21 Μαΐ 2020

Μια έκκληση: Όχι σε νέο διχασμό


Το 1821 εάλω - Πανηγύρι με καραμούντζες και μούντζες - slpress.gr

Μια έκκληση: Όχι σε νέο διχασμό
            Η διχόνοια είναι μια βαριά ενδημική νόσος των Ελλήνων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μακράς ιστορικής μας εμπειρίας. Τις ένδοξες στρατιωτικές επιτυχίες κατά των Περσών ακολούθησε ο εμφύλιος Σπάρτης – Αθηνών... Την επιτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακολούθησαν οι εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ επιγόνων του, που έφεραν και την ρωμαιοκρατία... Το Βυζάντιο στα μέσα του 14ου αιώνα και ενώ απειλείτο από κάθε κατεύθυνση, από Τούρκους, Βούλγαρους, Σέρβους, Γενουάτες, Ενετούς, Φράγκους ξεκίνησε ο Ιωάννης Καντακουζηνός μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο κατά του νομίμου αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, με την βοήθεια τουρκικών στρατευμάτων...
     Στους νεότερους χρόνους, κατά την Επανάσταση του 1821 οι άφθαστοι ηρωισμοί και οι στρατιωτικές επιτυχίες κινδύνευσαν να πάνε χαμένες από τη θανατηφόρα διχόνοια. Ο διχασμός των Ελλήνων στη δεκαετία του 1910 – 1920 προκάλεσε την Μικρασιατική καταστροφή και ο Εμφύλιος 1946-1949 έφερε την Ελλάδα σε όλους τους τομείς πολύ πίσω, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

            Η διχόνοια συγκλόνισε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, που με τους στίχους του 144-150 στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», γραμμένους τον Μάϊο του 1823, όταν ξεκινούσε αυτή η κατάρα του Ελληνισμού, θέλησε να μας νουθετήσει. Τους θυμίζουμε: « Η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει, πάρτο, λέγοντας, και συ. Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά, μην το πιάστε, γιατί ρίχνει δάκρυα θλιβερά. Από στόμα οπού φθονάει, Παλληκάρια, ας μην ΄πωθή, πως το χέρι σας χτυπάει του αδελφού την κεφαλή... Τέτοια αφήστενε φροντίδα, όλο το αίμα οπού χυθή για θρησκεία και για πατρίδα όμοιαν έχει την τιμή. Στο αίμα αυτό που δεν πονείτε για Πατρίδα για Θρησκειά, σας ορκίζω αγκαλιασθήτε σαν αδέλφια γκαρδιακά. Πόσον λείπει, στοχασθήτε, πόσο ακόμη να παρθή. Πάντα η νίκη αν ενωθήτε πάντα εσάς θ’ ακολουθή».
            Μια έκκληση εν όψει της Επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Ας μιμηθούμε τους αγωνιστές στο ηρωικό τους πνεύμα, στην Πίστη τους, στις θυσίες τους και στις ικανότητές τους. Ας τους δείξουμε ότι τα παθήματά τους μας έγιναν μαθήματα και λέμε όχι στη διχόνοια. Ας υπερβούμε  διχαστικές αντιλήψεις, εγωισμούς και προκαταλήψεις. Στο 2021 θα εορτάσουμε μιαν ΕΘΝΙΚΗ επέτειο, μην την χαλάσουμε, μετατρέποντας την σε Επέτειο ιδεολογική και διχαστική. Μη δείξουμε ότι έχουμε πακτώσει τη σκέψη μας στη φυλακή του Κολοκοτρώνη, στη δολοφονία του Ανδρούτσου και στα Κόμματα με τις ξένες προς τον Ελληνισμό σημαίες και ιδέες.
            Το 2021 δεν πρέπει να είναι μια αφορμή για μιαν ακόμη φορά οι Έλληνες να τσακωθούμε και να διχασθούμε. Η ευθύνη για το μήνυμα που θα στείλει η σημερινή επίσημη και επώνυμη Ελλάδα στους Έλληνες και στη διεθνή κοινή γνώμη είναι του Πρωθυπουργού και της Επιτροπής που όρισε, των πολιτικών αρχηγών, των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών Κομμάτων, των Πατριωτικών Συλλόγων και Πρωτοβουλιών.-

