1 Οκτ 2020

Ο Πάιατ, ο Πομπέο και η Ορθοδοξία

    

Ο Πάιατ, ο Πομπέο και η Ορθοδοξία

Λαμπρινή Θωμά

Είναι πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το μέλλον της Ορθοδοξίας στον τόπο μας και αλλού. Από την Ουκρανία ως την Αθήνα, κοτζαμάν(ης) Στέητ Ντηπάρτμεντ ασχολείται με την ταπεινή μας πίστη, και μάλιστα, πια, σε επίπεδο κορυφής. Παλιά καραβάνα της CIA, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μας το υπενθύμισε χτες, από τη Σούδα, και μας έφερε δάκρυα στα μάτια με αυτή την δήλωση συμπαράστασης: 

“Ο Πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε στενότερη συνεργασία για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω κακόβουλων δραστηριοτήτων, όπως η προσπάθεια να οικειοποιηθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία”. Η προσπάθεια να οικειοποιηθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία! Η Ρωσία! Καλά που ήρθαν κάτι Αμερικάνοι, με σφραγίδες και μελάνι, να μας το υποδείξουν: τόσους αιώνες τώρα, οι Ρώσοι δεν είναι Ορθόδοξοι! Οικειοποιούνται!

Ναι, προφανώς μιλάει για την πρόσφατη κρίση στους κόλπους της οικουμενικής Ορθοδοξίας λόγω του ουκρανικού αυτοκέφαλου και την υπόθεση εργασίας ορισμένων ότι η εκκλησιαστική πρωτοκαθεδρία που πιθανώς να επιθυμεί μερίδα των ιεραρχών της Ρωσίας, είναι κάτι παραπάνω από μια πολύ παλιά ιστορία, από την εποχή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελεί εν αιχμαλωσία. Όμως είναι άλλο η αιχμαλωσία, να είσαι στα χέρια των Τούρκων αιώνες υποβαθμισμένος, και είναι άλλο να παραδίνεσαι όλο χαρά στα χέρια των ΗΠΑ, που έχουν προφανή στόχο τη διάλυση της ενότητας της Ορθοδοξίας και τη χρησιμοποίησή της ως όπλου κατά της Μόσχας.

Κανείς άλλος Αμερικάνος υψηλόβαθμος επισκέπτης μας (και είδαμε πολλούς προέδρους και επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ τόσα χρόνια να περνούν απο την Αθήνα) κανείς απολύτως δεν είχε κάνει δήλωση τέτοιου είδους εμπλέκοντας την Ορθοδοξία. Κανείς δεν είχε ανακατευτεί, κανείς δεν είχε μιλήσει καν – μέχρι σήμερα. Και αν κάποιοι είχαν αμφιβολίες για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από την πρόσφατη κρίση μεταξύ των Εκκλησιών, μάλλον τώρα θα έχει πειστεί, ακριβώς λόγω αυτής της χαρακτηριστικής μοναδικότητας του Πομπέο, ο οποίος αντιμετωπίζει την Ορθοδοξία ως άλλο ένα όπλο των ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών των ΗΠΑ.

Είναι και αυτή η περίεργη σύμπτωση βρε παιδί μου… Αυτό το σεβαστικό παιδί, ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Τζέφρι Πάιατ, ήταν πριν πρέσβης στην Ουκρανία. Η κατάσταση εκεί, στην πολύπαθη ορθόδοξη εκκλησία, είναι γνωστή. Και ύστερα, μας ήρθε εδώ: με την γνώση της σημασίας της ορθόδοξης παράδοσης για την από δω, άγνωστη, πλευρά του κόσμου. Ένας ευφυέστατος άνθρωπος και απολύτως επιτυχημένος στο έργο του: ΗΠΑ uber alles, ένταξη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στη “συμμαχία των προθύμων”, καλλιέργεια διχαστικού κλίματος… όλα μέχρι σχίσματος και ακόμη παραπέρα.

Και οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ, βέβαια. Λίγο, πολύ λίγο πριν την επίσκεψη Πομπέο και τις δηλώσεις περί αντιμετώπισης της Ρωσίας που “οικειοποιείται την Ορθοδοξία”, κάνουν την εμφάνισή τους θεωρίες συνομωσίας περί θρυλούμενης εισβολής των Ρώσων στη Θράκη δι’ αντιπροσώπου: ενός ακροδεξιού αποσχηματισμένου αρχιμανδρίτη, νυν παλαιοημερολογίτη – έστω κι αν στα ίδια δημοσιεύματα, που τις καλλιεργούν, εμφανίζεται και η φράση πως “η σχέση με την Ρωσική εκκλησία ήταν ανύπαρκτη”. Ε, να την πούμε την εξυπηρετική μας άποψη, αλλά μην κινδυνεύσουμε κιόλας!

Απομονωμένες φωνές στο ντόπιο φιλελευθεράτο, που όμως (πόσο ενδιαφέρον!) καταφέρουν να συγκινούν εξίσουν τον λεγόμενο “πατριωτικό χώρο”, εργαλειοποιούν την Ορθοδοξία ελέω αμερικανικών συμφερόντων. Βάλθηκαν να μετατρέψουν μια περιθωριακή, αστεία ιστορία σε “εθνικό κίνδυνο”, με ανώνυμες πηγές, επιχειρήματα τραβηγμένα από τα μαλλιά, τίτλους και καρφάκια περί “ρωσικής κατασκευής”, για να τα πάρουν όλα πίσω, αφού έχουν απλώσει το σεντόνι.

Είναι καιρός που επιμένουμε, και από αυτό εδώ το μετερίζι, του Κοσμοδρομίου, και από αλλού, ότι η ενότητα της Ορθοδοξίας, η επιβίωσή της στον νέο αιώνα, δεν μπορεί να περνάει από την αυτοκρατορική ιμπεριαλιστική μηχανή. Οι ΗΠΑ μας εντάσσουν στον “πόλεμο των πολιτισμών” θεωρώντας ότι εμείς “ανήκομεν εις την Δύσιν” του ΝΑΤΟ και άρα η δική μας Ορθοδοξία είναι δικό τους χωραφάκι, ενώ οι Ορθόδοξοι της Ρωσίας είναι “μη ανήκοντες εις την Δύσιν” και άρα εχθροί, αντίπαλοι, κάποιοι με τους οποίους πρέπει να υπάρξει (θρησκευτικός) πόλεμος. Πόσο ορθόδοξο είναι αυτό, είναι προφανές.

Βρήκαν ευήκοα ώτα όπου η εξουσία της Εκκλησίας ταλανίζεται από μύρια προβλήματα (συνθήκες, σκάνδαλα κ.α.), όπως και αν τα βρήκαν. Οι μέθοδοί τους είναι γνωστές. Και αν δημοσιεύματα αυτού του τύπου αξίζουν προσοχής, είναι γιατί πρώτον προηγείται ολίγων ημερών της δήλωσης Πομπέο περί Ορθοδοξίας και δεύτερον δείχνει που θα βαδίσουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από δω και πέρα.

Μια μικρή υπενθύμιση εδώ: στα όσα αποκάλυψαν τα Wikileaks για τη χώρα μας, προ δεκαετίας, συμπεριλαμβάνονταν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις σχολές δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, ώστε να καλλιεργηθεί, στους μέλλοντες δημοσιογράφους, φιλοαμερικανική συνείδηση. Όχι, για στρατολογήσεις δεν έγραφε τίποτε.  

υγ Στη φωτογραφία ο Μάικ Πομπέο με το εργαλείο της CIA, Επιφάνειο

kosmodromio.gr,30/09/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com