19 Νοε 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Με ράπιντ τεστ οι πιστοί στις εκκλησίες” Επικαλέστηκε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου-Τι λέει ακριβώς η εγκύκλιος

Σε τηλεοπτικό Μήνυμα προχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των πιστών που εισέρχονται στις εκκλησίες τονίζοντας ότι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τέστ αν δεν έχουν εμβολιαστεί για να μπουν στην εκκλησία και μάλιστα επικαλέστηκε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που όπως είπε έδινε αυτή την οδηγία στους πιστούς.

Είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ” Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.”

Να σημειώσουμε όμως ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απλώς προέτρεπε τους πιστούς να εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς με αρνητικό τεστ.

Το σχετικό απόσπασμα της εγκυκλίου της ΔΙΣ το οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέργειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Συμπολίτες μου,

Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας για να παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας. Να μοιραστώ τις σκέψεις μου για την έξαρση του τέταρτου κύματος που χτυπά ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και να ανακοινώσω τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά από εδώ και στο εξής.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί.

Το βλέπουμε να συμβαίνει σε χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά θωράκισης από εμάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ή στη Δανία μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται όμως εκεί τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν ασθενείς. Ούτε και οι απώλειες είναι μεγάλες.

Σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα.

Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη.

Σε αυτά τα δεδομένα κρύβεται και η αλήθεια για την πίεση στο Σύστημα Υγείας: σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση.

Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Γι’ αυτό, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου, επαναλαμβάνω τη δέσμευση πως θα σταθώ δίπλα τους. Αναγνωρίζοντας ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε.

Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας.

Γιατί ας μην ξεχνάμε και ότι επειδή, ακριβώς, δεν περιορίσαμε την οικονομική δράση, η χώρα πέτυχε την τρίτη υψηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση στην ανάπτυξη. Και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας. Και βέβαια με τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή, με τα πολλά τεστ που κάνουμε.

Συμπολίτες μου,

Όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Αυτή την ευέλικτη πολιτική ακολουθούμε και εμείς στην ελληνική πραγματικότητα.

Ήδη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα: τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει.

Αυτό αποδεικνύει ότι η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και όσοι ακόμη διστάζουν μπορούν ν’ αλλάξουν άποψη, ακούγοντας τι λένε οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν. Αυτοί που είδαν τον θάνατο κατάματα στη μοναξιά ενός κρεβατιού της Εντατικής.

Αισιοδοξώ, επίσης, ότι θα ζυγίσουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Και θα αντιληφθούν ότι αν εμβολιαστούν και οι ίδιοι η ζωή τους θα γίνει, επιτέλους, πολύ πιο εύκολη. Χωρίς πρόσθετους περιορισμούς και οικονομικές επιβαρύνσεις, δίπλα στους ανθρώπους τους και άνετα μέσα στην κοινωνία.

Ακριβώς εκεί αποσκοπούν και τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώνω σήμερα:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να  αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα.

Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας.

Συμπολίτες μου,

Πρόκειται, όπως διαπιστώνετε, για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Όπως έχω πει, περισσότερο από μία λάθος άποψη με πληγώνει μία λάθος απώλεια. Γι’ αυτό και συνεχίζω να σας καλώ να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας: τον θρήνο για την έγκυο και τα νέα παιδιά που χάσαμε. Τα λόγια όσων πίστεψαν σε ψέματα και έζησαν τη φρίκη της Εντατικής. Αλλά και την αγωνία των γιατρών μας.

Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο.

Και επαναλαμβάνω: αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας.

Αυτό ακριβώς σας ζητώ να κάνουμε. Επιστρατεύοντας ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και του κράτους. Και κάνοντας πράξη το μόνο σύνθημα που οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!

orthodoxianewsagency

Δείτε και -Η ΔΙΣ ζητά «νά τηρῶνται ἐπακριβῶς ἅπαντα τά μέτρα προστασίας» και «προτρέπει πατρικώς» τους πιστούς να εμβολιασθούν και όσοι δεν το έχουν κάνει να υποβάλλονται σε ράπιντ ή μοριακό τεστ για να εισέρχονται στους Ναούς !

11 σχόλια:

Efstathios Efstathios είπε...

