Η σεξουαλικότητα προορίζεται αποκλειστικά για τον/την σύζυγο μέσα στο γάμο. Αν δεν το εξηγήσουμε εμείς αυτό στα παιδιά μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει.
Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»
Η σεξουαλικότητα προορίζεται αποκλειστικά για τον/την σύζυγο μέσα στο γάμο. Αν δεν το εξηγήσουμε εμείς αυτό στα παιδιά μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Θα τα καταπιεί μια κοινωνία που νοιάζεται περισσότερο για την «ικανοποίηση» και το κέρδος της, παρά για τις ψυχές τους. Αλλά οι ψυχές των παιδιών μας είναι δική μας ευθύνη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν για την πορνογραφία. Και εμείς ως γονείς νιώθουμε άβολα. Δεν την αναφέρουμε γιατί είναι κάτι ντροπιαστικό είτε αφορά ενήλικες είτε παιδιά. Με κανένα τρόπο δε θέλουμε να έχουμε σχέση με αυτή τη πρακτική που διαφθείρει σώματα και ψυχές. Όμως, με την εξάπλωσή της και την διαδικτυακή ευκολία με την οποία τη προσεγγίζουν τα παιδιά, είναι ανάγκη να γίνουν κάποιες συζητήσεις για να τα προστατεύσουμε.
Το θέμα δεν είναι μακριά από εμάς ούτε ως χρήση, ούτε ως παραγωγή.(1) Η Ελληνική πραγματικότητα αναδεικνύει εκατομμύρια χρήστες (2) άντρες και γυναίκες, σε όλη τη χώρα, με τους νέους 18-24 ετών να έχουν υψηλά ποσοστά επί του συνόλου των χρηστών, στο 28%(3) σύμφωνα με «επίσημα» στοιχεία παρόχου. Είναι κατανοητό πως εφόσον η δήλωση ψευδούς ηλικίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη θέαση από ανηλίκους, τα ποσοστά χρήσης από ανηλίκους είναι άγνωστα και βασιζόμαστε σε προσωπικές μαρτυρίες για το θέμα.
Στη Κύπρο εδρεύουν, αυτή τη στιγμή, πέντε εταιρείες (4) που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία και διανομή βίντεο με πορνογραφικό υλικό. Ο ετήσιος τζίρος που καταγράφουν ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο εξ αυτών συνδέονται άμεσα με τις εταιρείες κολοσσούς της πορνογραφικής βιομηχανίας, Pornhub και xHamster. Πρόκειται για πλατφόρμες χαρακτηρισμένες ως «νόμιμες», που εποπτεύονται από κρατικές υπηρεσίες, για να μην προβάλλουν βιασμούς, κτηνοβασίες, παιδοφιλία, νεκροφιλία κ.ά. Υπάρχουν, βεβαίως και ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο που προβάλλουν και το χειρίστης ποιότητας απαγορευμένο υλικό, με τους υπεύθυνους να έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και την Ιντερπόλ.
Σε κάποιες από τις πέντε εταιρείες εργάζεται τοπικό προσωπικό της Κύπρου, το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι επιφορτισμένο να παρακολουθεί το πορνογραφικό υλικό προτού ανεβεί στο διαδίκτυο, με σκοπό να αφαιρείται μέρος του υλικού που εμπίπτει στις πιο πάνω απαγορεύσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα του θεάματος. Εκτός από τους υπαλλήλους που έχουν αυτό τον άσχημο ρόλο, το πρόβλημα δημιουργείται και στους θεατές που είναι και των δύο φύλων, φύλων, οποιαδήποτε ηλικίας, παντρεμένους και άγαμους, επαρχιώτες ή αστούς, ανήλικα παιδιά που βλέπουν ό,τι σαπισμένο τους σερβίρεται…
Δεν υπάρχουν επίσημα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τους εφήβους στην Ελλάδα καθώς η χρήση της πορνογραφίας είναι παράνομη σε αυτή την ηλικία. Ωστόσο, έχουμε κάποια παλαιότερα Ελληνικά στοιχεία και μελέτες από το εξωτερικό και με βάση αυτά θα προσεγγίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της θέασης του άσεμνου υλικού από τα παιδιά.
Ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία (5) :
- Το Bark, μια ομάδα παρακολούθησης που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τα παιδιά να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο, δήλωσε σε ένα άρθρο του Νοεμβρίου 2023 ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ιστότοποι πορνό.
- Το Bark ισχυρίζεται επίσης ότι «το 62,4% των προεφήβων (8-12 ετών) και το 82,2% των εφήβων έχουν δει γυμνό ή περιεχόμενο σεξουαλικής φύσης στο διαδίκτυο».
- Από τον Μάιο του 2024, τέσσερις ιστότοποι πορνό βρίσκονται στους 25 κορυφαίους διαδικτυακούς –παγκόσμια προσβάσιμους- ιστότοπους. Το Pornhub κατατάχθηκε στην 17η θέση.
- Σύμφωνα με το «Fight the New Drug», έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τους κινδύνους του πορνό, το Pornhub κατέγραψε ότι οι χρήστες του παρακολούθησαν 5.824.699.200 ώρες πορνό το 2019.
- Το «Fight the New Drug» διαπίστωσε επίσης ότι κάθε λεπτό παρακολουθούνται 11.082 ώρες πορνό. Αυτό ισοδυναμεί με 15.958.080 ώρες πορνογραφικών βίντεο που παρακολουθούνται κάθε μέρα.
- Στην ετήσια έκθεσή του για το 2023, το Pornhub ανέφερε ότι «ο μέσος χρόνος που αφιερώθηκε στο Pornhub αυξήθηκε κατά 15 ολόκληρα δευτερόλεπτα, καθιστώντας τη μέση διάρκεια επίσκεψης 10 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα».
- Στην Ελλάδα,(6) σύμφωνα με την παλαιότερη έρευνα «Παιδιά και Διαδίκτυο στην Ελλάδα: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι» που πραγματοποιήθηκε σε 775 μαθητές 9 έως 18 ετών από 24 σχολεία της Αττικής (στο πλαίσιο του προγράμματος EU Kids Οnline) και δημοσιεύτηκε στο Βήμα στις 27-03-2013, το 44% των μεγαλύτερων σε ηλικία αγοριών και το 28% των μεγαλύτερων σε ηλικία κοριτσιών έχουν συναντήσει πορνογραφικό υλικό στο Ίντερνετ τυχαία, ενώ το 56,5% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών επειδή το αναζητούσαν σκόπιμα. Μιλούμε δηλ. για επαφή με το θέμα μας για το 100% των αγοριών και το 40% των κοριτσιών σύμφωνα με τα στοιχεία προ 11ετίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βρώμικο θέαμα είναι εύκολο να βρεθεί και ότι ο κόσμος παρασύρεται και το παρακολουθεί. Και δεν υπάρχει αμφιβολία για τους κινδύνους του. Ακόμη και αν τα παιδιά ή οι έφηβοι δεν το ψάξουν, συχνά τους έρχεται. Τα αναδυόμενα παράθυρα στο διαδίκτυο και τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μόνο δύο από τους τρόπους που τα ανυποψίαστα παιδιά μπορούν να σκοντάψουν σε πορνογραφικές εικόνες. Και ένα λάθος στο πληκτρολόγιο σε μια διαδικτυακή αναζήτηση μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός αθώου ιστότοπου και ενός άλλου φορτωμένου με πορνό.
Το άσεμνο θέαμα επηρεάζει παιδιά όλων των ηλικιών. Η έκθεση Common Sense του 2023 διαπίστωσε ότι «οι περισσότεροι έφηβοι στις ΗΠΑ (73%) ανέφεραν ότι έχουν καταναλώσει πορνογραφία. Πολλοί από αυτούς (το 41%) ανέφεραν ότι είχαν δει πορνογραφία μέσα στο σχολικό ωράριο, ενώ περίπου ενός στους τρεις (31%) δήλωσαν ότι είχαν δει πορνογραφία ενώ έκαναν μάθημα στο σχολείο».
