15 Δεκ 2010

Συνάντηση της ΠΕΘ με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: panenthe@otenet.gr

& : enosis@petheol.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 11-12-2010

Συνάντηση της ΠΕΘ με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) από αρκετών ημερών είχε ζητήσει να συναντήσει τον κ. Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) για θέματα σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών (ΜτΘ) και τη θέση του στο πρόγραμμα του νέου Λυκείου. Αντί για τη συνάντηση αυτή το Π.Ι. μας έστειλε την από 26-11-2010 γραπτή πρόσκληση με θέμα την εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών για Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβριου 2010 και ώρα 10.00 στο γραφείο του κ. Προέδρου του Π.Ι. Μετείχαν εκ μέρους του Π.Ι. ο Πρόεδρος κ. Κλήμης Ναυρίδης, ο θεολόγος Σύμβουλος του Π.Ι. κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου και ο κ. Γεώργιος Τύπας Σύμβουλος του Π.Ι. της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκ μέρους της ΠΕΘ μετείχαν: οι κ.κ. Ηλίας Φραγκόπουλος Αντιπρόεδρος, Ηλίας Μπάκος Γεν. Γραμματέας, Ιωάννης Τσάγκας Ειδικός Γραμματέας, Απόστολος Κατωπόδης Κοσμήτορας, το Μέλος Αντώνιος Τοκατλίδης και ο συνάδελφος θεολόγος-συγγραφέας Ευάγγελος Πονηρός.

Ο κ. Ναυρίδης αντιμετώπισε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών με προσοχή και ενδιαφέρον και με θεώρηση εθνική και θρησκευτική για τα θέματα της παιδείας, και τόνισε τη θέση του μαθήματος στο « νέο Σχολείο» ( Δημοτικό και Γυμνάσιο). Ο κ. Γιαγκάζογλου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τό μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα κατηχητικό-δογματικό και ότι πρέπει να είναι μάθημα για όλους θρησκειολογικό-πολιτιστικό, είπε ότι από το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να απαλλάσσονται και οι ορθόδοξοι μαθητές. Καί μας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη καταρτισθεί ομάδα εργασίας για τον καταρτισμό προγραμμάτων σπουδών του Μαθήματος για την υποχρεωτική εκπαίδευση, μας ανέφερε μάλιστα τα ονόματα των μελών της.

Το Δ.Σ. της ΠΕΘ δεν συμφώνησε με τις θέσεις του Συμβούλου θεολόγων του Π.Ι., και διατύπωσε με επιχειρήματα τις ενστάσεις του. Όσον αφορά στην Ομάδα Εργασίας, το Δ.Σ. της ΠΕΘ την χαρακτήρισε μονόπλευρη και ζήτησε την αναμόρφωσή της και τη συμμετοχή σαυτήν όχι αποκλειστικά και μόνο μελών που εκφράζουν τις απόψεις του Συνδέσμου Καιρός, αλλά και άλλων που εκφράζουν και τη δική μας άποψη.

Ο κ. Πρόεδρος και ο κ. Γιαγκάζογλου είπαν ότι τούτο δεν είναι δυνατόν να γίνει. Έτσι η ΠΕΘ απηύθυνε έγγραφη έκκληση στην κ. Υπουργό Παιδείας για να διατάξει την ανασυγκρότηση της Ομάδας Εργασίας.

Η όλη συνάντηση έκλεισε με την εκδήλωση της επιθυμίας του κ. Προέδρου του Π.Ι. για να επαναληφθεί το δυνατό συντομότερο. Ακολούθησε όπως είδαμε, συνάντηση του Π.Ι. με τη Διοικούσα Επιτροπή του Συνδέσμου Καιρός.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την έγγραφη πρόσκληση του Π.Ι., καθώς και την έκκλησή μας προς την κ. Υπουργό .

Από τη Γραμματεία της ΠΕΘ

Δείτε σχετικά και

-Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΘ προς την Υπουργό Παιδείας για τον αποκλεισμό των μελών της από Ομάδα Εργασίας για τα Θρησκευτικά

-Τι απάντησε ο Σύμβουλος του Π.Ι Σταύρος Γιαγκάζογλου στην Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΘ προς την Υπουργό Παιδείας

-Συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΘ με τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κλήμη Ναυρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com