19 Ιουλ 2019

Οργή και παγωμάρα για τις Πρέσπες. Να τοποθετηθεί ο Μητσοτάκης

Οργή και παγωμάρα για τις Πρέσπες
Οι δηλώσεις υπουργών δημιούργησαν τεράστιο θέμα πολιτικής ασυνέπειας
«Αν μας πουλήσουν, θα τους τιμωρήσουμε πιο σκληρά απ' ό,τι τον Τσίπρα» λένε στη «δημοκρατία» εκπρόσωποι των μακεδονικών οργανώσεων
O Κυριάκος καλείται να πάρει άμεσα θέση για τη συμφωνία της ντροπής μετά τα «εγκώμια» των δύο υπουργών του
Εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις πρώτες τοποθετήσεις των υπουργών της για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα «θετικά στοιχεία» που είδαν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επιβράβευση του Γιώργου Μαυρωτά, που ψήφισε τη συμφωνία, με την τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, «θολώνουν» τη θέση που είχε διατυπώσει προεκλογικά η Ν.Δ. και προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ήδη κοινωνικές αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται το συντομότερο, ακόμη και σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ξεκαθαρίσει απόλυτα τη στάση του κόμματος.
Η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη χθες βράδυ ίσως και να σηματοδοτεί κάτι τέτοιο, αφού έγραψε στο twitter ότι «η Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην κυβέρνηση για να διορθώσει, όχι για να υπερασπιστεί» τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «εθνική ήττα» και αδειάζοντας τους δύο υπουργούς. Αν ο πρωθυπουργός δεν λάβει σαφή θέση, κινδυνεύει να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να χρεωθεί την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών που είχε πρωτεργάτες τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά.
Ο τελευταίος, μάλιστα, αξίωσε και «συγγνώμη» από τη Νέα Δημοκρατία, όπως έγραψε στο twitter, γιατί... λοιδορήθηκε. «Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η Συμφωνία των Πρεσπών. Επειδή όμως με είπαν προδότη... ρωτώ μήπως περισσεύει καμία συγγνώμη».
Ακόμη και η εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η «ΕφΣυν», έκανε πρώτο θέμα της την «κωλοτούμπα» των υπουργών της κυβέρνησης.
Oσο κι αν προσπάθησε χθες ο υπουργός Εθνικής Aμυνας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αρχική δήλωσή του στο συνέδριο του «Economist», αυτό δεν αρκεί, όχι μόνο για τον ίδιο, ο οποίος είχε παρευρεθεί και στο πρώτο συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει πως «αν εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».
Χθες υποστήριξε ότι ήταν σαφής ο αποδέκτης, αν και το μήνυμα εστάλη «ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα» και δεν έχουν καμία σχέση αυτά που είπε με το αν αρέσει ή δεν αρέσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει, προφανώς δεν αρέσει στη Ν.Δ., προφανώς δεν αρέσει στην κυβέρνηση» δήλωσε προς άρση των... παρερμηνειών.
Διαφωνίες
Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ. είχε εκφράσει προεκλογικά τη διαφωνία της με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή δίνει «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια στους Σκοπιανούς.
Είχε αναφέρει πως διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Eνωση και, αφού δεν μπορεί να την καταργήσει, είχε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.
Από τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πάντως, δεν φάνηκε να είναι σαφές κάτι τέτοιο, δίνοντας το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη Ν.Δ. για διγλωσσία.
«Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών μάς αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στον χώρο της οικονομίας» υποστήριξε στο συνέδριο του «Economist» ο κ. Βαρβιτσιώτης, που κατήγγειλε και αυτός τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμμετείχε στο συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας στην πλατεία Συντάγματος.
«Θα είμαστε πιο σκληροί απ' ό,τι με τον Τσίπρα»!
Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν οι οργανώσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών τη θολή στάση που κρατά η Ν.Δ. για το θέμα μετά την εκλογική νίκη της και τις κινήσεις που ακολούθησαν, με πρώτη την αξιοποίηση του υπερασπιστή της συμφωνίας Γιώργου Μαυρωτά.