Η έκθεση συνέχισε λέγοντας ότι «μεταξύ όλων των εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι περισσότεροι (54%) ανέφεραν ότι είδαν για πρώτη φορά διαδικτυακή πορνογραφία όταν ήταν 13 ετών ή νεότεροι και ένα 15% ανέφερε ότι είχαν δει πορνογραφία πριν κλείσουν τα 11». Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά ποσοστά και δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια.
Νευροπλαστικότητα. Πώς το άσεμνο θέαμα μεταβάλλει τον εφηβικό εγκέφαλο (5)
Η νευροπλαστικότητα είναι η διαδικασία με την οποία ένας εγκέφαλος δημιουργεί νέα νευρωνικά δίκτυα, νέες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του. Αυτό το κάνει αναδιοργανώνοντας τον εαυτό του σε μια σταθερή βάση.
Σύμφωνα με το Psychology Today:
Μεταξύ της ηλικίας των 12 και 20 ετών, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διέρχεται από μια περίοδο μεγάλης νευροπλαστικότητας. Βρίσκεται σε μια εύπλαστη φάση κατά την οποία δημιουργούνται δισεκατομμύρια νέες συναπτικές συνδέσεις. Αυτή η ιδιότητα μας κάνει ευάλωτους στις επιρροές του περιβάλλοντός μας, γιατί ο εγκέφαλος «καλωδιώνεται» σταθερά και διαχρονικά με τις εμπειρίες και τις πληροφορίες που λαμβάνει σε αυτή τη χρονική περίοδο.
Ένας εγκέφαλος, ειδικά ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος ενός εφήβου,
προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την απόδοσή του. Αυτό σημαίνει ότι οι
όποιες εμπειρίες αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας θα τα διαμορφώσουν και θα
βοηθήσουν στην ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού όσο και του ηθικού τους
χαρακτήρα. Όταν τα παιδιά παρακολουθούν επανειλημμένα πορνό, αρχίζουν να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά.
Εικόνα: Νευρώνες ή νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο
Αναμφίβολα έχετε ακούσει παραπληροφορημένους ανθρώπους να λένε ότι δεν υπάρχει «τίποτα λάθος» με το άσεμνο θέαμα ή ότι θα μπορούσε ακόμη και να είναι μια υγιής έκφραση της σεξουαλικότητας ενός ατόμου. Ή ότι έχει και κάποια «εκπαιδευτική δράση» για τον συνεσταλμένο νέο. Ενώ κάποιοι μπορεί να πιστεύουν κάτι τέτοιο, η έρευνα και η επιστήμη έχουν αποδείξει το αντίθετο.
Τί προκαλεί η πορνογραφία στον εύπλαστο νεανικό εγκέφαλο; (5)
Το Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση, (National Center for Sexual Exploitation) εξηγεί ότι το βρώμικο θέαμα αλλάζει τον εγκέφαλο με τρεις τρόπους:
- Οι βαρύτεροι χρήστες είχαν λιγότερη φαιά ουσία.
- Οι χρήστες είχαν ασθενέστερη εγκεφαλική ανταπόκριση όταν τους έδειχναν σεξουαλικές εικόνες.
- Το νευρικό κύκλωμα μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού (το τμήμα λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου) και του συστήματος ανταμοιβής ήταν υποβιβασμένο.
Συνεπώς: 1) «Ακόμα και η μέτρια χρήση πορνογραφίας μπορεί να μειώσει την ικανότητα να παίρνετε σωστές αποφάσεις και να αισθάνεστε κανονική ευχαρίστηση στις σχέσεις σας» και 2) «Ανεξάρτητα από το πού ξεκινούν, τελικά οι χρήστες αισθάνονται την ανάγκη να αναζητούν πιο ακραίο, ίσως κακοποιητικό ή και παράνομο περιεχόμενο ως αποτέλεσμα εγκεφαλικών αλλαγών που αδρανοποιούν την ικανότητα ευχαρίστησης».
