29 Ιαν 2011

Κυριακή ΙΕ' Λουκά –“Υμείς εστέ το φως του κόσμου”(Τριών Ιεραρχών)

Υμείς εστέ το φως του κόσμου

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα κάνει λόγο για το φως εκείνο που δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να βιώσει μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η πνευματική ζωή. Με τα μηνύματά του συνδέεται η παρουσία των τριών μεγάλων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος οι οποίοι έλαμψαν στο ορθόδοξο χριστιανικό στερέωμα και των οποίων την μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Οι τρεις μεγάλες αυτές μορφές φτερούγισαν με το ισχυρό παράδειγμά τους σε ανώτερα πνευματικά ύψη και η ακτινοβολία τους εκπέμπει διά μέσου των αιώνων φθάνοντας μέχρι και τις ημέρες μας.

Οι μορφές τους Η γιορτή των τριών μεγάλων αυτών μορφών καθιερώθηκε από τα τέλη του 11ου αιώνα και συνδέθηκε μάλιστα με την παιδεία, με τις ισχυρές υποθήκες που άφησαν για μια σωστή λειτουργία της. Το ηθικό και πνευματικό τάλαντο του κάθ’ ενός από τους τρεις δεν ήταν βέβαια εντελώς το ίδιο. Φιλοσοφικότερος και αλύγιστος επί των επάλξεων ο Βασίλειος. Θεολογικότερος και ποιητικότερος ο Γρηγόριος. Ευγλωττότερος και τολμηρότατος ο Χρυσόστομος.

Και οι τρεις όμως διέθεταν σε μεγάλο βαθμό ειλικρινή και θερμή πίστη, υπέρλαμπρη ευγλωττία, μεγάλη παιδεία, πλήρη αφοσίωση στις αλήθειες της Ορθοδοξίας μας, πληθωρική αγάπη στο ποίμνιο, τόλμη μπροστά στους άρχοντες, ανεξάντλητη φιλανθρωπία, διαρκή νηφαλιότητα, άμεμπτη σωφροσύνη. Διεξήγαγαν συνεχή αγώνα για την σωτηρία των ψυχών και ατένιζαν προς τον μεγάλο θρίαμβο της Βασιλείας του Θεού. Μεγάλα πνεύματα Ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος και ο Χρυσόστομος λάμπουν μέσα στους αιώνες. Απέδειξαν με τον πιο ισχυρό τρόπο ότι τα μεγάλα πνεύματα που στηρίζονται στο θεμέλιο της αλήθειας του Κυρίου μας, γνωρίζουν να συνδέουν την εφήμερη σοφία του κόσμου με την βαθύτερη και αληθινή πίστη προς τον Σωτήρα μας Χριστό.

Ακόμα και ο ελληνισμός μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος και να έχει ως καύχημα το ότι από τα σπλάχνα του σκίρτησαν οι τρεις μεγάλοι αυτοί Φωστήρες που εκπέμπουν πλέον σε ουράνια μήκη κύματος.

Ιδιαίτερα για το σημερινό άνθρωπο, φωτίζουν μια πορεία η οποία έχει σαν κύρια χαρακτηριαστικά την αλήθεια, την αγάπη, την δικαιοσύνη αλλά και κάθε αρετή που μπορεί να κοσμεί τον άνθρωπο και να τον καταξιώνει ως κατ’εικόνα Θεού δημιουργηθέν πρόσωπο.

Αγαπητοί αδελφοί, το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας προτρέπει να γίνουμε με το παράδειγμά μας φως του κόσμου. Σε μια εποχή που φαντάζει να είναι ηθικά και πνευματικά χρεωκοπημένη, η διδασκαλία, το έργο αλλά και γενικότερα το παράδειγμα των τριών φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος, μας δίνουν τους δείκτες πάνω στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε με απόλυτη ασφάλεια για να φτιάξουμε αυθεντικά την εικόνα μας.

Με το όλο έργο τους οι τρεις Ιεράρχες μπορούν να μιλήσουν δυναμικά και στην δική μας εποχή και να ανοίξουν τις εξόδους εκείνες που θα μας απεγκλωβίσουν από τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία έχουμε περιέλθει. Είναι εκείνοι που μπορούν να μας ανεβάσουν ψηλά με το δικό τους παράδειγμα, το οποίο σίγουρα δεν περιορίζεται σε κάποιες ρητορικές εκκενώσεις φτηνού λόγου αλλά φαντάζει σαν ηλεκτροφόρο καλώδιο που φορτίζει με δύναμη την ψυχή μας. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα των τριών αυτών μεγάλων αστέρων.

Εκκλησία Κύπρου - Χριστάκης Ευσταθίου Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com