1 Οκτ 2020

Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

 

ητροπολίτης Ποβαρδάρη Αγαθάγγελος με αφορμή τις επιστολές των Σκοπιανών πολιτικών προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη με αίτημα την απόδοση Αυτοκεφαλίας στα Σκόπια μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή "Τι δεν είναι ξεκάθαρο" της 26ης Σεπτεμβρίου.

Εκεί αξιολόγησε ως χρήσιμα τα γράμματα από την κορυφή του κράτους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπου ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός ζήτησαν αναγνώριση της αυτοκεφαλίας του «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος» MOC-OA.

"Όλες οι Ορθόδοξες εκκλησίες έχουν φτάσει στην αυτοκεφαλία τους με τη βοήθεια του κράτους, και αυτό είναι καλό", είπε ο Αγαθάγγελος.

Στη συνέντευξη, μίλησε επίσης για την ανάγκη να ενωθούν οι Μακεδόνες ώστε να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Επίσης αναφέρθηκε στον κοινό εθνικό ήρωα Βουλγάρων και Σκοπιανών, τον Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος ήταν μέλος της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» και είχε συμπράξει στους διωγμούς των Ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας από τους οποίους διωγμούς οδηγηθήκαμε στον Μακεδονικό αγώνα.

Ο Αγαθάγγελος είπε για τον Ντέλτσεφ ότι: «είναι ένας απόστολος που φωτίζει το πρόσωπο του Μακεδόνα. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Μακεδόνας. Πιστεύω ότι όπως ο Φοίνικας θα αναγεννηθούμε ξανά. 

Αυτό που συμβαίνει σε εμάς στην ιερή μας Μακεδονική γη, στους Μακεδόνες μας είναι πραγματικά κάτι για το οποίο κάθε πραγματικός Μακεδόνας πρέπει να ανησυχεί. Εκείνος που την αισθάνεται, αυτός που την αγαπά, αυτός που αγαπάει αυτή η χώρα της Μακεδονίας.

Παρόλο που δεν είμαι ιστορικός, γνωρίζω ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Μακεδόνας που αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη της Μακεδονίας. Είναι απόστολος της αλήθειας, απόστολος αγάπης, απόστολος της δικαιοσύνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com