Μια μονάδα ψυχικής υγείας στο Νάσβιλ, που μεταξύ των άλλων εξαρτήσεων βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν και τον εθισμό στο ακατάλληλο θέαμα, εξηγεί ότι η ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν βλέπει κάτι που τον ευχαριστεί -όπως αυτό το υλικό- οδηγεί στην επιθυμία να το αναζητούν επανειλημμένα. Αλλά είναι τέτοια η φύση της εξάρτησης ώστε για να λάβουν την ίδια δόση ντοπαμίνης—και να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο απόλαυσης- πρέπει να λαμβάνουν όλο και εντονότερα ερεθίσματα.
Αυτού του είδους ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη. Το άτομο εγκαταλείπει σημαντικές δραστηριότητες με τους φίλους και την οικογένεια. Οδηγείται σε έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος ακόμη και στυτική δυσλειτουργία ή αδιαφορία για τους ανθρώπους της πραγματικής ζωής. Όλα αυτά οδηγούν σε προβλήματα σχέσεων. Το βίαιο αυτό σεξουαλικό θέαμα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι η βία είναι φυσιολογική ή αποδεκτή.
Όλες σχεδόν οι πτυχές της προσωπικότητας επηρεάζονται. Επηρεάζονται οι τρέχουσες και οι μελλοντικές σχέσεις, ο γάμος. Επηρεάζεται η αυτοαντίληψη για το σώμα, καταστρέφεται η αθωότητα ενός παιδιού, ενώ απεικονίζεται μια μη ρεαλιστική εικόνα της σεξουαλικότητας. Η επανειλημμένη παρακολούθηση πορνογραφίας κάνει τα παιδιά (και τους ενήλικες) να πιστέψουν ότι αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση ή στο Διαδίκτυο είναι φυσιολογικό. Πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να έχουν ιδιαίτερες σχέσεις όποτε θέλουν και με όποιον θέλουν. Αρχίζουν να αποφεύγουν την ιδέα μιας υπεύθυνης σταθερής σχέσης. Τα παιδιά διδάσκονται ότι η γενετήσια επαφή μπορεί να είναι κάτι ξεχωριστό από την προσωπική σχέση, από το περιεχόμενο που τη συνοδεύει, από τις ευθύνες, τη δέσμευση, το γάμο και την φροντίδα. Διδάσκει ότι η σεξουαλική επαφή είναι κάτι όπου δύο άνθρωποι χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον για διασκέδαση και όχι ως έκφραση ποιοτικής και σταθερής αγάπης μέσα στο γάμο.
Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη του BYU κατέληξε ότι «η χρήση πορνογραφίας από άνδρες ή γυναίκες σε οποιοδήποτε επίπεδο επηρέασε αρνητικά τη ρομαντική τους σχέση – και είχε έντονα αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της σχέσης τους».
Ο ψυχίατρος Norman Doidge, στο βιβλίο του «The Brain That Changes Itself», είναι ένας από τους πρώτους που ανέφερε ότι η επίμονη χρήση πορνογραφίας συνδέεται με ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η απώλεια της έλξης για τις πραγματικούς συντρόφους. Αφότου οι άντρες εκτίθενται σε πορνογραφία, ομολογούν για τους εαυτούς τους ότι είναι λιγότερο ερωτευμένοι με τη σύζυγό τους και είναι πιο επικριτικοί για την εμφάνιση και το τρόπο που τους προσεγγίζει. Είναι ακόμη πιθανότερο να πιστέψουν στην ιδεολογία του μύθου του βιασμού (ότι οι γυναίκες προκαλούν ή αρέσκονται στη σεξουαλική προσβολή και κακοποίηση).
Οι άνδρες και οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν σε πορνογραφικές ταινίες έχουν χειρουργικά «ενισχυμένο» σώμα, αλλά τα παιδιά δεν το γνωρίζουν αυτό και ακόμη πιστεύουν πως όσα διαδραματίζονται είναι ό,τι ισχύει στους κανονικούς ανθρώπους και στη πραγματικότητα. Αρχίζουν να το πιστεύουν ότι έτσι φαίνονται και έτσι ενεργούν οι καθημερινοί άνθρωποι. Νομίζουν ότι έτσι πρέπει να φαίνονται οι άλλοι αλλά και τα ίδια… Τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν ντροπή και αμηχανία για οποιοδήποτε ελάττωμα, οποιοδήποτε επιπλέον λίπος ή οποιαδήποτε ατέλεια στο σώμα τους.
