20 Ιουν 2009

Οι Τούρκοι πετούν το μπαλάκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη Χάλκη


Το μπαλάκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ρίχνει η Άγκυρα με δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν ο οποίος συμμετέχοντας σε πρόγραμμα του νέου καναλιού TRT TURK της κρατικής τηλεόρασης ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι δυνατή η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο κ. Τοπτάν ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος, υπάρχει από καιρό».
Αλλά, τόνισε το πρόβλημα είναι νομικής φύσης. Αν η Χάλκη πρόκειται να επαναλειτουργήσει, το άρθρο 24 του τουρκικού συντάγματος εμποδίζει την επαναλειτουργία της σχολής επειδή το άρθρο αυτό προβλέπει ότι η θρησκευτική εκπαίδευση πρέπει να ασκείται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του τουρκικού κράτους.
«Όταν βλέπουμε το πρόβλημα από αυτή την οπτική γωνία, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ιδιωτικό θρησκευτικό σχολείο ή ανώτερη σχολή στην Τουρκία.
Υπάρχουν θρησκευτικά μουσουλμανικά σχολεία που λειτουργούν από το κράτος και ανώτερες θεολογικές σχολές που υπάγονται σε κρατικά πανεπιστήμια,» είπε ο κ. Τοπτάν.
«Εδώ είναι ακριβώς το πρόβλημα. Εάν οι υπεύθυνοι της Σχολής και κατά κύριο λόγο ο Πατριάρχης συμφωνήσουν να συνδέσουν τη Σχολή με κάποια από τις θεολογικές σχολές που υπάγονται στα κρατικά τουρκικά πανεπιστήμια τότε η σχολή μπορεί να επαναλειτουργήσει.
Όμως από όσο γνωρίζω, δεν συμφωνούν σε αυτό
. Από αυτή την άποψη, δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζουν αυτή την πραγματικότητα.
Επομένως δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μόνο με πολιτική βούληση, εφ’ όσον η άλλη πλευρά δεν λέει «ναι» σε μια τέτοια λύση», είπε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο οποίος πρόσθεσε ότι η προσωπική του γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για να επαναλειτουργήσει η Σχολή.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου στην Ελλάδα, η Άγκυρα ουσιαστικά αρνείται να δεχτεί την πρόταση του Πατριαρχείου που διατύπωσε την περασμένη Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού CNN Turk, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πατήρ Δοσίθεος.
Είχε πει ότι το Φανάρι ζητά την επαναλειτουργία της Σχολής «ως μιας ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής, η οποία θα υπάγεται στο τουρκικό Υπουργείο Παιδείας και τόσο η σχολική της ύλη όσο και οι καθηγητές της θα διορίζονται κατόπιν λήψης και των δικών μας συστάσεων. Δηλαδή, με το καθεστώς που είχε στο παρελθόν».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες
είχαν κυκλοφορήσει σενάρια ότι η Άγκυρα διαπραγματευόταν μια ήπια στάση στο θέμα της Σχολής έναντι μιας αναβολής εκ μέρους της ΕΕ της εφαρμογής των υποχρεώσεων της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακής Δημοκρατία μετά την εκπνοή της διορίας που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες ως τα τέλη του χρόνου.
Πηγή: «Σημερινή»
Δείτε σχετικά και:
Σκληρό παζάρι για Χάλκη - Θετική - αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία - η επαναλειτουργία της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com