Κύριε μπορείτε να μου απαντήσετε δημοσίως αν ο πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου - Ιερέας, Επιστήμων Ιατρός Ψυχίατρος, ο π. Αντώνιος Στυλιανάκης - Ιερέας, Επιστήμων Ιατρός Ψυχίατρος - είναι τσαρλατάνοι? Μάλλον αυτός ή αυτοί που σας γράφουν αυτά τα φτωχά και αντιφατικά κείμενα αναφέρονται σε αυτούς που αυτονομούνται στις πλατείες με τους σταυρούς στα χέρια και φωνασκούν, τους οποίους φυσικά κανείς σώφρον δεν λαμβάνει υπόψη. Εγώ προσωπικά δεν άκουσα από την εμφάνιση!!!!!!!! του ιού καμία σοβαρή συζήτηση που να προκαλεί προβληματισμό επί του προβλήματος, αλλά παρακολουθώ το παράδοξο: Να εκτελείτε ΙΑΤΡΙΚΗ μέσω sms!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξήλθε δόγμα παρά Καίσαρος.

Ανώνυμος είπε...

Γιά κάνε το πιό λιανά...χωρίς νεύρα...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά ο συντάκτης της ανάρτησης μας υπενθυμίζει το συνοδικό ανακοινωθέν
με το οποίο η ΔΙΣ απλώς προτρέπει πατρικώς τους πιστούς να εμβολιασθούν ή
να υποβάλλονται σε τακτικό διαγνωστικό έλεγχο ανίχνευσης του ιού προ της εισόδου και παραμονής τους στους ιερούς ναούς κατά την τέλεση ακολουθιών και λειτουργιών.
Ο πρωθυπουργός, όμως, στο άκρως θλιβερό και διχαστικό του διάγγελμα επεχείρησε, βασιζόμενος σε μια απλή συνοδική προτροπή, να θεμελιώσει επ αυτής τη θέσπιση της υποχρεωτικής διεξαγωγής τεστ για τους πιστούς που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιασθεί προκειμένου να εισέλθουν στους ιερούς ναούς.
Για τους "ναούς" όμως της κατανάλωσης, τουτέστιν για τα σούπερ μάρκετ, ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει...
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Με τα κατά καιρούς διαγγέλματά του, ένας πρωθυπουργός υποτίθεται ότι ενώνει το λαό και ότι δεν διευρύνει και παγιώνει τον ήδη υπάρχοντα διχασμό μεταξύ εμβολιασμένων και μη, για τον οποίο και ο ίδιος υπέχει μεγάλη ευθύνη, όπως και στελέχη της κυβερνήσεώς του, επιστήμονες και τα άθλια ΜΜΕ (μέσα μαζικής εξαχρείωσης και εξηλιθίωσης του ελληνικού λαού).
Δεν επιτρέπεται επ ουδενί τα προαύλια και οι πύλες των ιερών ναών να μετατραπούν σε πεδία αντεγκλήσεων και διαμαχών, ούτε σε χώρους χαφιεδισμού.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Στο δια ταύτα. Εμείς οι πιστοί πρέπει να πάμε σε ναούς με ραπιντ; είναι εκκλησιολογικα σωστό; μήπως είναι παρεκτροπή; πρέπει να ενθαρρύνουμε με την προσέλευσή μας μια τέτοια παρεκτροπή; Αλλά πάλι, αν δεν πάμε, πως θα Κοινωνήσουμε; Ποιος θα μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο;

Ανώνυμος είπε...

Ερώτημα προς τους ιεράρχες:
Ως προϋπόθεση πλέον για την λήψη της Θείας Κοινωνίας τίθεται ο εμβολιασμός ή το αρνητικό τέστ;;;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ισχύει μόνο για τους Ορθόδοξους Ναούς;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε 7:03, η σύντομη απάντηση είναι "κατά συνείδησιν".

Εγώ δεν πρόκειται να πηγαίνω. Ο εμβολιασμένος πατέρας μου, μου έχει καταστήσει σαφές, τουλάχιστον ως πρώτη αντίδραση, ότι δεν πρόκειται να πηγαίνει. Και ότι τώρα είναι που αποκλείεται να κάνει την τρίτη δόση (τέταρτη, πέμπτη, έκτη... ν-ιοστή, όπου ν τείνει στο άπειρο).

Δεν μπορώ να σκεφτώ την ημέρα που θα μπω με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ και θα δω κάποιον άλλον να τρώει πόρτα επειδή, ξέρω γω, ξέχασε να το φέρει. Θα φύγω αμέσως και δεν θα ξαναπάω. Ε επειδή θα γίνει, ας φύγω μια ώρα αρχύτερα. Και η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι τοξική. Σε κοιτάνε με μισό μάτι. Αυτός έκανε εμβόλιο; Έκανε τεστ; Τον ελέγξανε; Επίτροπε, τον έλεγξες αυτόν; Θα φωνάξω την αστυνομία.

Άσχημα πράγματα. Αντιεκκλησιαστικά, αντιχριστιανικά. Μακριά από μένα. Να μην τα δω.

