12 Οκτ 2019

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό


Σχετική εικόνα

Συνήλθε σήμερα, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, εκτάκτως, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Ακολούθως συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου, αποτελουμένη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε την Εισήγησή του, με τίτλο: «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας».
Στον Πρόλογο της Εισηγήσεως, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε εντατικά σε αρκετές Συνεδρίες της με το θέμα αυτό, το οποίο και παρέπεμψε στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.
Την 13η Αυγούστου ε.έ. οι εν λόγω Επιτροπές κατέθεσαν στην Αρχιγραμματεία το Κοινό Πόρισμα και το Εισηγητικό Σημείωμα υπό τον τίτλο: «Το ζήτημα της κανονικής δικαιοδοσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου». Το Πόρισμα των Επιτροπών, κατόπιν αναφοράς πέντε βασικών θέσεων εξ επόψεως νομοκανονικής, κατέληξε στο εξής: «Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.
Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».
Επηκολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις πολλών Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και η Ιεραρχία απεφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες εζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως.
Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπιαστική μέρα για την Εκκλησία της Ελλάδος....

Ανώνυμος είπε...

Για τους αυτοχηροτόνητους και τους καθηρημένους για ηθικά παραπτώματα γιατί δεν αναφαίρει τίποτα ο Αρχιεπίσκοπος;

Ανώνυμος είπε...

Όπως φαίνεται, ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος κατευθύνεται ουσιαστικά από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και από κάποιες "ειδικές επιτροπές".

Γιατί δεν παραιτούνται οι Ιεράρχες που είναι ήδη ουσιαστικά ανύπαρκτοι μέσα στη ζωή της Εκκλησίας (τελούν μόνο τα Ιερά Μυστήρια και κάνουν και κάποια σποραδικά και παιδαριώδη -κάποιες φορές αμφίβολης ποιότητας- κηρύγματα), για να παραμείνουν μόνο ο Αρχιεπίσκοπος και οι "ειδικές επιτροπές";

Εγώ εάν τύχω σε κάποιο Ορθόδοξο Ναό όπου παρευρίσκονται και Ουκρανοί σχισματικοί "κληρικοί", θα αποχωρίσω αμέσως από εκείνο τον Ναό.
Επίσης έχω ήδη σταματήσει να δίνω ελεημοσύνη -για τους πτωχούς- μέσα στους Ιερούς Ναούς, και δίνω την ελεημοσύνη μου κατευθείαν και άμεσα στους ανθρώπους που γνωρίζω ότι έχουν πραγματικές ανάγκες.

Ανώνυμος είπε...

Αποφράδα μέρα για την Ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Τα χάλια σας τα μαύρα! Να μάθουμε ποίοι ψήφησαν και ποίοι ειναι οι επτά που εζήτησαν την αναβολή

Γιωργος Παπαδοπουλος είπε...

Eλευθερη πτωση...

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΑΜΕΣΑ

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η "ποιότητα"του αρχιερατικού τους ήθους!
Ούτε Θεό φοβούνται, ούτε ανθρώπους ντρέπονται! Έγραψαν στα παληά τους τα παπούτσια τους ιερούς κανόνες. Ποιοι; Αυτοί που ορκίστηκαν την τήρησή τους!
Αποδείχθηκαν νεροκουβαλητές και αβανταδόροι του σχίστη της Εκκλησίας Βαρθολομαίου και των ΗΠΑ.
Δεν λογάριασαν το γεγονός ότι τα υπόλοιπα πατριαρχεία και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκεφάλων τοπικών Εκκλησιών δεν αναγνωρίζει τους Ουκρανούς ψευδεπισκόπους.
Για μία ακόμη φορά "εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς".
Αποδείχθηκε ότι διαθέτουν σπιθαμιαίο αρχιερατικό ανάστημα.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Όσο πιο πολύ ασχολείται κάποιος με όσα γίνονται από την Εκκλησιαστική διοίκηση (δεν αναφέρομαι σε όλους τους Ιεράρχες, αλλά στους περισσότερους), τόσο πιο πολύ απογοητεύεται και σκανδαλίζεται έντονα.

Ανώνυμος είπε...

"ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου". ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ ΤΟΥΤΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή στα πρωτεία της αναγνώρισης που κατακτήσαμε

Ανώνυμος είπε...

Η μετά του κολυμπαρίου εξέλιξις !

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, δεν σκέφθηκαν οι ιεράρχες μας, εκτός από την κατάλυση της κανονικής τάξεως που επάγεται η από μέρους τους αναγνώριση του εκκλησιαστικού εν Ουκρανία πραξικοπήματος και η οποία αποτελεί την πρώτιστη και κυριότερη παράμετρο του ζητήματος, και την αναμενόμενη αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας καθώς και των άλλων πατριαρχείων και τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών, της ρωσσικής πολιτικής ηγεσίας, του ρωσσικού εμπορικού κόσμου;
Δεν αναλογίσθηκαν ότι η χορήγηση της αυτοκεφαλίας από τη μεριά του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κατ αυτόν τον διαβλητό ιεροκανονικως τρόπο, ανοίγει την όρεξη και άλλων σχισματικών "εκκλησιαστικών" κοινοτήτων, στη γειτονιά της χώρας μας;
Τέτοια και τόση δουλικότητα απέναντι στο Φανάρι και το State Department;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com