14 Αυγ 2022

Πολωνίας Σάββας: “Ο Επιφάνιος δεν είναι κανονικός Ιεράρχης – Πρέπει να χειροτονηθεί εκ νέου”

Φωτογραφία: deon.pl

Πολωνίας Σάββας: “Ο Επιφάνιος δεν είναι κανονικός Ιεραρχής – Πρέπει να χειροτονηθεί εκ νέου”

Ο Μητροπολίτης Σάββας δήλωσε ότι ο Φιλάρετος τελούσε «χειροτονίες» του ενώ ήταν λαϊκός και ως εκ τούτου η Πολωνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την «επισκοπή» της OCU.

Ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Σάββας, δήλωσε και πάλι την απουσία κανονικής ιεραρχίας στην OCU του Επιφάνιου. Πιστεύει ότι ο Φιλάρετος, μετά τις απαγορεύσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τέλεσε τελούσε τις «χειροτονίες» του, όντας λαϊκός, συνεπώς και ο Ντουμένκο και άλλοι «ιεράρχες» της OCU βρίσκονται στο ίδιο στάτους. Αυτό δήλωσε ο Προκαθήμενος σε συνέντευξή του «polityka».

«Ο Φιλάρετος καθαιρέθηκε και δεν έχει το δικαίωμα να χαρίσει τη χειροτονία σε άλλους. Εννοούμε την μη κανονική χειροτονία του Επιφάνιου, του επικεφαλής αυτής της νέας ουκρανικής εκκλησίας, – λέει ο Πολωνός προκαθήμενος. – Ο Επιφάνιος “χειροτονήθηκε” από τον πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετο, ο οποίος στερήθηκε την επισκοπική του ιεροσύνη, δηλαδή τυπικά λαϊκό».

Ο Μητροπολίτης Σάββας τόνισε ότι η Πολωνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τις «χειροτονίες» του Φιλάρετου και υπενθύμισε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την ίδια θέση πριν από λίγο καιρό.

«Επί 22 χρόνια, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος αναγνώριζε την απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να του στερήσει τη χειροτονία και να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη Φιλάρετο στην ιδιότητα του λαϊκού, ως σχισματικού της Εκκλησίας. Όμως επενέβησαν διάφορες δυνάμεις: κάποιος προσπάθησε να πείσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία υπό την ηγεσία του Επιφάνιου».

Ο Πολωνός Προκαθήμενος σημείωσε ότι «όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, αναγνωρίζουν ότι ο Φιλάρετος στερήθηκε τη χειροτονία και δεν έχει το δικαίωμα να τη χορηγήσει σε άλλους».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, υπάρχει μόνο μία διέξοδος για τον Ντουμένκο, είναι η κανονική χειροτονία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για το νόμιμο καθεστώς της ιεραρχίας της OCU: «Τότε μπορεί να είναι μέρος του ουκρανικού κλήρου».

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι ο Μητροπολίτης Σάββας αποκάλεσε τον Ντουμένκο «κοσμικό πρόσωπο» που «είχε υποστεί μεγάλη ζημιά όταν διορίστηκε μητροπολίτης». Αργότερα, ο Ντουμένκο δήλωσε ότι η OCU δεν συμφωνεί με την εκ νέου χειροτονία.

spzh.news

……………………………………..

Δείτε σχετικά και

-Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου για την επίσκεψη Επιφάνιου στην Καβάλα

-Φέρνουν τον αχειροτόνητο σχισματικό Επιφάνιο Κιέβου στην Καβάλα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΠΟΛΩΝΙΑΣ,Ο ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΡΗΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ(ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ "ΠΑΙΖΕΙ" ΠΟΝΗΡΑ,ΕΔΟ Ο ΠΟΛΩΝΙΑΣ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com