Και για τα Μυστήρια; Θα οικονομήσει ο Θεός. Τα Μυστήρια είναι του Θεού, όχι ο Θεός των Μυστηρίων.

Όποιος αντέχει, ας πάει αύριο τελευταία φορά. Από κει και πέρα, έχω σκεφτεί 5-10 άτομα από την ενορία που ξέρω ότι σκέφτονται μ' αυτόν τον τρόπο, ας μαζευόμαστε Κυριακή πρωί σε ένα σαλόνι κι ας διαβάζουμε τον Όρθρο. Κατ' οίκον εκκλησία, δε μας έλεγαν το Πάσχα του '20; Και δεν είναι απαραίτητα τα άλλα και μπλαμπλαμπλα; Κι εμείς φωνάζαμε; Ε καιρός λοιπόν να κάνουμε υπακοή στις εγκυκλίους του '20! Άμα έχει και κανείς Αγιασμό από τα Θεοφάνεια, πίνουμε και Αγιασμό. Θα μπορούσαμε να είχαμε γεννηθεί στην Αλβανία του Χότζα ή σε περίοδο Εικονομαχίας. Κάπως, κάτι θα κάναμε, όπως και ό,τι μπορούσαμε, έτσι και τώρα. Δόξα τω Θεώ.

Αλλά κατά συνείδησιν ο καθένας, εγώ δεν είμαι παρά ένας ανώνυμος λαϊκός και δεν έχω ευθύνη παρά μόνο για τον εαυτό μου και την ψυχή μου.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά μπορώ”, λέει κάποιος άλλος, ”να προσευχηθώ και στο σπίτι μου”. Απατάς τον εαυτό σου, άνθρωπε.

Βεβαίως, είναι δυνατόν να προσευχηθείς και στο σπίτι σου· είναι αδύνατον όμως να προσευχηθείς έτσι, όπως προσεύχεσαι στην εκκλησία, όπου υπάρχει το πλήθος των πατέρων και όπου ομόφωνη κραυγή ικεσίας αναπέμπεται στο Θεό.

Δεν σε ακούει τόσο πολύ ο Κύριος όταν Τον παρακαλείς μόνος σου, όσο όταν Τον παρακαλείς ενωμένος με τους αδελφούς σου. Γιατί στην εκκλησία υπάρχουν περισσότερες πνευματικές προϋποθέσεις απ’ όσες στο σπίτι. Υπάρχουν η ομόνοια, η συμφωνία των πιστών, ο σύνδεσμος της αγάπης, οι ευχές των ιερέων. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ιερείς προΐστανται των ακολουθιών· για να ενισχύονται με τις δυνατότερες ευχές τους οι ασθενέστερες ευχές του λαού, κι έτσι όλες μαζί ν’ ανεβαίνουν στον ουρανό.
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Καθίστε έξω στο προαύλιο του ναού όμως ας μην λείπει κανείς μας..ας δώσουμε το παρόν, σας παρακαλώ!!
Καλλιόπη

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Καλλιόπη, ας μην αυταπατώμεθα. Δεν υπάρχει επί του παρόντος ομόνοια, ούτε συμφωνία των πιστών, ούτε ο σύνδεσμος της αγάπης (παλεύουμε όλοι μέσα μας να επιτύχουμε τουλάχιστον ένα επίπεδο συγχωρήσεως), οι δε ευχές των ιερέων ακούγονται από στόματα ανθρώπων που μας έχουν σούρει τόσα τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε μόνο στην προσευχή μας ότι ηγούνται δεν αισθανόμαστε.

Πάντως και εύλογο αυτό που λέτε είναι, και καλοπροαίρετη η αγωνία σας, και τέλος πάντων ας αποφασίσει ο καθείς και ανάλογα τις συνθήκες κατ' ενορίαν.

Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι δεν φεύγουμε. Μας διώχνουνε. Χρησιμοποιούν τα ίδια τα Ιερά Μυστήρια για να πουλήσουν ενέσεις οι Μπιγκ Φάρμα (ενέσεις που μην αρχίσω τώρα τη λίστα τι θέματα υγείας έχουν επιφέρει σε μέλη απλώς και μόνο της οικογένειάς μου, δεν είναι ένας πυρετούλης κάθε ένα δισεκατομμύριο ενέσεις, μην κοροϊδευόμαστε τώρα). Μα τι σχέση έχει αυτό το πράμα με την Εκκλησία του Χριστού, τι σχέση έχει επιτέλους έστω με την ιατρική του Σβάιτσερ ή του Κρόνιν; Δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε. Και ως λαϊκοί, τι μας πέφτει; Ένα αμήν μας πέφτει. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιδράσουμε απ' το να αποσύρουμε αυτό το αμήν. Όσοι το αποσύρουμε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com