3 Οκτ 2020

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

 

Δεν τίθεται θέμα Αυτοκεφαλίας των Σκοπίων δηλώνει το Φανάρι στον «Ε.Κ.»

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποκλειστικές του δηλώσεις στον «Εθνικό Κήρυκα», τονίζει ότι «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων αλλά θεραπείας ενός σχίσματος, διά την οποίαν όλοι έχουν ιερόν χρέος, μάλιστα δε η Μήτηρ Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ως έπραξε και εις την περίπτωσιν του Βουλγαρικού σχίσματος και μάλιστα το έτος 1945, ήτοι μικρόν μετά τα τραγικά γεγονότα της ιστορίας εις την Δράμαν και την ευρυτέραν περιοχήν Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Βόρειον Ελλάδα».

Ακόμα, στις δηλώσεις του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκαλύπτει τις επικοινωνίες που έχει κάνει προς το Πατριαρχείο Σερβίας, πλην όμως το τελευταίο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

Ο «Ε.Κ.» είχε υποβάλλει σχετική ερώτηση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπειτα από τις επιστολές που είχαν στείλει πρόσφατα στο Φανάρι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι και Ζόραν Ζάεφ, τις οποίες είχαμε δημοσιεύσει.

Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον «Ε.Κ.» έχει ως εξής:

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προς τον 'Εθνικόν Κήρυκα'

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ευχαριστεί τον έγκριτον 'Εθνικόν Κήρυκα' διά την ευκαιρίαν να εκθέση εν συντομία τας απόψεις του διά το εκκλησιαστικόν πρόβλημα των Σκοπίων.

Είναι γεγονός ότι από δεκαετιών υπάρχει το πρόβλημα αυτό, διά την επίλυσιν του οποίου το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ως Μήτηρ Εκκλησία όλων των Εκκλησιών των Βαλκανίων -και όχι μόνον- κατέβαλε μέχρι σήμερον πολλάς προσπαθείας, κηδόμενον της ενότητος της Ορθοδοξίας.

Αυτήν την στιγμήν το θέμα έχει εισέλθει εις νέαν φάσιν. Οι Εξοχ. Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας, εν συνεχεία προς ανάλογον αίτημα της Ιεραρχίας αυτής, ζητούν να τους βοηθήση το Οικουμενικόν Πατριαρχείον να εισέλθουν εις κοινωνίαν με τον λοιπόν Ορθόδοξον κόσμον, της Εκκλησίας των ονομαζομένης εις το εξής 'Αρχιεπισκοπή Αχριδών' και όχι Μακεδονική Εκκλησία.

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εν τη συνεχίσει των προσπαθειών του διά την επούλωσιν της πληγής αυτής εις το σώμα της Ορθοδοξίας, προ έτους σχεδόν απέστειλε πολυμελή αντιπροσωπείαν εις Βελιγράδιον, η οποία είχεν εκτενείς συνομιλίας με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν Σερβίας.

Την 17ην Ιανουαρίου 2020 προσεκάλεσε την αδελφήν αυτήν Εκκλησίαν να αποστείλη εις Φανάριον αντιπροσωπείαν της εκ Βορείου Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου του υπό αυτήν Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου, διά να έχη ενταύθα συνομιλίας με αυτό και με αντιπροσωπείαν της Εκκλησίας των Σκοπίων, αλλά η Εκκλησία της Σερβίας δεν ανταπεκρίθη εισέτι, διό και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον απέστειλεν εις αυτήν νέαν πρόσκλησιν κατ' αυτάς, κοινοποιούν αυτή και τα ως άνω γράμματα των αυτών Εξοχοτήτων.

Η πλευρά των Σκοπίων υπενθυμίζει ότι δεν εκρίθη η Εκκλησία των σχισματική διά δογματικούς ή θεολογικούς λόγους, ήτοι διά θέματα πίστεως, και επικαλείται το δικαίωμα εκκλήτου προσφυγής εις τον Κωνσταντινουπόλεως, δικαίωμα, το οποίον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον κατέχει επί τη βάσει αποφάσεων Οικουμενικών Συνόδων, δεσμευτικών δι' όλους τους Ορθοδόξους, όπως μάλιστα τας εβίωσε και τας εφήρμοσεν η καθηγιασμένη πράξις της Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων.

Κατά ταύτα, την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων αλλά θεραπείας ενός σχίσματος, διά την οποίαν όλοι έχουν ιερόν χρέος, μάλιστα δε η Μήτηρ Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ως έπραξε και εις την περίπτωσιν του Βουλγαρικού σχίσματος και μάλιστα το έτος 1945, ήτοι μικρόν μετά τα τραγικά γεγονότα της ιστορίας εις την Δράμαν και την ευρυτέραν περιοχήν Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Βόρειον Ελλάδα.

Μόνον ο διάβολος δεν χαίρεται με την θεραπείαν των σχισμάτων διότι ο ίδιος τα προκαλεί και επιθυμεί την διαιώνισίν των.

Είμεθα πεπεισμένοι ότι με την χάριν του Αγίου Θεού θα οδηγηθούν τα βήματά μας εις τον ορθόν δρόμον διά το καλόν της Εκκλησίας».

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ekklisia_ypoloipos_ellinismos/arthro/den_tithetai_thema_aytokefalias_ton_skopion_dilonei_to_fanari_ston_e_k-940328/

https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/39726-den-tithetai-thema-autokefalias-ton-skopion-dilonei-to-fanari

Δείτε  σχετικά με το θέμα και

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τό λέει ξεκάθαρα ο πατριάρχης με τη γνωστή φαναριώτικη διπλωματία του: Δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας αυτή τη στιγμή. Δηλαδή θα τεθεί, ἀλλά σε δεύτερο χρόνο. Επίσης, λέει ότι θα γίνει ότι και στην περίπτωση του Βουλγαρικού σχίσματος. Δηλαδή στό βάθος να βλέπουμε "Μακεδονική Εκκλησία"! Καταλάβατε;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com