18 Ιαν 2019

Η κυβέρνηση σε πανικό διαρρέει ότι ζήτησε καθυστέρηση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.



σ.σ. Δεν είδαν τις απανωτές ακυρώσεις της «συμφωνίας των Πρεσπών» από τις ίδιες τις δηλώσεις των Ζάεφ και Δημητρώφ
.Δεν είδαν το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
Δεν είδαν τις μαύρες βαλίτσες, τις απειλές εναντίον βουλευτών στα Σκόπια.
Δεν είδαν τους Έλληνες στα Συλλαλητήρια -έβλεπαν μόνο «φασίστες» που άξιζαν ύβρεις, τρομοκρατία, ξυλοδαρμό και χημικά.
Δεν είδαν ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων δεν είχε υπογράψει ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία -έστησαν μάλιστα μεικτή διεπιστημ. επιτροπή γνωρίζοντας ότι δεν είχε υπογράψει.
Σήμερα, εν όψει της μαζικής λαϊκής κατακραυγής, «είδαν» ότι λείπουν οι υπογραφές του Προέδρου και διαρρέουν ότι ζήτησαν καθυστέρηση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ !!
(Παρεμπιπτόντως -σε όλα τα έγγραφα που μας έστειλαν οι Σκοπιανοί προς κύρωση, αναφέρονται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό, ούτε τώρα το είδαν.)
Βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν να χτυπήσουν την μαζικότητα του Συλλαλητηρίου (το «φασίστες» ξέρουν ότι ΔΕΝ περνάει πια). Βρίσκονται σε πανικό και είτε θα προσπαθήσουν να περάσουν την «συμφωνία» στα μουλωχτά, είτε θα πετάξουν την «καυτή πατάτα» στους επόμενους. Βρίσκονται σε πανικό και φοβούνται μήπως «η πρώτη φορά Αριστερά» πέσει από τον ίδιο τον λαό -ΔΕΝ ΘΑ ‘ΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ- πριν «ολοκληρώσει το έργο της».
ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΚΚΟ ΕΧΕΙ Η ΦΑΒΑ. ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ.
Έγγραφο βόμβα – Πανικός στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών – Εμπλοκή
Ξαφνική εμπλοκή στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται τώρα να είναι προβληματισμένη για το αν είναι επαρκής η υπογραφή των εγγράφων της ρηματικής διακοίνωσης μόνο από τη Βουλή των Σκοπίων και όχι από τον πρόεδρο του κρατιδίου, ο οποίος αρνείται να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αίτημα στο ΝΑΤΟ να καθυστερήσει η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων μέχρι να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι από το Μαξίμου, ενώ αρχικά βιαζόντουσαν να περάσουν τη συμφωνία με fast track διαδικασίες, τώρα διαρρέουν στον Τύπο και στα ΜΜΕ ότι δεν βιάζονται και ότι η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή εξονυχιστικά.
Aρκετοί εκτιμούν ότι πρόκειται για πολιτικό τακτικισμό της κυβέρνησης προκειμένου να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την κύρωση της συμφωνίας και να πέσει η καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση.
Τα έγγραφα
Η κυβέρνηση Ζάεφ κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 16/01/2019 στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια.
Η ρηματική διακοίνωση κατά την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων», ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας στην Ελλάδα, με ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.
Στη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, νοείται ότι ο όρος «εθνικότητα» του Δεύτερου Μέρους που ορίζεται στο Άρθρο 1 παράγραφος 3 στοιχείο β της Συμφωνίας ως «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή δεν προκαθορίζει την εθνοτική καταγωγή/εθνότητα, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 2 (2) του Συνταγματικού Νόμου για την εφαρμογή των τροποποιήσεων και του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»
Σε όλα τα έγγραφα αναφέρονται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Νομική εμπλοκή απειλεί την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή προς κύρωση.
Ο λόγος είναι ότι, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδιασίες στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, προκειμένου ο νόμος που κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούλιο του 2018, να αποκτήσει και τυπική ισχύ.
Τούτο συνέβη διότι ο Πρόεδρος της χώρας , Ιβάνοφ , αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα νόμου, τόσο κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Ιούνιο 2018, όσο και κατά την δεύτερη μετά την αναπομπή τον Ιούλιο 2018. Κι ενώ ο νόμος με τις συνταγματικές τροποποιήσεις ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε, εκκρεμότητα παραμένει ως προς το διάταγμα του νόμου που επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών.