«Εχει φέρει τρομερές αντιδράσεις, ίσως είναι το φιτίλι που θα πυροδοτήσει την έκρηξη» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Ξανθόπουλος εκ μέρους των Πτολεμαίων Μακεδόνων.
Παράλληλα, στέκεται στις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Το κλίμα άρχισε να γίνεται εκρηκτικό. Θα υπάρχουν αντιδράσεις αν η Ν.Δ. συνεχίσει να αγνοεί το πώς εκλέχτηκε στην εξουσία. Και οι αντιδράσεις θα είναι πιο σκληρές από αυτές που υπήρξαν με τον κ. Τσίπρα. Ευελπιστώ κάποια άλλη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Οι Ενωμένοι Μακεδόνες ήδη έχουν αρχίσει, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να καταγγέλλουν τη στάση του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή τις πρώτες δηλώσεις των στελεχών του.
«Ντροπή σας, κωλοτούμπες» αναφέρουν, ενώ σε άλλη σχετική ανάρτηση παρουσιάζουν τον Γιώργο Μαυρωτά με… σφυροδρέπανο. «Ρε, πάτε καλά; Διώξτε τον αμέσως» σημειώνουν και απειλούν τον πρωθυπουργό με «ένα αξέχαστο φθινόπωρο».
Με προσοχή μελετά τις εξελίξεις η Παμμακεδονική Ενωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας - Αυστραλίας, που έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα με προσοχή.
Η οποιαδήποτε κίνηση και κριτική από εμάς θα γίνει εφόσον μελετήσουμε όλα τα δεδομένα» ανέφερε στην εφημερίδα μας η αντιπρόεδρος της Ενωσης Κυριακή Κλειαρά, που ξεκαθαρίζει: «Μακριά από εμάς τα κόμματα».
dimokratianews,19.07.2019
Να τοποθετηθεί ο Μητσοτάκης
dimokratianews,19.07.2019
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές κυρίως για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία χάρισε ονομασία, αναγνώρισε εθνότητα και γλώσσα «μακεδονική» στην εθνοτική κουρελού των Σκοπίων. Η Ν.Δ., έπειτα από μια περίοδο αμηχανίας, οδηγήθηκε από τους εκλογείς της στη σωστή επιλογή: αποκήρυξε τη συμφωνία και την καταψήφισε.
Στα συλλαλητήρια μίλησαν η ψυχή και το εθνικό φρόνημα εκατομμυρίων Ελλήνων, που θεωρούν ανόητο και αδιανόητο να ηττάται η πατρίδα μας από ένα ανίσχυρο και ετοιμόρροπο κρατίδιο, και η Νέα Δημοκρατία έπραξε σοφά που άκουσε αυτή τη φωνή.
Ωστόσο, αμέσως μόλις ορκίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν τα παρατράγουδα, με πρώτο τον διορισμό στη θέση του γ.γ. Αθλητισμού του πρόθυμου πρώην βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος ψήφισε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία.
Επειτα είχαμε τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος στο συνέδριο του Economist είπε ότι αν αυτή η συμφωνία εφαρμοστεί «με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Σε επόμενη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι εννοούσε πως «για να σταθεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος», αλλά οι σκιές από την πρώτη δήλωση παρέμειναν...
Για τα παραπάνω αλλά και για μια σειρά από άλλους λόγους, όπως η... σιωπή προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να σχηματίζει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαφωνεί, τελικά, με την άθλια Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βλάπτει ποικιλοτρόπως τα εθνικά συμφέροντά μας.
Γι' αυτό και για να μην αιωρούνται αμφιβολίες και για να μη γίνονται πιστευτοί οι πάσης φύσεως και προέλευσης ψίθυροι, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία. Χωρίς μισόλογα, χωρίς αοριστολογίες.
Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να τηρήσει κάτι που θεωρεί ότι ζημιώνει το έθνος και τον λαό;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι πρέπει να ακυρωθεί η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Απο την άλλη όμως δυστυχώς ο Μητσοτάκης το είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι δεν μπορεί να την αλλάξει όταν θα βγει Κυβέρνηση. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com