Στις ταινίες οι γυναίκες φαίνονται να αποδέχονται ευχαρίστως εξευτελιστικές σεξουαλικές συνευρέσεις. Όταν τα αγόρια παρακολουθούν τέτοιες σκηνές, απευαισθητοποιούνται στη βία. Μπορεί ακόμη και να πιστέψουν ότι οι γυναίκες θέλουν να βιάζονται και να κακοποιούνται. Πρόσφατη μελέτη κατέληξε ότι «η έκθεση στην πορνογραφία οδηγεί σε μια υπερσεξουαλική άποψη του κόσμου. Τα άτομα τείνουν σε υψηλό ποσοστό να υποτιμούν το γάμο και πιστεύουν σε διπλάσιο ποσοστό ότι ο γάμος δεν είναι σημαντικός».
Αλλά δεν είναι μόνο οι ταινίες με πραγματικούς πρωταγωνιστές που απεικονίζει κακοποιητική βία. Το προβληματικό υλικό έρχεται και σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι ταινίες «hentai» (το hentai είναι γιαπωνέζικη λέξη για τη διεστραμμένη σεξουαλική επιθυμία). Αυτές οι ταινίες κινουμένων σχεδίων περιέχουν γιγάντια έντονα με πλοκάμια, τέρατα και γυναίκες-κινούμενα σχέδια που είναι συνδυασμός γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Σύμφωνα με το «Fight the New Drug», «Είναι σύνηθες να απεικονίζονται τέρατα, ζώα, γιγάντια έντομα ακόμη και φυτά να βιάζουν γυναίκες σε μορφή κινουμένων σχεδίων».
Κάποιοι δικαιολογούν αυτές τις ταινίες υποστηρίζοντας πως όλα είναι ψεύτικα. Πολλοί λένε ότι είναι αστεία. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι τόσο κακό καθώς είναι φανταστικό. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι ψέμα. Οι ταινίες αυτές δημιουργούν την αίσθηση μιας νέας, ανύπαρκτης φυσιολογικότητας η οποία αποβαίνει καταστροφική.
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ: 10 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ (5)
Το γράφημα είναι ευγενική προσφορά του Family and Youth Institute
Περαιτέρω κίνδυνοι της πορνογραφίας
Εκτός από αυτή τη διαστρεβλωμένη κοσμοθεωρία και την απευαισθητοποίηση στη κακοποίηση, τα παιδιά θέτουν τον εαυτό τους σε θέση – την οποία δεν επιθυμούσαν καταρχήν- να παροτρύνονται να δράσουν σεξουαλικά, κάτι το οποίο δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά τους.
Το sexting είναι ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Το Sexting είναι η αποστολή ακατάλληλων φωτογραφιών μέσω μηνύματος. Το Healthy Children αναφέρει ότι: «Μια μελέτη του 2021 για το sexting μεταξύ των νέων διαπίστωσε τα παρακάτω: το 19,3% είχε στείλει ένα sext, το 34,8% είχε λάβει ένα sext, το 14,5% είχε προωθήσει ένα sext χωρίς συγκατάθεση, και οι γυναίκες λαμβάνουν περισσότερα sexts από τους άνδρες.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι καλά. Όταν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να σερφάρουν στο ίντερνετ τους ανοίγουμε έναν εντελώς νέο κόσμο. Τα παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό είναι διασκεδαστικό ή πως τους δίνει αξία. Ίσως πιέζονται από τους συνομηλίκους. Συνήθως ξεχνούν ότι μόλις στείλουν μια φωτογραφία τους, έφυγε για πάντα. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτή. Όλοι μπορούν να την κάνουν screenshot. Ο καθένας μπορεί να τη κρατήσει και να συνεχίσει να τη στέλνει.
Αυτό μπορεί να βάλει τα παιδιά σε μεγάλη δυσκολία. Να χρησιμοποιηθεί για ένα μελλοντικό εκβιασμό τους και να βλάψει την γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτά. Μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως να επηρεάσει τις υποτροφίες που θα επιδιώξουν, τις αιτήσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ευκαιρίες εργασίας, τις μελλοντικές τους προσωπικές σχέσεις. Ακόμη και να οδηγήσει σε εμπλοκή τους σε παιδική πορνογραφία.
Σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να παρακολουθεί πορνογραφία (5)
Πώς καταλαβαίνετε λοιπόν αν το παιδί σας παρακολουθεί ακατάλληλο υλικό; Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια.
Υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας; Έχει χάσει ξαφνικά το ενδιαφέρον για τους φίλους του; Περνάει περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο στο δωμάτιό της; Έχει γίνει κυκλοθυμικός ή καταθλιπτική;
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι πιο μυστικοπαθές από το συνηθισμένο, ειδικά όταν πρόκειται για τη χρήση του τηλεφώνου του ή του υπολογιστή της. Μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο στο μπάνιο όπου νιώθει ασφάλεια πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα. Μπορεί να αλλάζει γρήγορα ιστοσελίδες όταν βρίσκεστε κοντά του.
Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας φαίνεται τώρα να γνωρίζει περισσότερα για τις ιδιαίτερες σχέσεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί απρεπείς όρους. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να σχεδιάζει άσεμνα σκίτσα.
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας παρακολουθεί ακατάλληλο υλικό, ελέγξτε το ιστορικό περιήγησης στον υπολογιστή του. Αν και τα περισσότερα παιδιά έχουν μάθει πώς να διαγράφουν το ιστορικό, πολλά διαγράφουν ολόκληρο το ιστορικό και όχι μόνο τους ακατάλληλους ιστοτόπους πορνογραφίας. Μπορείτε να δείτε εάν το ιστορικό έχει διαγραφεί πρόσφατα. Εάν παρατηρήσετε ότι τα πάντα καθαρίζονται συχνά, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας σχετικά.
Ορισμένα λογισμικά επιτρέπουν να δείτε το πρόσφατα διαγραμμένο ιστορικό περιήγησης. Υπάρχουν φίλτρα που μπορείτε να εγκαταστήσετε στους υπολογιστές σας τα οποία μπλοκάρουν ορισμένους ιστότοπους. Κάποια από αυτά είναι το Net Nanny, το Bark, το Canopy και το OurPact, που είναι εφαρμογές γονεϊκού ελέγχου με υψηλή βαθμολογία και σας επιτρέπουν να αποκλείσετε το συγκεκριμένο περιεχόμενο από τον υπολογιστή και το τηλέφωνο του παιδιού σας.
Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου;
Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει, συζητήστε μαζί του το γεγονός ότι υπάρχει διαδικτυακό άσεμνο υλικό. Ορίστε αυτό το υλικό με όρους κατάλληλους για την ηλικία του και εξηγήστε τη διαφορά μεταξύ μιας υγιούς και μιας πορνικής σχέσης. Μιλήστε για το σχέδιο του Θεού για το σώμα μας και για το ότι τα σώματά μας προορίζονται να γίνουν δώρα του ενός συζύγου προς τον άλλο.
Η σχέση των σωμάτων είναι ένα δώρο του Θεού που μας αγαπά. Αυτό το δώρο δίνεται στο γάμο και αφορά στους συζύγους. Η πορνογραφία είναι κατάχρηση αυτού του ιερού δώρου. Ήδη κατανοήσαμε τη ζημία που προκαλεί στον εγκέφαλο, στο σώμα, στην ψυχική υγεία και την προσωπική ζωή των χρηστών. Από τη χριστιανική άποψη, παραβιάζει την αγνότητα που ζητά ο Θεός από εμάς, την εγκράτεια πριν το γάμο αλλά και το συζυγικό σεβασμό μέσα στο γάμο.
«Εί δε ο οφθαλμός σου ο δεξιός σκανδαλίζει σε, έξελε αυτόν και βάλε από σου. Συμφέρει γαρ σοι ίνα απόληται έν των μελών σου και μη όλον το σώμα σου βληθή εις γέενναν» Ματθ. 5,29.
«οὐ προεθέμην πρὸ ὀφθαλμῶν μου πρᾶγμα παράνομον», Ψαλμός 100, στ.3.