με πληροφορίες newsbomb.gr, εφημ Δημοκρατία
Πηγή hellas-now από averoph
..........................
Έγγραφο «βόμβα» για τις Πρέσπες
dimokratianews,18.01.2019
Το ΥΠΕΞ ζήτησε από το NATO να καθυστερήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ
 Τι φοβάται (ξαφνικά) η ελληνική κυβέρνηση ■ Σοβαρό πρόβλημα με τις συνταγματικές αλλαγές των Σκοπίων, που δεν έχει υπογράψει ο πρόεδρος
Το ελληνικό αίτημα για αναβολή των ενταξιακών διαδικασιών του κρατιδίου που έγινε δεκτό από ΗΠΑ και Γερμανία
Aίτημα καθυστέρησης της έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει υποβάλει η Ελλάδα προς την ηγεσία της Συμμαχίας, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν ομαλώς και ότι δεν υπάρχει κανένας -παρών ή μελλοντικός- κίνδυνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ελληνικό αίτημα έχει γίνει, επί της αρχής, αποδεκτό από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θετική στάση τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, αν και εκφράζουν φόβους για κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής που θα ανέτρεπε το πολιτικό κλίμα και το διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. 
Η πρωτοβουλία της Αθήνας αποτελεί πρόταση κορυφαίου υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών, που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλ. Τσίπρα και από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η πρωτοβουλία είναι άριστη, καθώς αποτελεί την ύστατη γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς έναντι ενδεχόμενης αλλαγής τακτικής της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, αφού διατηρεί το όπλο αντίδρασης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο η κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι όλα παραμένουν ρευστά και ότι ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές και φανατικοί υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΠΓΔΜ και στις πρόνοιες της διακρατικής συμφωνίας που θέλουν να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων. 
Η πρωτοβουλία κατέστη απαραίτητη επειδή, πρώτον, η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ (που παρουσίασε και υπερασπίστηκε προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας) δεν κρίνεται, τελικά, επαρκής για τα ελληνικά συμφέροντα. Δεύτερον, επειδή το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα αν η κύρωση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ έχει όντως την απαραίτητη νομική βαρύτητα και εγκυρότητα όσο δεν την υπογράφει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκ. Ιβανόφ.
Η ελληνική πλευρά υποτίθεται ότι, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες, κρίνει επαρκή την υπογραφή του σχετικού φύλλου της εφημερίδας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Τζαφέρι, αντί του κ. Ιβανόφ. Στην πραγματικότητα όμως το αίτημα στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι, λόγω της κρισιμότητας και της πολυπλοκότητας του ζητήματος, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο επίσημης και οριστικής αποδοχής της έωλης νομικής πρακτικής των Σκοπίων.
Η διαδοχή Ιβανόφ
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του κ. Ιβανόφ λήγει σε λίγους μήνες, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί τι μπορεί να πράξει έως τότε ή ποιος θα είναι ο διάδοχός του και τι θα πράξει εκείνος.
 Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ φέρεται ότι έχει συμφωνήσει, προς το παρόν, στην καθυστέρηση αποστολής της πρόσκλησης ένταξης προς την ΠΓΔΜ, χωρίς πάντως να μπορεί να εκτιμηθεί το χρονικό διάστημα ισχύος ή επανεξέτασης της απόφασής του. Η έντονη ρωσική αντίδραση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ίσως με περίεργες παρασκηνιακές ενέργειες γενικότερα στα Βαλκάνια, ίσως οδηγήσει το ΝΑΤΟ στην επανεξέταση της παρούσας απόφασης αναστολής της πρόσκλησης με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποκρουστούν επειγόντως οι κινήσεις της Μόσχας. 
Αντίθετα, σε περίπτωση που η εκκρεμότητα στο ΝΑΤΟ διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, η ελληνική απόφαση για την έγκριση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα και η απόφαση ίσως χρειαστεί να ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση. 

Και, ασφαλώς, τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε την αποσύνδεση των δύο ψηφοφοριών (κύρωση «Πρεσπών» και πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ) με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com