7 Σεπ 2018

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Πατριωτισμός και η αριστερή ιντελιγκέντσια

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Ο Πατριωτισμός και η αριστερή ιντελιγκέντσια
            Στις φθαρμένες αξίες του παρακμάζοντος Ελληνισμού είναι και ο πατριωτισμός.  Αυτός δοκιμάζεται στο λεγόμενο Σκοπιανό, στο ζήτημα του ονόματος, της ταυτότητας και της γλώσσας των γειτόνων. Στη συνέχεια των κατά τη δεκαετία του 1980 νεοφανών όρων της μαρξίζουσας ιδεολογίας και της προκυψάσης από αυτήν ξύλινης γλώσσας, πρόσφατα  ο πατριωτισμός απέκτησε ορισμό, ανάμεικτο με τη μηδενιστική και τη μαρξιστική ιδεολογία. Τον εξέφρασαν οι «αριστεροί, δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες», όπως με κομπορρημοσύνη  προσδιορίσθηκαν, αυτοί που υπέγραψαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

            Θυμίζω τα λόγια τους: « Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον». Το «πατριωτικό καθήκον» όσων υπογράφουν τη δήλωση υποστήριξης της Συμφωνίας του κ. Τσίπρα συνδέεται λοιπόν «με το Διεθνιστικό και Δημοκρατικό καθήκον» τους.
Η κυρία Νένα Βενετσάνου, η οποία εφέρετο ότι υπέγραψε τη δήλωση με την οποία εκθειαζόταν η συμφωνία των Πρεσπών, διέψευσε  σε πολύ έντονο ύφος, ότι την υπέγραψε και έστειλε ένα πάρθιο βέλος στους συντάκτες και στους φερόμενους ως υπογράψαντες υποστηρικτές της. «Αναρωτιέμαι», έγραψε, «πόσο γνήσιες είναι οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο!». Και έκαμε μιαν έκκληση: « Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό.»
Κατά τις πληροφορίες μας ουδείς από όσους φέρονται ότι υπέγραψαν  γνώριζε και ενέκρινε τη δήλωση. Μακάρι η πληροφορία μου να είναι ανακριβής. Όμως το γεγονός είναι ότι πλην δύο ακόμη καλλιτεχνών  ΟΥΔΕΙΣ άλλος θέλησε  να απαντήσει στην έκκληση της κας Βενετσάνου και να πει την αλήθεια, ότι ναι τη γνώριζε και την υπέγραψε, ή ότι δεν την γνώριζε και κακώς έβαλαν το όνομά του. Διερωτώμαι με τη σειρά μου. ΠΑΝΩ από την εντιμότητα και την ακεραιότητα, τις οποίες αναφέρει η κα Βενετσάνου ως αξίες που πρέπει να διέπουν κάθε πολίτη και ιδιαίτερα  κάθε καλλιτέχνη και διανοούμενο, είναι το  «τσουβάλιασμα» του σε μια μαζική και εν  αγνοία του δήλωση, εν ονόματι του κομματικού ή/και  του προσωπικού του συμφέροντος;... Σημειώνεται ότι μεταξύ των όσων φέρονται ότι υπέγραψαν είναι η υπουργοποιηθείσα κα Ζορμπά και οι  Βασ. Βασιλικός,  Δημ. Καταλειφός,  Νότης Μαυρουδής και  Στεφ. Ληναίος. 
Ο πατριωτισμός δεν έχει προσδιορισμούς, επιθετικούς ή άλλους. Δεν συγχέεται με τον «πολιτικό ρεαλισμό», ούτε με τον Σουν Τζου. Ο πατριωτισμός είναι συνείδηση, ψυχή, θυσία, ανεξάρτητα από την ισχύ του απέναντι. Ο πατριωτισμός είναι αγάπη και απορρίπτει το μίσος, που καλλιεργεί ο εθνικισμός, αλλά ούτε και νοθεύεται από τον διεθνισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Αυτός ο πατριωτισμός στον Ελληνισμό προσωποποιήθηκε  από τον Λεωνίδα και τον Κυναίγειρο, έως τον Διάκο, και τον Παπαφλέσσα, έως τον Παύλο Μελά, τον Δαβάκη και τον Σολωμού. Από πατριωτισμό ήταν πλημυρισμένη η ψυχή του Καποδίστρια, που εγκατέλειψε υψηλές θέσεις και ανέσεις για να υπηρετήσει την Πατρίδα του και να θυσιασθεί γι’ Αυτήν. Όμως στον Ελληνισμό υπάρχουν πάντα  οι τύποι Αρχίλοχου του Παρίου, αυτοί που αρνούνται τον πατριωτισμό ως αξία που εμπνέει και προτιμάνε την ωφελιμιστική  και ιδεολογική θεώρηση της Πατρίδας. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com