5 Ιουν 2023

Ο δρόμος προς το «καινοτόμο σύνταγμα» του κ. Γεραπετρίτη περνάει μέσα από την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Ο δρόμος προς το «καινοτόμο σύνταγμα» του κ. Γεραπετρίτη περνάει μέσα από την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Γράφει ο Χαράλαμπος Άνδραλης, δικηγόρος

Στις 5 Ιουνίου 2016 με την εφημερίδα «Καθημερινή» προσφέρθηκε δωρεάν ένα ένθετο βιβλίο με τίτλο «Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα»[1] χορηγίας του Global Citizen Foundation, όπως αναφέρει στην πρώτη σελίδα του. Στην εισαγωγή του βιβλίου, σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Στέφανου Μάνου συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από τους Νίκο Αλιβιζάτο (συνταγματολόγο), Παναγή Βουρλούμη (τραπεζικό), Γιώργο Γεραπετρίτη (συνταγματολόγο), Γιάννη Κτιστάκι (συνταγματολόγο), Στέφανο Μάνο (πολιτικό) και Φίλιππο Σπυρόπουλο (συνταγματολόγο), με σκοπό να συντάξει σχέδιο νέου συντάγματος.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, δύο από τους παραπάνω συγγραφείς, επρόκειτο να λάβουν βαρυσήμαντες θέσεις στη δημόσια ζωή. Ο Γ. Γεραπετρίτης, έγινε Υπουργός Επικρατείας, το alter ego  του Κυριάκου Μητσοτάκη, πανίσχυρος παίχτης στην πολιτική σκακιέρα. Ο Γιάννης Κτιστάκις με διεθνή δικηγορική σταδιοδρομία και επιφανείς πελάτες, όπως τα ιδρύματα του κροίσου Τζορτζ Σόρος, διορίστηκε από το Ελληνικό Κράτος δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Το «καινοτόμο σύνταγμα» περιέχει ρηξικέλευθες τομές σε σημαντικά ζητήματα και κυρίως σε όσα αγγίζουν την κοινή συνισταμένη νεοφιλελεύθερων και αριστερών, δηλαδή την περιθωριοποίηση της χριστιανικής θρησκείας και των αρχών της από την κοινωνική ζωή της χώρας.

Στο «Σύνταγμα Γεραπετρίτη» αφαιρείται το προοίμιο «Εις το Όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Αφαιρείται η διάταξη περί επικρατούσας θρησκείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάργηση των θρησκευτικών αργιών, των εικόνων σε δημόσια κτίρια, του ορθόδοξου προσανατολισμού του μαθήματος των θρησκευτικών, του εκκλησιασμού και του αγιασμού στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες, των Ορθοδόξων Ναών σε Νοσοκομεία και Στρατόπεδα και γενικότερα κάθε κρατική έκφραση της Ορθόδοξης Πίστης στο ουδετερόθρησκο πλέον κράτος. Αφαιρείται, επίσης, η κρατική υποχρέωση ανάπτυξης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.

Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω που απορρέουν από το άρθρο 3 του ισχύοντος Συντάγματος, σε περίπτωση κατάργησής του, ακόμα και αν δεν καταργηθούν άμεσα από την εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία, πολύ πιθανόν να καταργηθούν από τη δικαστική εξουσία, έπειτα από προσφυγές των ακτιβιστικών ενώσεων αποχριστιανισμού, οι οποίες θα βασίζονται στην αρχή του ουδετερόθρησκου κράτους και στην έλλειψη συνταγματικού ερείσματος της επικρατούσας θρησκείας.

Επιπλέον, στο «καινοτόμο σύνταγμα» αφαιρείται η κρατική υποχρέωση προστασίας τη οικογένειας, της πολυτεκνίας, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας και αντικαθίσταται με την προστασία των «ευάλωτων ομάδων», τις οποίες ως αόριστες νομικές έννοιες θα μπορεί να ερμηνεύσει ο νομοθέτης ή ο δικαστής ως τους ΛΟΑΤΚΙ, τους παράνομους μετανάστες κ.ο.κ.

Στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, η αδυναμία συνεννόησης των δύο κομμάτων εξουσίας, δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν σε σπουδαίες αλλαγές που ετοίμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018.

Όμως, πλέον, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Η αριστερά έχει πλήρως εκτοπιστεί, ενώ η μητσοτακική Νέα Δημοκρατία εκμεταλλευόμενη την «μπαμπούλα» της «δεύτερης φοράς αριστερά», δείχνει πανίσχυρη. Αυτή η παντοδυναμία που πιθανόν να δοθεί στην Κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές, δίνει στον κ. Γεραπετρίτη μία μοναδική ευκαιρία να δει το «καινοτόμο σύνταγμά» του να παίρνει σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, για τη συνταγματική αναθεώρηση, αρκεί η ψήφιση από 180 βουλευτές από μία Βουλή και με 151 από την επόμενη, για να αναθεωρηθεί ένα άρθρο και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα μπορεί, αν βγάλει 180 έδρες να ετοιμάσει από την ερχόμενη Βουλή το έδαφος για το καινότομο σύνταγμα Γεραπετρίτη και λοιπών, και στην επόμενη Βουλή να το περάσει ακόμα και με 151 βουλευτές. Αυτή η ανέλπιστη ακόμα και για τους ίδιους επιτυχία, φαντάζει ως μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση, όπως αποκάλυψε πάνω στον ενθουσιασμό του ο Άδωνις Γεωργιάδης τη νύχτα των εκλογών του Μαΐου.

Το όνειρο των 180 εδρών, όμως, σταματάει σε περίπτωση εισόδου και άλλων κομμάτων στη Βουλή. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία πρωτοφανούς πολέμου και «δολοφονίας» χαρακτήρων από τα μέσα που ελέγχει η ΝΔ, με αναπόδεικτες κατηγορίες κατά του κόμματος ΝΙΚΗ, διότι η είσοδός του στη Βουλή, θα στερούσε από τη ΝΔ τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εύκολες συνταγματικές τροποποιήσεις για ένα «καινοτόμο σύνταγμα» και πολύ περισσότερο θα καταδείκνυε στη λαϊκή βάση του πάλαι ποτέ δεξιού κόμματος, την πλήρη απομάκρυνσή του από τις ιδρυτικές αξίες της συγκεκριμένης παράταξης.

Από την άλλη, βλέπουμε στη ΝΙΚΗ ένα νέο πολιτικό ήθος, εντελώς διαφορετικό από εκείνο του παλαιοκομματισμού, με ήπιο πολιτικό λόγο, χωρίς εμπάθειες και προσβολές, με αυτοσυγκράτηση και ταπεινοφροσύνη, δείγμα της σοβαρότητας του προέδρου και των στελεχών της. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι η σοβαρότητα και η αυτοσυγκράτηση αρκούν για να αποκρούσουν την ακατάσχετη ύβρη, τη συκοφαντία, το φθόνο και να καταδείξουν τη ρηχότητα όσων τα χρησιμοποιούν. Ούτως ή άλλως, η αλήθεια έχει την ιδιότητα να αποκαλύπτεται αργά ή γρήγορα και να εκθέτει εκείνους που ελαφρά τη καρδία διασπείρουν, αποδέχονται και διανθίζουν συκοφαντίες.

Κάποιοι εξ αυτών, ηθελημένα ή μη,  με την πολεμική τους εναντίον των κομμάτων που είναι στα όρια της εισόδου στη Βουλή, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στο «καινοτόμο σύνταγμα», το οποίο οι ίδιοι θα «κατακεραυνώνουν» αργότερα, παριστάνοντας τους αγωνιστές και πατριώτες.