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και 30 χρόνια φωνάζαμε για τη Βόρειο Ήπειρο με τον μακαριστό Κονίτσης Σεβαστιανό.
Εδώ και 30 χρόνια μας έλεγαν μην φωνάζεται, αρμόδια για την εξωτερική πολιτική είναι η εκάστοτε Ελληνική (;;;) κυβέρνηση.
Ράψτε το στόμα. Αυτό ήθελαν. Ούτε συγκεντρώσεις ούτε συλλαλητήρια.

Τι μας λες λοιπόν εσύ τώρα; Ότι θα ψηφίζουμε μια φορά στα 4 χρόνια και μετά θα ράβουμε το στόμα για να μην γίνει εμφύλιος;
Και να αφήσουμε στα λαμόγια του κερατά και τις μαριονέτες τους πολιτικούς να κάνουν "ανενόχλητοι" τη δουλειά τους;

Ε ΟΧΙ.

Μ.Σ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ αρθρογράφε,υποπίπτεις σε ένα κεφαλαιώδους σημασίας σφάλμα από την αφετηρία ήδη της τοποθετήσεώς σου.Δηλαδή θεωρείς ότι η ποικιλώνυμη ελίτ που μας έχει επιβληθεί και ορίζει τις τύχες του τόπου αυτού, έχει-σε θρησκευτικό και εθνικό επίπεδο-κοινά με εμάς πόθους,ιδανικά,αναμνήσεις,αναφορές,συγκινήσεις,επιδιώξεις,ότι δηλαδή έχουμε κοινή αντίληψη της έννοιας ''Ελλάδα'' ως ιστορική οντότητα και ταυτότητα αφ΄ενός και κοινό όραμα για την πορεία και το μέλλον της αφ΄ετέρου.Αντιθέτως οι πρωτεργάτες της εθνικής παλιγγενεσίας του 21, που τον επόμενο χρόνο θα τιμήσουμε(;),ξεσηκώθηκαν όλοι χωρίς εξαίρεση ''για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία'',ασχέτως εάν αργότερα προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμοί έσπειραν μεταξύ τους την διχόνοια με τραγικά αποτελέσματα.Εν κατακλείδι ο αγνός Έλληνας Ορθόδοξος πατριώτης δεν αποδέχεται επ΄ουδενί την εκπροσώπησή του στους σχετικούς εορτασμούς από μια επιτροπή της συγκεκριμένης ελίτ αποτελούμενης κατά πλειοψηφία από άθεους διεθνιστές και κοσμοπολίτες δηλαδή από εθνομηδενιστές,η οποία όχι μόνο δεν θα τιμήσει αλλά όπως ήδη κάποια πρόδρομα φαινόμενα μαρτυρούν,μάλλον θα αμαυρώσει και θα προσβάλλει Μάρτυρες και Ήρωες της Αγιώτερης Επαναστάσεως που έχει υπάρξει στην ιστορία της ανθρωπότητος.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός διχάζει; πάντως όχι εμείς οι πατριώτες... όσοι διχάζουν είναι εκείνοι που μπήκαν στην περίφημη επιτροπή και καθυβρίζουν τις ιερές εθνικές μας προσωπικότητες. Εμείς δεν διχαζόμαστε. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι πατριώτες είμαστε η πλειοψηφία σε αυτόν τον τόπο. Ένα 2-3% αντιπροσωπεύουν οι νεοταξίτες αριστεροφιλελέδες που αναθεωρούν την Ιστορία μας. Ας διχαστούν μόνοι τους, απέναντί τους έχουν έθνος και όχι πληθυσμό.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com