15 Σεπ 2010

Κύπρος - Φόρτωσαν στην Εκκλησία φόρους-μαϊμού

Μια έκθεση που στάληκε στη Χ. Γιωρκάτζη αποκάλυψε την γκάφα ολκής

Η ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑτου Φόρου Εισοδήματος, με τη διόγκωση των οφειλών εκκλησιαστικών οργανισμών προς το κράτος, επιβεβαίωσε όσα κατά καιρούς έλεγε -πολλές φορές σε έντονο μάλιστα ύφος- ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, δηλαδή ότι ηΕκκλησία χρωστά ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είχε το θάρρος να αναγνωρίσει ότι οι αναφορές στις εκθέσεις της Υπηρεσίας από το 2008 στηρίχτηκαν σε λάθος αριθμούς που της διαβίβαστηκαν από το Φόρο Εισοδήματος. Μετά τη διαπίστωση του σοβαρού αυτού λάθους, η κ. Γιωρκάτζη κάλεσε γραπτώς το συγκεκριμένο Τμήμα να ερευνήσει ενδελεχώς και να την ενημερώσει επακριβώς για τα ποσά που οφείλει η Εκκλησία. Για τούτο μάλιστα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εφοδίασε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, ως προς τις αξίες των ακινήτων της Εκκλησίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Υπηρεσία εκτιμά ότι, ανεξαρτήτως εάν είναι εκατομμύρια όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί ή μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, η Εκκλησία οφείλει να τακτοποιήσει τις φορολογικές της εκκρεμότητες.

Στην έκθεση πάντως του 2008, η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε λόγο για εκκλησιαστικές οφειλές προς το Φόρο Εισοδήματος που άγγιζαν το ιλλιγιώδες ποσό των €169 εκατ. Η Ελεγκτική διαφοροποίησε την αρχική της θέση, όταν παρέλαβε έκθεση από το διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου Γιάννο Χαριλάου. Με βάση αυτήν την έκθεση, τέσσερις εκκλησιαστικοί οργανισμοί φέρονταν να οφείλουν φόρο από περίπου €15 εκατ. έκαστος, τη στιγμή που η ακίνητη περιουσία τους ήταν κατά παρασάγγας μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχούσε στη φορολογία που τους επεβλήθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέδειξε, πως για να επιβληθεί σε κάποιον φόρος €15 εκατ. (τόκοι, πλέον αξία της ακίνητης περιουσίας) θα πρέπει η αξία της περιουσίας αυτής να κυμαίνεται (σε τιμές 1/1/1980) στα €85 εκατ., κάτι το οποίο όμως δεν ίσχυε.

Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με την οποία επικοινώνησε ο «Φ», περιορίστηκε να αναφέρει ότι επειδή δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα των δηλώσεων που έγιναν, δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο και επιφυλάσσεται μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο (όπου βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους) να εκφράσει τη θέση της, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ανακοίνωση του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρεται ότι η Εκκλησία κατηγορήθηκε και διασύρθηκε αδίκως ενώ γίνεται αναφορά σε δήθεν οφειλές εκατομμυρίων εκ μέρους της Εκκλησίας. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά σε έκθεση που υπεβλήθη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την οποία καλούσε όλους τους αρμοδίους φορείς του Κράτους «να εξετάσουν τα στοιχεία για την ορθότητά τους με σκοπό να διαφανεί η πραγματική εικόνα και να σταματήσει ο άδικος διασυρμός της Εκκλησίας αλλά και η συνεχής αντιπαράθεση Εκκλησίας και Κράτους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, πως η Εκκλησία της Κύπρου πάντοτε ενεργεί με σκοπό το όφελος του ποιμνίου της, αλλά και γενικότερα όλου του κυπριακού λαού. Μέσα στα πλαίσια αυτά ήταν και η πρωτοβουλία της Εκκλησίας για διάλογο με το Κράτος, που είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία Εκκλησίας Κράτους, το Δεκέμβριο του 2005, καταλήγει η ανακοινωση.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί την προσεχή βδομάδα με το διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου για να συζητήσουν το θέμα της φορολογίας της Εκκλησίας και πόσες τελικά είναι οι πραγματικές οφειλές.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία υπόκειται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και σε φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Η Εκκλησία άρχισε να πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας όταν εγκρίθηκε νομοθεσία με βάση την οποία, για τη μεταβίβαση κτήματος αποτελεί προϋπόθεση η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών (μέχρι κάποια ημερομηνία) δεν ήταν υποχρεωτικό να καταβάλλεται πριν τη μεταβίβαση της περιουσίας, οπόταν η Εκκλησία δεν κατέβαλλε το αντίτιμο αμέσως με αποτέλεσμα να συσσωρευθεί κάποιο κονδύλι, το οποίο όμως φαίνεται πως δεν σχετιζόταν με τα χρήματα που απαιτούσε ο Φόρος Εισοδήματος.

Γνώριζαν ότι είχαν λάθος στοιχεία

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:

ΓΙΑ ΛΑΪΚΙΣΜΟμίλησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος σχολιάζοντας την αποκάλυψη για τα στοιχεία-μαϊμού με τη φορολόγηση της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι γνώριζε πως η Εκκλησία δεν χρωστούσε τίποτε στον Φόρο Εισοδήματος και ανέφερε ότι το θέμα ήταν λαϊκίστικο. Πρόσθεσε πως για να σταματήσει αυτό το λαϊκισμό πήγε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που τον καλύπτει το Σύνταγμα δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο. Τώρα, συνέχισε, έρχονται οι ίδιοι οι αρμόδιοι του Φόρου Εισοδήματος και παραδέχονται ότι τελικά η Εκκλησία δεν χρωστά χρήματα. Στις δηλώσεις του που έγιναν χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακος, ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει θέμα που μεταδόθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό (ΜΕΓΑ) σύμφωνα με το οποίο το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έδωσε λάθος στοιχεία στη Γενική Ελέγκτρια, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα και στην τελευταία της Έκθεση. Όπως υπεστήριξε ο Μακαριότατος, ο προϊστάμενος του Φόρου Εισοδήματος γνώριζε ότι τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ήταν πραγματικά.

Πρόσθεσε δε, πως «ένας από τους λόγους που ο ίδιος ο προϊστάμενος του Φόρου Εισοδήματος συναινούσε και εισηγείτο στο Υπουργείο Οικονομικών να δεχθεί τη συμφωνία κράτους - Εκκλησίας του 2005, ήταν για να του δοθεί η ευκαιρία να απαλείψει όλα αυτά τα εικονικά, όπως τα χαρακτήρισε, ποσά. Το ξέραμε ότι δεν χρωστούσαμε, είπε. «Εμείς», συνέχισε, «λέγαμε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, το θέμα ήταν λαϊκίστικο και δεν επιθυμούσαμε να κάνουμε λαϊκισμό. Και για να σταματήσω αυτό το λαϊκισμό πήγα ξεπίτηδες στην Επιτροπή της Βουλής και δήλωσα ότι από τη στιγμή που με καλύπτει το Σύνταγμα δηλώνω ότι δεν πρόκειται να δώσω ούτε ένα ευρώ. Τους το ξεκαθάρισα. Ηρθαν τώρα οι ίδιοι και παραδέχονται ότι η Εκκλησία δεν τους χρωστά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσον νιώθει ότι αδίκησε τη Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι και η ίδια παραπληροφορήθηκε, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι «ίσως έπρεπε να κάνει το καθήκον της καλύτερα και ότι έπρεπε να ρωτήσει. Οι σχέσεις μας με την κυρία Γιωρκάτζη είναι άριστες, δεν μας χωρίζει οτιδήποτε», ανέφερε. Καλέσαμε, είπε, τη Γενική Ελέγκτρια «δυο-τρεις φορές στην Αρχιεπισκοπή, της δώσαμε όλες τις πληροφορίες, της εξηγήσαμε ότι ίσως προτού δημοσιεύσει και κάνει τις παρατηρήσεις της, έπρεπε τουλάχιστον να ερχόταν σε επαφή μαζί μας και εμείς θα την απαλλάτταμε από αυτήν την κακοτοπιά που εισήλθε».

«Φιλελεύθερος»16/09/2010 – Βάσος Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com