22 Σεπ 2020

ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

 

H πρώτη αντίδραση για το αίτημα του Προέδρου των Σκοπίων κ. Πενταρόβσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη σχετικά με τη χορήγηση Αυτοκεφάλου στην σχισματική Εκκλησία της πΓΔΜ, ήρθε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ντάτσιτς, σύμφωνα με τα πρακτορείο religija.mk και mia.mk

Ο Σέρβος Υπουργός κ. Ιβιτσα Ντάτσιτς όπως δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, αναμένει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να απορρίψει το αίτημα αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ.

Ο κ. Ντάτσιτς αναφέρθηκε χθες στο αίτημα του Προέδρου της πΓΔΜ κ Στίβο Πενταρόβσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για αναγνώριση της Εκκλησίας της «Βόρειας Μακεδονίας», λέγοντας ότι υπάρχουν τρόποι για να συζητηθεί το θέμα, αλλά οι «παρακαμπτήριες οδοί» δεν συμβάλλουν στις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν σε κρατικό επίπεδο τα ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τις Θρησκείες και τις Εκκλησίες, οι οποίες έχουν τους δικούς τους κανόνες.

«Θέλουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και περιμένουμε επίσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να παραμείνει στην ίδια πλευρά, που όπως έχει δηλώσει είναι αντίθετος με την ίδρυση αυτής που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου»

Να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου, που έχει δημοσιεύσει ο ελληνικός τύπος kathimerini.gr  σχετικά με την αναγνώριση των σχισματικών του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τις οποίες ήταν κάθετα αντίθετος με την απόδοση Αυτοκεφαλίας στο Μαυροβούνιο: 

"Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης". 

oukraniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com