Ο πανικός και η επιστράτευση ακόμα και χονδροειδών fake news προκειμένου να πληγεί η ΝΙΚΗ ή ακριβέστερα οι αξίες που πρεσβεύει, δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος φόβος των επανεκκινητών είναι να ξυπνήσουν οι σιωπηλές πλειοψηφίες, που δεν θέλουν παγκοσμιοποίηση, νέου τύπου «οικογένειες», παραγκωνισμό της χριστιανικής πίστης κ.λπ., οι οποίες πλειοψηφίες παραμένουν αδρανείς και απέχουν συνήθως από την εκλογική διαδικασία ή ψηφίζουν το ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας για να τιμωρήσουν το άλλο.

Όσο και αν έγινε προσπάθεια ακόμα και από εκκλησιαστικά πρόσωπα να αποσυνδεθεί το θρησκευτικό συναίσθημα από την πολιτική, η ΝΙΚΗ ήλθε μόνο με την παρουσία της, να υπενθυμίσει την πνευματική ευθύνη της ψήφου και τη συνυπαιτιότητα του εκλογέα και εν γένει του εκλογικού σώματος σε όσα νομοθετεί μία κυβέρνηση για το μέλλον των παιδιών μας και για εμάς τους ίδιους.[1] https://www.constitutionalism.gr/kainotomo-syntagma/

23 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Ψηφίζουμε ΝΙΚΗ, κόντρα στη Μεγάλη Επανεκκίνηση και στη Νέα Τάξη Πραγμάτων!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ!!!

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΑΞΙΖΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΔΡΑΛΗΣ!

Φώτης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΑ είπε...

Συγχαρητήρια κ. Γκουρβελο για τον μεγάλο αγώνα σας και προσωπικά σε εσάς για το εκλογικό σας αποτέλεσμα. Νίκη στην ΝΊΚΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

… Συμφωνώ και επαυξάνω!! … με τη ΝΙΚΗ λοιπόν!!!

Ανώνυμος είπε...

Το πιο σπαστικό πράγμα μέσα στον ύπνο είναι το ξυπνητήρι, γιατί ενώ κοιμάσαι αυτό σε βάζει στη διαδικασία να ξυπνήσεις, έτσι και η ΝΊΚΗ, το νιώθουν ότι θα λειτουργήσει ως ξυπνητήρι και αυτό δεν το θέλουν να ξυπνήσει ο κόσμος. Όχι τουλάχιστον τωρα, πρέπει να τελειωσουν τα προαπαιτουμενα που έχουν υπογράψει, δεν πρέπει να τους αφήσουμε (Ιώβ).

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητηρια για το αρθρο. πρεπει να προωθηθει παντου ! ο κοσμος δεν γνωριζει οτι η αποχη απο τις εκλογες < θα δωσει πλεονεκτημα και σιγουρα 180 εδρες στη ΝΔ. προωθηστε το.

Ανώνυμος είπε...

Ψηφίζουμε Νίκη

Ευάγγελος Δ. Νιάνιος είπε...

Καλέστε: Καθημερινή εξώφυλλο 25-3-23 και «θαυμάστε» την ημέρα της εθνικής επετείου την «Κ» να την εορτάζει με ένα σκίτσο χωρίς Σταυρό στη σημαία...

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο κάποτε πρέπει να ξυπνήσουμε τουλάχιστον όσοι λέμε ότι θέλουμε να είμαστε χριστιανοί

Ανώνυμος είπε...

Δώστε: Καθημερινή εξώφυλλο 25-3-23
και θαυμάστε το σκίτσο χωρίς Σταυρό με το οποίο η «Κ» τίμησε την εθνική επέτειο!...

kassandras είπε...

Μπράβο κ. Γκουρβέλο!

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ τήν σταθερότητα τήν ασφάλεια ενός κόμματος που μου τήν προσφέρει ΝΔ

Ανώνυμος είπε...

Αξιζει να συστρατευτουμε ολοι οσοι πιστευουμε στο Χριστο, οσοι αγαπουμε αυτη τη θαυμασια γωνια της γης που λεγεται Ελλαδα, οσοι εν γενει πιστευουμε σε αξιες κ ιδανικα κ στους θεμελιωδεις θεσμους που κρατησαν τη φυλη μας ορθια. Να συστρατευτουμε να μπει η Νικη στη Βουλη κ να ισοπεδωσει τον καθε μιαρο Γεραπετριτη κ τους ομοιους του. Νυν υπερ παντων ο αγων... Και ο Κυριος θα βοηθησει..

Ανώνυμος είπε...

«Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.»
Αυτό είχε πει ένας συγγραφέας κάποτε

Ανώνυμος είπε...

Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά την ασφάλεια που μου προσφέρει η ΝΔ, ΔΕΝ την προτιμώ, ούτε με μαχαίρι στο λαιμό. Σταθερή πορεία προς τον εξαποδώ είναι η σταθερότητα της ΝΔ. Απορώ δηλαδή που το συζητάμε κιόλας, πενήντα χρόνια τους ξέρουμε. Στα σχολεία τους είδαμε, στα πανεπιστήμια τους είδαμε, στη βουλή τους είδαμε, κυβέρνηση τους είδαμε, αντιπολίτευση τους είδαμε, τι άλλο πρέπει να δούμε για να τους καταλάβουμε; Τέλος πάντων, κατά συνείδηση ο καθένας, αλλά κάτι τέτοια άμα διαβάζω ανεβάζω στροφές, με συγχωρείτε.

Ανώνυμος είπε...

🤣🤣🤣Προτιμά τη σταθερότητα και την ασφάλεια! 😂😂😂Αν δεν είσαι πληρωμένος, τότε είσαι σίγουρα τραγικός! Και τον μελοθάνατο τον κρατάνε ασφαλή, μέχρι και εξετάσεις υγείας του κάνουν και τον οδηγούν σταθερά στο θάνατο! Ξύπνα! Αν δεν ξυπνήσεις, έχεις σβήσει το αύριο στα παιδιά ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο και εύστοχο άρθρο. Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώωω με τη Νίκηηη!!!!!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...


@ 6 Ιουνίου 2023 στις 11:48 π.μ.: «Προτιμώ τήν σταθερότητα τήν ασφάλεια ενός κόμματος που μου τήν προσφέρει ΝΔ»

Σχόλιον: Ἡ «ΝΔ» προσφέρει σταθεράν καί ἀσφαλῆ μετάβασιν εἰς τήν Προδοσίαν, τήν παράδοσιν καί ἐξανδραποδισμόν τῶν πάντων εἰς τούς ἐχθρούς τῆς Ἑλλάδος, τήν ἀνηθικότητα, τό ψέμμα, τήν ὑποκρισίαν, τήν ἀδικίαν, τήν ἀλαζονίαν καί, μέ μίαν λέξιν, εἰς τόν Σατανισμόν! Τό αὐτό προσφέρουν, βεβαίως, καί ὁ «ΣΥΡΙΖΑ», τό «ΠΑΣΟΚ» καί τό «ΚΚΕ». Ὅσοι τά ἀντιλαμβάνονται αὐτά καί ἐντούτοις τούς ψηφίζουν εἶναι σύγχρονοι Ἰοῦδαι! Ἤ μᾶλλον χειρότεροι.

Βαγγέλης Άγραφα είπε...

Μπράβο στον νεαρό δικηγόρο του Πειραιά κ. Άνδραλη.
Βεβαίως το κόμμα ΝΙΚΗ πρέπει να είναι στη Βουλή, να κρατάει αξίες.
Όπως και η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ να τους αλωνίζει για την υποκρισία τους.

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη από τα Άγραφα μην προωθείς το κόμμα "Πλεύση Ελευθερίας", αν πρώτα δεν μας πεις με τα απαραίτητα ντοκουμέντα ποιά η θέση του κόμματος για την αντίχριστη Νέα Τάξη Πραγμάτων, για την παραδοσιακή οικογένεια, για την ομοφυλοφυλία, για την Ελληνορθόδοξη Αγωγή των νέων στα Σχολεία, για την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα του Έθνους και της Παιδείας μας, για τον φεμινισμό και τόσα άλλα.

Α.

Ανώνυμος είπε...

Νίκη στη Νίκη !!!!Συμφωνώ και επαυξάνω!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com