Ο λόγος που η πορνογραφία είναι αντίθετη με το θέλημα του Θεού, είναι διότι υπονομεύει τους δύο σκοπούς για τους οποίους προόρισε ο Θεός τη σεξουαλική σχέση. Δηλαδή, για να στηρίξει τη σταθερή αγάπη μεταξύ των συζύγων και για να φέρει νέους ανθρώπους στον κόσμο.
Ας δώσουμε στα παιδιά απλές οδηγίες
Όταν το παιδί μας δει μία εικόνα όπου οι άνθρωποι παρουσιάζονται σε προσωπικές στιγμές με εκτεθειμένα τα ιδιωτικά μέρη του σώματός τους, τότε :
- Θα κλείσει τα μάτια του.
- Θα κατευθύνει αλλού τη προσοχή του.
- Δεν θα το αποκρύψει
- Θα το πει σε έναν έμπιστο ενήλικα.
- Θα διατάξει τον σκεπτόμενο εγκέφαλό του να γίνει αυτός το αφεντικό!
- Θα προσευχηθεί για να πάρει δύναμη!
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας βλέπει ήδη τέτοιο υλικό, μιλήστε του ήρεμα. Μην του επιτεθείτε. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και θέλετε το καλύτερο για αυτό. Βοηθήστε το να προβληματιστεί για την πρακτική και να βρει υγιείς τρόπους να εκτονώσει τις συναισθηματικές εντάσεις του. Συνήθως τα παιδιά αισθάνονται τεράστια ανακούφιση μιλώντας γι' αυτό (μετά την αρχική τους αμηχανία). Εάν ξέρουν ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε και όχι να τιμωρήσετε, θα είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν. Μην ντροπιάζετε ή υποτιμάτε το παιδί σας. Αυτό θα λειτουργήσει μόνο για να τον/την απομακρύνει περισσότερο. Θέλετε το παιδί σας να σας εμπιστεύεται, επομένως πρέπει να διευκολύνετε αυτήν την εμπιστοσύνη.
Εάν βλέπετε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να το αντιμετωπίσετε, αναζητήστε επαγγελματική και οπωσδήποτε πνευματική βοήθεια.
Συμπερασματικές Σκέψεις
Οι ιστότοποι πορνό δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βλάπτουν τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που παρακολουθούν. Ως γονείς πρέπει να κάνουμε καταρχήν εμείς τον δικό μας πνευματικό αγώνα στο θέμα ώστε να υπάρχει η ευλογία του Θεού στο σπίτι μας. Αλλά επιπλέον πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να επικοινωνούμε συχνά με τα παιδιά μας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή η εθιστική δραστηριότητα.
Τα σώματά μας κατασκευάστηκαν με σοφία και ομορφιά από τον Θεό. Εκείνος μας έκανε δώρο τη σεξουαλικότητά μας. Αυτή είναι ένα δώρο που όμως δεν προορίζεται για τον κάθε ευκαιριακό και τυχαίο. Προορίζεται αποκλειστικά για τον/την σύζυγο μέσα στο γάμο. Αν δεν το εξηγήσουμε αυτό στα παιδιά μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Θα τα καταπιεί μια κοινωνία που νοιάζεται περισσότερο για την «ευχαρίστηση» παρά για τις ψυχές τους. Αλλά οι ψυχές των παιδιών μας είναι δική μας ευθύνη και εμείς κινούμενοι με αγάπη θα τα βοηθήσουμε και σε αυτό το σοβαρό θέμα.
Παραπομπές:
3.https://www.ogdoo.gr/epikairotita/koinonia/ta-statistika-tou-pornhub-gia-tin-ellada-kai-tous-ellines
4.https://www.protothema.gr/greece/article/1489993/mekka-ton-megalon-etaireion-porno-i-kupros/
5.https://www.hli.org/resources/teen-porn-addiction/
6.https://efiveia.gr/efivia-ke-pornografia-meros-1o-pies-ine-i-epiptosis-tis-ekthesis-ton-efivon/
https://mumdadandkids.gr/oikogeneia/na-prostateysoume-ta-paidia-apo-tin-pornografia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου