μ.Χ. Ο Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος σε μια προσωπική μαρτυρία για τα γεγονότα της πολιορκίας της Ιερουσαλήμ ισχυρίζεται ότι πάνω από 1.100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αρχικής πολιορκίας. 97.000 συνελήφθησαν και υποδουλώθηκαν, και πολλοί κατέφυγαν σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η τραγωδία ώστε ο Τίτος φέρεται να αρνήθηκε να δεχθεί το στεφάνι της νίκης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία αξία να νικήσεις ανθρώπους ξεχασμένους από τον ίδιο τους τον Θεό». Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, υπήρξε μαζική πείνα στην οποία μερικές μητέρες έφτασαν στο σημείο να καταβροχθίζουν τα παιδιά τους.
Ο κανιβαλισμός που έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν επιλογή ευδαιμονίας από τους ανθρώπους αλλά συνέπεια της απομάκρυνσής τους από τον Θεό. Ήταν η συνέπεια της αμαρτίας : «Ἐὰν δὲ καὶ διὰ τούτων δὲν μοῦ ὑπακούσητε, ἀλλὰ πορεύησθε ἐναντίοι εἰς ἐμέ, 28 τότε ἐγὼ θέλω πορευθῆ ἐναντίος εἰς ἐσᾶς μετὰ θυμοῦ καὶ θέλω σᾶς παιδεύσει καὶ ἐγὼ ἑπταπλασίως διὰ τὰς ἁμαρτίας σας. 29 Καὶ θέλετε φάγει τὰς σάρκας τῶν υἱῶν σας καὶ τὰς σάρκας τῶν θυγατέρων σας θέλετε φάγει». (Λευιτικόν 26: 27-29).
ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ
Ο άγιος Επιφάνιος στο Πανάριον αναφέρει μια ιδιάζουσα περίπτωση κανιβαλισμού του εμβρύου και του πλακούντα από την γνωστική αίρεση των Φιβιωνιτών: «Εκριζώνουν από τα σπλάχνα αυτό το αγέννητο παιδί, το κοπανούν σε γουδί μ’ ένα μείγμα από μέλι και πιπέρι και μερικά άλλα καρυκεύματα και μύρο, για να μην αηδιάζουν, και κατόπιν συγκεντρώνονται, όλη αυτή η συντροφιά των χοίρων και των σκύλων, και ο καθένας κοινωνεί με ένα δάχτυλο από το συνθλιμμένο παιδί. Και, αφού τελειώσουν αυτό τον κανιβαλισμό, προσεύχονται στον Θεό, λέγοντας: “δεν αφήσαμε τον Άρχοντα της λαγνείας να μας εμπαίξει, αλλά μαζέψαμε το σφάλμα του αδελφού μας”. Και θεωρούν πως αυτό είναι το τέλειο Πάσχα…».16
Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΜΑΣ
Διδαχαίς ποικίλαις και ξέναις μη περιφέρεσθε· καλόν γαρ χάριτι βεβαιούσθαι την καρδίαν ου βρώμασιν εν οίς ουκ ωφελήθησαν οι περιπατήσαντες. (Εβρ. ιγ’:9)
Η βρώση του πλακούντα έχει ως αρχή της:
την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η οποία βασίζεται στην θεραπεία μέσω της απελευθέρωση της ροής της «συμπαντικής ενέργειας», του «τσι» διά των «τσάκρας» που υποτίθεται υπάρχουν σε κάθε οργανισμό. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι η λεγόμενη κινεζική ιατρική έχει 100% θρησκευτικό υπόβαθρο και ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη και ακόμη περισσότερο με την χριστιανική θεώρηση του κόσμου.
παγανιστικές θρησκείες ή παραδοσιακά κατάλοιπα αυτών τα οποία είναι ξένα προς την χριστιανική πίστη και λατρεία.
η αναβίωση αυτών των πρακτικών πιστεύουμε ότι έχει καθαρά νεοπαγανιστικό χαρακτήρα.
Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος Τσιάκας: «… παρουσιάζονται ως φυσιολάτρες και καλούν τους ανθρώπους, για να αποκτήσουν υγεία και μακροζωία, να επιστρέψουν πίσω στους «Φυσικούς Νόμους» και να εναρμονισθούν με αυτούς. Κάθε παραβίαση των «Φυσικών Νόμων», όπως τους διδάσκει η νέα τάση, θεωρείται θανάσιμη αμαρτία. Σύνθημά τους είναι: «Θεός και Φύσις – Νόσων Λύσις».17
Η ελπίδα των Χριστιανών δεν είναι οι Υπερτροφές, η μακροζωία, η αποφυγή του πόνου, αλλά η αιώνιος ζωή, όπως αυτή αποκτάται μέσα από την πίστη του Ευαγγελίου και τα μυστήρια της Εκκλησίας. Σκοπός των Χριστιανών, σύμφωνα με το Ορθόδοξο φρόνημα, είναι η χάρης του Θεού. Η Εκκλησία δεν καταφεύγει στην φύση για την σωτηρία του ανθρώπου, αλλά στον Τριαδικό Προσωπικό Θεό.18
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Human_placentophagy
- Κατά την Κινεζική φιλοσοφία, η ενέργεια Chi (Τσι) είναι η βασική κοσμική αρχή η οποία είναι η αιτία κάθε δημιουργικής και καταστροφικής καταστάσεως, και θα μπορούσε να παραβληθεί με τον Ινδικό όρο «Πράνα». Αναλυτικά άρθρα για την ενέργεια αυτή δείτε εδώ
- Notes on placentophagy. – W. B. Ober
- Burying The Placenta – A Gift of Blessing
- Placenta Spiritually Revered, But Not in the West
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΤΟΚΙΑ Ή ΠΩΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Σημειώνουμε ότι δεν γνωρίζουμε αν η ΕΥΤΟΚΙΑ προτείνει την πλακουντοφαγία και δεν επιδιώκουμε να την σχετίσουμε με αυτή την πρακτική όπως πιθανώς να υποθέσει ο αναγνώστης.
- Εσείς θα τρώγατε τον πλακούντα σας; της κ.Ελένης Καραγιάννη
- Λίγες μέρες πριν γεννήσει την κόρη της, η Κιμ Καρντάσιαν στο σόου που παρουσιάζει μαζί με την οικογένειά της στην αμερικανική τηλεόραση κάλεσε ένα γιατρό και τον ρωτούσε τι μπορεί να της προσφέρει το να φάει τον πλακούντα. Όπως σχολίασε η ίδια, είχε σκοπό να το κάνει, καθώς είχε πειστεί ότι οι ορμόνες και οι βιταμίνες που περιέχονται σ’ αυτόν, τον καθιστούν μια αληθινή πηγή νεότητας. Η πρωταγωνίστρια της σειράς Mad Men, Τζάνιουαρι Τζόουνς, από την άλλη δηλώνει πως μετανιώνει που αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι έφαγε τον πλακούντα της, μετά τη γέννηση του γιου της Ξαβιέ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει που το έκανε. «Δεν είναι κάτι σιχαμένο… Δεν το τρως ωμό ούτε το χτυπάς στο μπλέντερ και το πίνεις. Είναι κάτι απολύτως «πολιτισμένο» που βοηθά τις γυναίκες να αποφύγουν την επιλόχεια κατάθλιψη και να έχουν περισσότερη ενέργεια. Προσωπικά, δεν ένιωσα ούτε για μία στιγμή θλιμμένη, καταπιεσμένη ή σε κακή διάθεση αφότου γέννησα, γι’ αυτό και θα το συνιστούσα σε όλες τις γυναίκες». Περισσότερα στο άρθρο της κ.Ελένης Καραγιάννη
- Eating placenta, an age-old practice in China
- ΧΑΠΙΑ ΑΠΟ ΣΚΟΝΗ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΑΝΤΟΧΗΣ
- The Bridge of Life: Options for Placentas by Kelly Graff
- Treatment of the Sacred Cord and Placenta: Delayed Cord Clamping and Lotus Birth in Bali
- Ingesting the placenta: Is it healthy for new moms?
- Ingesting the placenta: Is it healthy for new moms?
- http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html
- Β-10 Επιφάνειος, Πανάριον (Η Αποθήκη, πρβλ. Η ανασκευή όλων των Αιρέσεων) 26.4-6
- ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ» ΜΕΘΟΔΟΙ MIA ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ -ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
- «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Γ
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ:
- Traditional Chinese medicine contains human placenta
- Shavam ratsan spiritual midwife
- Ingesting the placenta: Is it healthy for new moms?
- Eating Placentas: Cannibalism, Recycling, or Health Food?
- Childbirth Traditions Around the World: China
- Chinese Cultural Birthing Practices
- For Chinese Moms, Birth Means 30 Days In Pajamas
- The placenta burial
- Passages Pagan Pregnancy: A Spiritual Journey from Maiden to Mother By Arin Murphy-Hiscock
- Placenta Remedies and Placenta Recipes
- Γέννα-λωτός: Τι είναι, τα οφέλη και οι κίνδυνοι
- Inside the world of human placentophagia
Αντιαιρετικόν
Εγκόλπιον www.egolpion.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου