19 Δεκ 2010

O Πόλεμος των Χριστουγέννων...

Η λαμπερή περίοδος των Χριστουγέννων ξεκίνησε, ήδη, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς, για εμπορικούς λόγους, τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου σωρεία εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Νέα Υόρκη, την πρωτεύουσα των αμερικανικών Χριστουγέννων, η ατμόσφαιρα πραγματικά είναι εντυπωσιακή όλο το Δεκέμβριο και αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουριστών. Πριν από μερικές μέρες, στο περίφημο Ροκφέλερ Σέντερ, ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ κήρυξε την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου για το 2010, ανάβοντας τα περίπου 32.000 λαμπάκια στο ύψους 25 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο με την παρουσία λαμπερών ονομάτων της σόουμπιζ, αλλά και χιλιάδων απλού κόσμου, που έσπευσαν να θαυμάσουν το θέαμα μέσα σε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα στο Μανχάταν.

Όμως, πέραν του χριστουγεννιάτικου πνεύματος, εδώ και κάποια χρόνια μαίνεται ο λεγόμενος πόλεμος των Χριστουγέννων, ένας ιδιότυπος πόλεμος στα πλαίσια του πολιτικώς ορθού λόγου. Συγκεκριμένα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην αμερικανική κοινωνία μία γενικότερη προσπάθεια κατάργησης του όρου Christmas από τις εορταστικές εκδηλώσεις, βρίσκοντας όρους που να μην αποκλείουν τη συμμετοχή Αμερικανών πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο περίεργο αυτό κυνήγι Άγιο-Βασίληδων και όχι μαγισσών, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα δημόσια σχολεία έχουν καταργήσει τον όρο χριστουγεννιάτικες διακοπές και απλά αναφέρουν το break ως διακοπές, έτσι απλά, ώστε τα παιδιά που ανήκουν σε άλλες θρησκείες να μη νιώθουν απομονωμένα και αποκομμένα. Για γιορτές Χριστουγέννων στα σχολεία ούτε λόγος... Η απαλοιφή όμως των θρησκευτικών όρων έχει επιβληθεί σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης που εφαρμόζεται, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και ανά τον κόσμο στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στο γενικότερο πνεύμα των ημερών, δημιουργούνται πολλά ευτράπελα και αντιδράσεις που ανήκουν στη λεγόμενη σφαίρα του πολέμου των Χριστουγέννων. Το φετινό επεισόδιο στο σίριαλ αυτό διαδραματίστηκε σε λίγες Πολιτείες πιο πέρα από τη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στην Οκλαχόμα και την πόλη Τούλσα, όπου τα φώτα της επικαιρότητας συγκέντρωσε μία αντίδραση ενός πολιτικού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Jim Inhofe, εκλεγμένου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Inhofe, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την απαλοιφή του όρου Christmas, και υπογράμμισε ότι γι’ αυτόν το λόγο δεν θα συμμετάσχει στη φετινή καθιερωμένη παρέλαση που είναι θεσμός για την περιοχή, και ονομάζεται πλέον όχι παρέλαση των Χριστουγέννων όπως παλαιότερα, αλλά Παρέλαση των Φώτων (καμία σχέση, βέβαια, με την ομώνυμη Ορθόδοξη γιορτή).

«Δεν θα συμμετάσχω σε μία παρέλαση που δεν αναγνωρίζει το πνεύμα των Χριστουγέννων, καθώς από πέρυσι, ένεκα της πολιτικής ορθότητας της εποχής μας, εξαλείφθηκε ο όρος Χριστούγεννα από την ονομασία της γιορτής», είπε, και συνέχισε λέγοντας ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος και δυσαρεστημένος από την εξέλιξη αυτή. Ο Δήμαρχος της Τούλσα, Dewey Bartlett, δεν δίστασε να δηλώσει ότι αν ήταν στο χέρι του δεν θα καταργούσε τον όρο Χριστούγεννα από την παρέλαση, όμως, όπως τόνισε, αυτό επιβάλλει η θρησκευτική πολυμορφία της περιοχής, καθώς, όπως τόνισε, είναι ευαισθητοποιημένος στο δεδομένο των διαφορετικών παραδόσεων και κουλτούρων της πόλης.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις ή το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω;

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ περιστατικό μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια μίας πόλης που δεν αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς και είναι κουκίδα στο χάρτη, όμως είναι ενδεικτικό της γενικότερης παραφιλολογίας και του κλίματος, καθώς, τελικά, αντί να αμβλύνεται η διαφορά μεταξύ των θρησκειών, δημιουργούνται περαιτέρω αντιδράσεις και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένες. Ο ρεβιζιονισμός της ιστορίας που ταλαιπώρησε τα ελληνικά βιβλία ιστορίας δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό.

Υπάρχει μία τάση γενικότερη, της δημιουργίας ενός μηχανισμού λήθης προς παραδοσιακές αξίες και θεσμούς, που πριν από μερικά χρόνια θα μας φαινόταν αδιανόητο να αγγίξει κανείς. Η κυρία Ρεπούση, που τόσο σάλο προκάλεσε και ακόμα περισσότερες συζητήσεις και αντιδράσεις έλαβαν χώρα με το περίφημο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας στην Ελλάδα, όπου μας έκανε αναφορά στο στρίμωγμα στο λιμάνι της Σμύρνης, είναι απλά ένα μόνο δείγμα τού τι υφίσταται και του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κάθε χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε θέματα ταμπού και αναμφισβήτητα ζούμε στη δεκαετία της αναθεώρησης και του τσουβαλιάσματος θεωριών, θρησκειών, αρχών και παραδόσεων που για αιώνες τις σεβάστηκαν λιγότερο πολιτισμένοι και λιγότερο ενημερωμένοι...

Το ερώτημα είναι βασανιστικό. Θα υπάρξουν αντιδράσεις ή το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω; Λέτε να δούμε του χρόνου να αντικαθίσταται ο παραδοσιακός τάρανδος με τα κέρατα του Άγιου Βασίλη, με ιπτάμενα βατράχια ή κάμπιες, για να μην προκαλούμε, μέσω του οποιουδήποτε συνειρμού, τους απατημένους συζύγους; Λέτε, στα πλαίσια μίας αμερικανικής πολιτικά ορθής κοινωνίας, να δούμε να αντικαθίσταται το ευτραφές πρότυπο του Άγιου Βασίλη με έναν νεότερο, και πιο γυμνασμένη φιγούρα, έτσι για να είμαστε πολιτικά ορθοί απέναντι στους παχύσαρκους; Η ιστορία είναι φάρσα, απλά κάποιες φάρσες είναι πιο ιστορικές...

«Η Σημερινή» 19/12/2010 - Του Δημήτρη Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com