21 Σεπ 2020

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

Η Μακεδονία μας αποκτά σύντομα "Αρχιεπίσκοπο" και "Αυτοκέφαλο"

Φαίνεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία. 

Αυτή τη φορά στόχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο έκανε το «λάθος» να μη συμπορευθεί με το Φανάρι στο ουκρανικό. 

Αυτά συμπεραίνονται σχετικά εύκολα από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων Στίβο Πενταρόβσκι, με την οποία του ζητά να ασκήσει την «Έκκλητο προσφυγή» και να παραδώσει Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην σχισματική Εκκλησία της «Βόρειας Μακεδονίας».

Η συντόμευση της διαδικασίας χορήγησης "Αυτοκεφάλου" στα Σκόπια αποκαλύπτεται και από την αναφορά της πολύ καλά ενημερωμένης και έγκριτης ιστοσελίδας "Φως Φαναρίου", η οποία δημοσιεύει τις πλέον έγκυρες ειδήσεις των όσων συμβαίνουν στο Φανάρι και της οποίας τα σχόλιά εκφράζουν σχεδόν απόλυτα των όσων θα ήθελαν να πουν δημοσίως οι "πατριαρχικοί κύκλοι".

Το τραγικό της σημείωσης της ιστοσελίδας για την Εκκλησία της Ελλάδος, έγκειται στο γεγονός ότι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων αναφέρεται στο Οικουμ. Πατριαρχείο "ως μητέρας της Εκκλησίας εν Βoρείω Μακεδονία", έκφραση, η οποία πιθανόν να προέρχεται από κείμενο που έχει ήδη συνταχθεί στο Φανάρι.

Στο Φως Φαναρίου λοιπόν διαβάσαμε τα επιχειρήματα που θα "δικαιολογήσουν" την επερχόμενη απόφαση για το Αυτοκέφαλο: 

"Σας υπενθυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε την Εκκλησία της Σερβίας και την Εκκλησία των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Δ’ και ΙΖ’ κανόνα της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να δέχεται Έκκλητον προσφυγής από τους κληρικούς όλης της οικουμένης και να παραχωρήσει αυτοκεφαλία.

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Μητέρα Εκκλησία της Εκκλησίας εν Βoρείω Μακεδονία.

Δεύτερον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται ή να απορρίπτει το υποβαλλόμενο Έκκλητον αρχιερέως από οποιοδήποτε πατριαρχικό θρόνο. Το Έκκλητον είναι το δικαίωμα που δίδεται σε Μητροπολίτες Εκκλησιών να προσφεύγουν στο Φανάρι, ως ένα είδος Αρείου Πάγου της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και το κέντρο της είναι το Φανάρι. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν είναι 15, 16 κατά την αιρετική ορολογία της Μοσχοβίτικης Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ.

Τρίτον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως Προκαθήμενος τόσο του Πρώτου θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και της Μητρός Εκκλησίας, είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται το Έκκλητον αρχιερέων όχι μόνο της κανονικής δικαιοδοσίας του, αλλά και από την κανονική δικαιοδοσία των άλλων Πατριαρχικών θρόνων ή αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως αυτό συνάγεται από την ομόφωνη κανονική παράδοση και από τη διαχρονική εκκλησιαστική πράξη.

Όπως γράφει ο κ. Φειδάς: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε απαραμείωτο το κανονικό δικαίωμα όχι μόνο να μεριμνά οφειλετικώς για την υποστήριξη των εμπεριστάτων ή δοκιμαζομένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και τη δεσμία κανονική υποχρέωση να αναλαμβάνει εγκαίρως όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την αποτροπή ή τη θεραπεία των επικινδύνων απειλών ή δοκιμασιών του εκκλησιαστικού τους σώματος.

Άλλωστε, η όλη ιστορία του Οικουμενικού πατριαρχείου, ήτοι τόσο σε ευτυχείς, όσο και σε χαλεπούς καιρούς, αποτελεί πράγματι μία υπέροχη μαρτυρία της πάντοτε ανιδιοτελούς ή και θυσιαστικής προσφοράς του προς όλες τις εμπερίστατες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Συνεπώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πάντοτε και έχει πολύ περισσότερο σήμερον το κανονικό δικαίωμα ή μάλλον την μητρική ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, με ή και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση όλων των άλλων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το κανονικό δικαίωμα να δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία όλους τους σχισματικούς αρχιερείς όχι μόνο από τη δική του εκκλησιαστική δικαιοδοσία, αλλά και από τη δικαιοδοσία των άλλων πατριαρχικών θρόνων, αν ο ηγέτης των σχισματικών αυτών αρχιερέων αποκαταστάθηκε κανονικώς στην εκκλησιαστική κοινωνία (Αρχιεπίσκοπος Στέφανος της εν Βορείω Μακεδονία Εκκλησίας – σ.σ.)».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφορά στην επιστολή του Πενταρόφσκι γίνεται από το Πρακτορείο της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων religija.mk, το οποίο παραθέτει και την φωτοτυπία του εγγράφου καθώς και σχόλια τα οποία αντιγράφουν όλη την πατριαρχική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην Ουκρανική «Αυτοκεφαλία». 

Επίσης ο Πενταρόφσκι αναφέρεται στην εκκλησιαστική διαδικασία της «Εκκλήτου προσφυγής» και ζητά από τον Πατριάρχη να την… «ασκήσει». Αυτή η λανθασμένη εκκλησιολογικά αναφορά στην «έκκλητο προσφυγή» κρύβει μια αλήθεια. Υποδηλώνει ότι οι σχισματικοί επίσκοποι των Σκοπίων έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα αποκαταστάσεως προς το Φανάρι.   

Στην επιστολή του Πενταρόφσκι σημειώνει: 

«Παναγιώτατε, η ιστορία μας δείχνει ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στον χρόνο και να τον χρησιμοποιούμε προς όφελος των ανθρώπων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες και ταυτόχρονα να είμαστε δυναμικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θα ήθελα να Σας ενημερώσω προσωπικά ότι, ως χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές διαφορές. 

Σας απευθύνω εκ μέρους πολλών συμπολιτών μου που αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία τους και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να προχωρήσουν προς ένα κοινό μέλλον, σε συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να στείλω ένα αίτημα προς την Παναγιότητά Σας να αποδεχτείτε το κάλεσμα των ευσεβούς λαού μας και της Εκκλησίας μας για να ασκήσετε την « Έκκλητον προσφυγή», έτσι ώστε οι πολίτες μας, μέσω της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης, να έχουν τελικά την ευκαιρία να έχουν ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο», γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

oukraniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com