2 Οκτ 2021

Στις επικείμενες εκλογές, ας καταλάβουμε ότι διακυβεύεται η ενότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η διατάραξη της ενότητας τούτη την ώρα που οι εκκλησιές έχουν αδειάσει από την πανδημία και η ψυχολογία του λαού είναι μοιρασμένη, θα έχει ως πολύ ακριβό τίμημα όχι μόνο την διατάραξη της ενότητας, αλλά την αμφισβήτηση της Εκκλησίας  και την απαξίωση των ποιμένων της.

 Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει:  « Tο άγιο πνεύμα ου πάντας χειροτονεί αλλά δια πάντων ενεργεί! »

Και βέβαια επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο σ’ αυτούς που θέτουν τα χέρια τους επάνω στον χειροτονούμενο, λέγοντας ότι «παραδίδουμε σ’ ανθρώπους αναξίους πράγματα τόσο φοβερά».

Αλλά  οι ευθύνες ανήκουν, κυρίως,  στον υποψήφιο.

Είναι χαριτωμένο το παράδειγμά του: «αν πεις σε κάποιον που δεν είναι κτίστης να σου κτίσει το σπίτι σου, θα σου πει ξεκάθαρα, χωρίς ντροπή ότι δεν μπορεί. Γιατί, λέει, όταν θελήσεις να γίνεις ποιμήν ψυχών δεν εξετάζεις τον εαυτό σου αν μπορείς να το κάνεις;Γιατί αποδέχεσαι μια ευθύνη στην οποία δεν μπορείς να ανταποκριθείς;»

Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας, αφού πολλές φορές μπορεί να εκλεγεί Μητροπολίτης ο λαβών το χρίσμα παρά του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου και η Ιεραρχία απλά…  να επικυρώσει  την Αρχιεπισκοπική βούληση.Αυτός ο τρόπος εκλογής ισχύει για όλες σχεδόν τις Εκκλησίες με εξαίρεση την Εκκλησία της Κύπρου της οποίας το σύστημα- ψήφω κλήρου και λαού- είναι πολύ κοσμικό και συναγωνίζεται τον τρόπο εκλογής των πολιτικών και μάλιστα αποτελεί ένα  κακέκτυπο του τρόπου αυτού.

Ο κληρικός που καλείται να αναλάβει κάποια Μητρόπολη πρέπει να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου (ουχί παράλογο αφού θα συνεργάζεται μαζί του) ή και του Οικουμενικού Πατριάρχου (και αυτό αποδεκτό αρκεί η κατάσταση  να μη  ξεφεύγει και εντός της  Ιεραρχίας επικρατήσει διχασμός).

Οι επικείμενες εκλογές,  θα γίνουν μέσα σε ένα κλίμα πιθανής μελλοντικής κρίσης στις σχέσεις Φαναρίου-Αθήνας, γιαυτό και καθίστανται με μια απλή ανάγνωση  βαρύνουσες και σημαντικές. Ακόμη και το ότι οι συνεδριάσεις της ΙΣΙ θα γίνουν στην Μονή Πεντέλης και όχι στο Συνοδικό Μέγαρο στην Μονή Πετράκη από μόνο του κάτι θέλει να μας πει. Κάτι αρχίζει να αλλάζει. 

Παρά την νηνεμία που φαίνεται να επικρατεί στα στρατόπεδα και των δύο πλευρών, εντούτοις  βράζουν.Και μόνο ότι αιωρείται το μεταθετό ως πρόθεση αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν δώσει την ευλογία του ο Πατριάρχης είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αποκατασταθεί στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία μας. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί ας μείνουν στα όρια του Φαναρίου και ας αφεθεί επιτέλους ελεύθερη η Εκκλησία της Ελλάδος να ρυθμίζει τα του οίκου της. Δεν είμαστε Εκκλησία δευτέρας  κατηγορίας όπως πολύ σωστά λέει συχνά προβεβλημένος Ιεράρχης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να ενταχθεί και η  επίσκεψη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου στο Φανάρι. Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι ο Σεβ. Μεσσηνίας δεν πήγε αφ´εαυτού αλλά ως απεσταλμένος του Μακ. Αρχιεπισκόπου. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως που άρχισε να δραστηριοποιείται και πάλι και να αναλαμβάνει ηγετικούς ρόλους μετά την αδράνεια που παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια.  

Ο Σεβ. Μεσσηνίας ειναι ένας εκ των φερομένων δελφίνων ο οποίος ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα. Επισήμως δεν ξέρουμε γιατί πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά θα το μάθουμε. Τίποτα δεν μένει κρυφό στο χώρο της Εκκλησίας.

Κάποιοι  λένε ότι πήγε για να δει απλά τον Πατριάρχη ο οποίος παρεπιπτόντως την επόμενη μέρα έφευγε    για το Ντουμπάϊ και στη συνέχεια λέγεται ότι θα πάει  στο Βατικανό.

Κάποιοι άλλοι  λένε ότι πήγε να τον ενημερώσει για τις επικείμενες αλλαγές που κυοφορούνται  για τον χρόνο συνεδριάσεων  της ΔΙΣ και της ΙΣΙ και σε άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα πρέπει να συμφωνεί και το Φανάρι λόγω των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Άλλοι λένε ότι πήγε να κάμψει τις αντιστάσεις του Πατριάρχη για το μεταθετό και μάλιστα ότι κατέθεσε συγκεκριμένο αίτημα του Αρχιεπισκόπου για την εκλογή στο Περιστέρι. Άλλοι ότι πήγε να βάλει φρένο στις υπερβολικές αξιώσεις του Φαναρίου για τα Σταυροπήγια. Όλα αυτά ακούγονται χωρίς να ξέρουμε   μετά βεβαιότητος τον λόγο της συνάντησης. Αλλά θα μάθουμε.

Στη συνάντηση του Σεβ. Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου με τον Οικουμενικό  Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο παρίσταντο και ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ. Γρηγόριος.Στο τέλος έμεινε μόνος ο Σεβ. Μεσσηνίας με τον Παναγιώτατο  Οικ.  Πατριάρχη επι ημίωρο. 

Είναι γνωστό ότι ο Σεβ.Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δεν είναι από τους Αρχιερείς που μασάνε  τα λόγια τους  και μερικές φορές  δεν διστάζει να καταθέσει τις απόψεις του έστω και αν γίνεται δυσάρεστος. Σε αντίθεση  με κάποιους άλλους που κρύβονται πίσω από το  δάκτυλό τους ή το παίζουν σε πολλά ταμπλό.

Στις επικείμενες εκλογές, αλλά και σε κάθε εκλογή,   ας καταλάβουμε  ότι  διακυβεύεται η ενότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος (άλλο θέμα η πραγματική ενότητα, ἀλλο θέμα η οντολογική ενότητα) και το κύρος του θεσμού, του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Κάποιοι, για λόγους προσωπικούς (επόμενη μέρα και διαδοχή, τέως φίλοι και συνεργάτες, συμφέροντα κλπ) επιθυμούν να γονατίσουν ενώπιον του Φαναρίου, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Η θυγάτηρ  Εκκλησία να υποταχθεί στην Μητέρα και να καταργηθεί εν τοις πράγμασι το Αυτοκέφαλο!

Άλλωστε οι μέθοδοι αυτοί  είναι δοκιμασμένοι στο παρελθόν αφού  λίγα χρόνια πριν  οι ίδιοι άνθρωποι   είχαν φροντίσει να επιβάλλουν με έναν άκρως θρασύτατο τρόπο  το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Και με αυτό εκτίναξαν την δημοφιλία του στα ύψη.

Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στον δημόσιο βίο της χώρας.  Ένα σημαίνον πρόσωπο  να χτυπιέται αλύπητα από όλα τα ΜΜΕ και να γίνεται αρνητικό πρωτοσέλιδο επί μέρες στα ταμπλόιντ  αλλά  ο κόσμος αντί να το απαξιώνει  να το αγαπά περισσότερο.

Θλιβερές εικόνες που δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον. Αλλά δεν πρέπει και να ξεχαστούν για να μην τις επαναλάβουμε!

Οι εκλογές, λοιπόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Εκκλησία μας. Πρέπει να καταλάβουν καλά οι εκλέκτορες Αρχιερείς ότι οποιαδήποτε διατάραξη της ενότητας τούτη την ώρα που οι εκκλησιές έχουν αδειάσει από την πανδημία και η ψυχολογία του λαού είναι μοιρασμένη, θα έχει ως πολύ ακριβό τίμημα όχι μόνο την διατάραξη της ενότητας, αλλά την αμφισβήτηση της Εκκλησίας  και την απαξίωση των ποιμένων της. Οι καιροί δεν είναι για πειραματισμούς.

Και το γράφουμε με πλήρη βεβαιότητα: η πρώτη εκλογή και το αποτέλεσμα που θα επιφέρει θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες από την Καστοριά μέχρι το τέλος. 

Όλοι και όλα φωνάζουν ότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλο διχασμό. Και τα χειρότερα θα ακολουθήσουν. Θα γευτούμε όλοι, κλήρος και λαός, πολύ πικρό ψωμί.Ας αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν και ας σταματήσουν και οι δύο πλευρές να ονειρεύονται λαγούς με πετραχήλια. Ας αρκεστούν στα δικά τους πετραχήλια.

Επιτέλους δεν μπορεί ο λαός του Θεού να βλέπει τους εκκλησιαστικούς μας ηγέτες να φέρονται χειρότερα από τους πολιτικούς ηγέτες! Δεν γίνεται άλλα να κηρύττουν και άλλα να πράττουν.

Οπωσδήποτε υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο, το «της ανθρωπίνης φύσεως ευόλισθον» που λέει ο Άγ. Θεόδωρος Στουδίτης, αλλά οφείλουν οι εκκλησιαστικοί ταγοί να εκπέμπουν ένα άλλο ήθος. Αλλιώς θα μιλάμε για κοσμική ζωή και πολιτεία που σε τίποτε δεν διαφέρει από την ζούγκλα των άγριων θηρίων. Γιαυτό να μην λησμονούμε ποτέ το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου».

exapsalmos,30 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com