Γένη γλωσσών
-
* Στο ιστολόγιο ‘Ακτίνες’ διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Κ.Γ.
Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο **‘Γιατί μέ… Greeκlish;’ **και εν πολλοίς
συμφωνώ με...
Πριν από 2 ημέρες
«Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει». Ι. Πολέμης
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των κληρικών και λαϊκών Θεολόγων της Κρήτης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου στη Σητεία Λασιθίου οι εργασίες του διήμερου Παγκρητίου Θεολογικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση», το οποίο διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο φιλοξενών Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμάσκηνος.
Τις εργασίες του συνεδρίου, που έλαβαν χώρα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου « SITIA BEACH » μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ευλόγησε με εμπνευσμένο μήνυμά του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργικής χρήσεως των νέων τεχνολογιών στην ποιμαντική της Εκκλησίας και κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, ως μέσο διαποιμάνσεως και επικοινωνίας και όχι ως αυτοσκοπό.
Μηνύματα στο συνέδριο, το οποίο έχει την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη συμμετοχή όλων των Θεολόγων Εκπαιδευτικών της Κρήτης, απέστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Βασ. Κεγκέρογλου, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθ. Καρούντζου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ιω. Πλακιωτάκης, Εμμ. Στρατάκης και Ελ. Αυγενάκης, οι Νομάρχες Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Ηλιάκη-Σχοιναράκη και Ρεθύμνου κ. Γ. Παπαδάκης. Επίσης θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκης, ενώ παρέστησαν ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Θεοδ. Πατεράκης, η Αντιδήμαρχος κ. Αικ. Ζερβάκη και ο εκπρόσωπος της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμανδίου Ανθυποπλοίαρχος κ. Γ. Ροδουσάκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Παρουσιάστηκαν δώδεκα εισηγήσεις με εισηγητές διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές ενώ πραγματοποιήθηκε και ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συνάντηση με τους νέους στο διαδίκτυο» από Θεολόγους Εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν εντάξει τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία του Θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος υπογράμμισε «η Εκκλησία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι επήλθε η ηλεκτρονική εποχή, με την εφαρμογή και εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ευρεία χρήση των ψηφιακών μέσων αναβαθμίζουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καθιστώντας την Θρησκευτική Αγωγή ελκυστικότερη και πιο αποδοτική, σε μια περίοδο που βάλλεται η θέση και η μορφή του μαθήματος στο προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου».
Ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων Εκπ/κης Περιφέρειας Κρήτης, καλωσόρισε τους συνέδρους στο 17 ο επιστημονικό συνέδριο των Θεολόγων της Μεγαλονήσου που έχει στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση της Πληροφορικής και κάθε άλλου μέσου και αξιόπιστης εφαρμογής στο παιδαγωγικό έργο των Θεολόγων Εκπαιδευτικών και όχι η αφομοίωση και η υποταγή στην τεχνολογία, δεδομένου ότι τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σταδιακά οδηγούν στην υπέρβαση των παραδοσιακών μορφών διδασκαλίας και στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης. Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, η αγάπη και η φιλόστοργη φιλοξενία του οποίου έφερε στην ιστορική πόλη της Σητείας το θεολογικό δυναμικό της Κρήτης.
Πρώτος εισηγητής ήταν, την Παρασκευή 29/10, ο ομ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Γιούλτσης με θέμα «Πληροφορική στην Εκπαίδευση και την Ποιμαντική διακονία: Τεχνολογική πρόκληση ή μεταφυσική υπεροψία;». Ο εισηγητής μίλησε για την ανάγκη πνευματικής μετάλλαξης, τονίζοντας ότι είναι άδικο να ενοχοποιείται η τεχνολογία και έθεσε ζητήματα και ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως η «ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη» και οι ποικίλες ψηφιακές κάρτες, η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος κ.ά. Ακολούθησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ευαγγέλος Μαρκαντώνης, χημικός-θεολόγος, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε τις «νέες τεχνολογίες ως εργαλεία εκπαίδευσης και ποιμαντικής πρακτικής».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησαν ο κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ψηφιακός χώρος και ηλεκτρονική μάθηση», ενώ η κ. Βασιλική Μητροπούλου ,Επικ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα. Εφαρμογή στο μάθημα των Θρησκευτικών». Η κ. Μητροπούλου αναφέρθηκε στον τρόπο χρήσης του πίνακα και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του, όπως είναι η ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με τη συνεργατική μάθηση και τη πολύπλευρη διέγερση των αισθήσεων των μαθητών (όρασης, ακοής και αφής), η βελτίωση της απόδοσης και η ενεργητική οικοδόμηση της γνώσης τους με την εμπλοκή τους σε εποικοδομητικές και ελκυστικές δραστηριότητες. Επίσης οκ. Γεώργιος Μαστοράκης, Επικ. Καθητητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Δίκτυα επόμενης γενιάς και Εκκλησία» , παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης συστημάτων, όπως το πιλοτικό σύστημα WiMax και η «ψηφιακή τηλεόραση», καθώς και παραδείγματα αξιοποίησης τους από την Εκκλησία .
Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, Εκπαιδευτικός, μίλησε με θέμα «Συνάντηση με τους νέους στο διαδίκτυο». Με τρόπο βιωματικό, ως κληρικός και δάσκαλος, παρουσίασε εναλλακτικούς τρόπους συνάντησης με τους σημερινούς νέους, κυρίως στο διαδίκτυο, και αναφέρθηκε σε προβλήματα εθισμού στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με επιτακτική ανάγκη επικοινωνίας και πορείας συνάντησής τους, παρέχοντάς τους «λόγο και τόπο», ώστε ποιμαντικά ή εκπαιδευτικά να καλυφθεί η υπαρξιακή δίψα τους.
Ακολούθησε η στρογγυλή τράπεζα με γενικό θέμα «Εφαρμογές διαδικτύου και πολυμέσων στο μάθημα των Θρησκευτικών» , κατά τη διάρκεια της οποίας πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί παρουσίασαν συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσεων και εφαρμογών των νέων τεχνολογιών στο μάθημα των Ορθόδοξης Αγωγής. Ο Θεολόγος καθηγητής κ. Δημήτριος Σπυρόπουλοςμίλησε με θέμα « Wiki : Πρό(σ)κληση εκπαιδευτικής συνεργασίας σε καιρούς απομόνωσης», ο Θεολόγος καθηγητής κ. Στέφανος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε σύγχρονες «μορφές ψηφιακής αξιολόγησης και εκπαιδευτικής δικτύωσης», ο υπ. Δρ Θεολογίας κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος παρουσίασε ενδιαφέρουσες «πολυμεσικές εφαρμογές στο μάθημα των Θρησκευτικών» που προσελκύουν το ενδιαφέρον κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αφόρμηση και επανατροφοδότηση των μαθητών, ο μαθηματικός και Δρ Θεολογίας, υπεύθυνος Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου κ. Μηνάς Τσικριτσής ανέλυσε τη «δόμηση εκπαιδευτικού λογισμικού στα Θρησκευτικά», ο Θεολόγος καθηγητής κ. Γεώργιος Βαρδαβάς μίλησε για ενδιαφέρουσες «Θεολογικές Ιστοδρομίες» και ο Σχ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Στριλιγκάς με θέμα «Σελίδες Wiki και εκπαιδευτικά δίκτυα. Δύο παραδείγματα», που παρέχουν τη δυνατότητα προαγωγής της μαθησιακής διαδικασίας (ενεργοποίηση, συμμετοχικότητα, συνεργατικότητα των μαθητών).
Στην καταληκτήρια Ε΄ συνεδρία αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός και εποικοδομητικός διάλογος για την κατάθεση προτάσεων. Η ανακοίνωση των Πορισμάτων του ετήσιου Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, έγινε από συντονιστή της ομάδας εργασίας Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριο Γρινιεζάκη, Λέκτορα της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Οι εργασίες έληξαν με το αποχαιρετιστήριο γεύμα και την επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την πρωινή προσευχή της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεων των κεκοιμημένων Θεολόγων της Κρήτης. Οι εργασίες έκλεισαν με τη φήμη του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των σκοπών του συνεδρίου με την ανατροφοδότηση όλων στην επιτέλεση του εκπαιδευτικού και ποιμαντικού έργου τους, και διένειμε αναμνηστικά δώρα στους συνέδρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου