21 Ιουλ 2011

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: «Η δύναμη οποιουδήποτε κράτους συνίσταται στην ενότητα. Αυτό ισχύει και για την Εκκλησία».

Στις 20 Ιουλίου 2011 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αφίχθη στο Μαυροβούνιο. Στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα ο Ιεράρχης έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο και τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοποσνδίας στο Μαυροβούνιο κ. Α. Νεστερένκο.

Από το αεροδρόμιο οι Ιεράρχες αμέσως μετέβησαν στο υπό κατασκευή Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως Πονγκόριτσα, όπου τελέσθηκε μια σύντομη δέηση. Το πρόγραμμά της επισκέψεως περιλαμβάνει τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών καθώς και την επίσκεψη στην Ιερά ανδρώα Μονή Τσέτιν και άλλα προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου.

Σημειωτέον ότι τη συνοδεία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα απαρτίζουν ο Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο ιδιαίτερος του Προέδρου του ΤΕΕΣ ιεροδιάκονος Ιωάννης Κοπεΐκιν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Άγιος Γρηγόριος ο Θεολογός κ. Λ. Σεβασμιτάνωφ και ο Σύμβουλος του Προέδρου του ομίλου «OAO MRSK holding» κ. Δ. Μάλυσεφ.

Με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Φίλιππο Βουγιάνοβιτς πραγματοποίησε συνάντηση στις 20 Ιουλίου 2011 στο Κρατικό Μέγαρο στην Ποντγκόριτσα.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου κ. Α. Νεστερένκο, ο Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε ότι η δύναμη οποιουδήποτε κράτος συνίσταται στην ενότητα. Αυτός ο ισχυρισμός ισχύει και για την Εκκλησία. Όμως η ενότητα της Εκκλησίας είναι μια ειδική ενότητα, η οποία ξεπερνάει τα κρατικά σύνορα. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να λησμονείται και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαμόρφωση σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας σε χώρες, οι οποίες μόλις πρόσφατα απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ επεσήμανε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας πάντα ήταν και παραμένει να είναι πιστός φίλος του λαού του Μαυροβουνίου. Χωρίς παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Μαροβουνίου η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας είναι πρόθυμη να μοιραστεί τη δική της εμπειρία οικοδομήσεως σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας υπό τις συνθήκες διαμόρφωσης στο μετασοβιετικό χώρο νέων κρατών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου εξετίμησε το ενδιαφέρον της Ρωσικής Εκκλησίας για τα σύγχρονα προβλήματα ενός νέου κράτους. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας είναι μια μεγάλη Εκκλησία, διότι υπερασπίζεται τις μεγάλες ιδέες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της Ρωσικής Εκκλησίας μπορεί να είναι χρήσιμη για την επίλυση των επίκαιρων προβλημάτων όσον αφορά τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Mospat & Председатель Отдела внешних церковных связей встретился с Президентом Черногории

Δείτε σχετικά και:

-Για την υπόθεση του Μαυροβουνίου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στη Σερβία

-Ξαφνική επίσκεψη του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στη Σερβία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com