26 Ιουλ 2010

Συνέντευξη του πρέσβη Δ. Μοσχόπουλου για την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο

"Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε καμιά αρχή του Διεθνούς Δικαίου, διαφοροποιεί ριζικά την περίπτωση του Κοσόβου από την περίπτωση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την κήρυξη ανεξαρτησίας από το ψευδοκράτος, ως αποτέλεσμα ένοπλης εισβολής".

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και εκπρόσωπος της ΕΕ για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας πρέσβης Δημήτρης Μοσχόπουλος, μιλά για τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ για τις συνέπειές της στην περιοχή, καθώς και την πρωτοβουλία της Ελλάδας - που έγινε δεκτή πολύ ευμενώς από την ΕΕ - να εξετάσει κάθε δυνατότητα διεξόδου σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέλη.

Ερ.: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ανακοίνωσε χθες ότι θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα τις αμέσως επόμενες μέρες. Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρωτοβουλία στην περιοχή;

Απ.: Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της στάσης που έχει κρατήσει στο θέμα του Κοσόβου, αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και για τις δυο πλευρές, ώστε Βελιγράδι και Πρίστινα να προσεγγίσουν για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης και να συνεργαστούν στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας προωθώντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ερ.: Τι άλλαξε στην περιοχή μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου και ποιά θα είναι τα επόμενα βήμα;

Απ.: Ενώ πριν υπήρχαν αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η γνωμοδότηση αίρει αυτές τις αμφιβολίες. Οσο για τις επόμενες κινήσεις η Ελλάδα και η ΕΕ θέλουμε να δρομολογήσουμε μια διαδικασία όπου η Σερβία και το Κόσοβο θα μπορούν να συζητήσουν συγκεκριμένα προβλήματα και σε πρακτικό επίπεδο (όπως συγκοινωνίες, εμπορικές συναλλαγές, κλπ) και ενδεχομένως και για την προστασία των ορθόδοξων μοναστηριών, θέμα που έχει τεθεί κατ'επανάληψη και πριν από τη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ερ.: Υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι ένα τμήμα του βορείου Κοσόβου θα μπορούσε να επιστρέψει στη Σερβία;

Απ.: Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ρητά δεν θέλουν απόσχιση του βόρειου Κοσόβου. Αυτό θα αποτελούσε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με αρνητικές συνέπειες. Η άποψη αυτή συζητείται από κάποιους Σέρβους, αλλά μόνο ως υπόθεση εργασίας, χωρίς ρεαλιστική βάση.

Ερ.: Υπάρχει ενδεχόμενο ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία;

Απ.: Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Απαγορεύεται άλλωστε και από το Σύνταγμά του, που στηρίζεται στο σχέδιο Αχτισάαρι και απαγορεύει την ένωση του Κοσόβου με άλλη χώρα.

Ερ.: Σε τι συνίσταται ο νέος σας ρόλος ως εκπροσώπου της ΕΕ για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης εκκλησίας στο Κόσοβο;

Απ.: Από τον περασμένο Μάρτιο που ανέλαβα και εκπρόσωπος της ΕΕ στα καθήκοντά μου περιλαμβάνεται η διαμεσολάβηση ανάμεσα στη σερβική Ορθόδοξη εκκλησία και τις αρχές του Κοσόβου για τη λήψη μέτρων και υιοθέτηση πολιτικών που αποβλέπουν στην προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της σερβικής Ορθόδοξης εκκλησίας.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ

Από το ρεπορτάζ : "Από τον περασμένο Μάρτιο που ανέλαβα και εκπρόσωπος της ΕΕ στα καθήκοντά μου περιλαμβάνεται η διαμεσολάβηση ανάμεσα στη σερβική Ορθόδοξη εκκλησία και τις αρχές του Κοσόβου για τη λήψη μέτρων και υιοθέτηση πολιτικών που αποβλέπουν ..." κλπ, κλπ.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέτρα επιδείξεως "καλής θέλησης", μέτρα για να μετράμε τα χρόνια που περνούν και πάντα στα ίδια (μέτρα) να βρισκόμαστε.

Κάποτε όμως ανάβει στα κρυφά το πράσινο φωτάκι και ο Σαντάμ, ή κάποιος άλλος, εφορμά ακάθεκτος στο Κουβέϊτ ή αλλού (Σμύρνη του ΄22, Κύπρος το ΄74) και τότε γίνεται "ο χαμός". Τότε ανακαλύπτουμε τα μέτρα και το μέτρο, αλλά αυτό δεν είναι για να μετράμε τους φονιάδες. Ούτε μπαίνει στο καντάρι της εμπορίας των εθνών, που τα πνίγουν με τις καλές θελήσεις (δάνεια) οι οικοδόμοι (τέκτονες) της δήθεν εμπιστοσύνης.

Άντε να χαθείτε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com