24 Αυγ 2018

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό από τη μητέρα του 25χρονου που έχασε τη ζωή του σε ληστεία στου Φιλοπάππου

«Εσείς σκοτώσατε το παιδί μου»
Επιστολή-γροθιά προς τον πρωθυπουργό από τη μητέρα του 25χρονου που έχασε τη ζωή του σε ληστεία στου Φιλοπάππου

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει με επιστολή-γροθιά η μητέρα του 25χρονου φοιτητή Νίκου Μουστάκα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή του Φιλοπάππου, κατά τη διάρκεια ληστείας.
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η Λαμπρινή Μουστάκα σημειώνει ότι ο γιος της, απέχοντας αρκετό καιρό από την ελληνική πραγματικότητα, «δεν γνώριζε την επικινδυνότητα αυτού του χώρου, η οποία δημιουργήθηκε και συντηρείται και με δική σας συνενοχή», συμπληρώνοντας ότι τον Νίκο «τον σκότωσε η ίδια του η Πατρίδα με τη δική σας συνενοχή και εγκληματική αμέλεια». Την ίδια ώρα καταλογίζει ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στον δήμαρχο Αθηναίων, κατηγορώντας τους ότι δεν προνοούν για την ασφάλεια των πολιτών, που είναι παραδομένοι «στα χέρια αδηφάγων συμμοριών».
Η Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει και αναζητά τρεις Πακιστανούς ως δράστες της επίθεσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες το βράδυ έγινε επιχείρηση για τη σύλληψή τους.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
«Προς: Τον Πρωθυπουργό
κ. Αλέξη Τσίπρα
Τους αρμόδιους Υπουργούς
Τον Δήμαρχο Αθηναίων
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και πάντα ένιωθα περήφανη γι’ αυτό. Το μνημείο του Φιλοπάππου το είχα επισκεφθεί σε παλαιότερες εποχές, τότε που υπήρχε η δυνατότητα, αλλά και η ασφάλεια, να περιηγηθείς στον υπέροχο Λόφο των Μουσών και να θαυμάσεις από ψηλά περιμετρικά κάθε γωνιά της όμορφης πόλης μας.
Ο γιος μου Νικόλας, γέννημα θρέμμα και αυτός της Αθήνας, δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μνημείο. Είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τα Μνημεία του Θησείου, αλλά οι περιηγήσεις του νοτίως του αρχαιολογικού χώρου είχαν περιορισθεί μέχρι τον πεζόδρομο που οδηγεί στον Αγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη.
Στα 21 του χρόνια, ακολουθώντας και αυτός τους χιλιάδες συνομηλίκους του, που διωγμένοι από την ίδια τους την πατρίδα έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς για ένα “καλύτερο αύριο”, εγκαταστάθηκε στη Σκωτία, όπου τον καλοδέχθηκαν, τον προστάτεψαν και τον γέμισαν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον. “Η Σκωτία είναι το μέλλον”, έλεγε, “η προοπτική”. “Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μόνο για διακοπές”. Τώρα, λοιπόν, δεν είναι ούτε για διακοπές.
Πράγματι, αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές, μόνο που αυτήν τη φορά είχε την ατυχία να ανεβεί στον Λόφο του Φιλοπάππου θέλοντας να δείξει από ψηλά σε φίλη του, μια κοπέλα από την Πορτογαλία, τις ομορφιές της πόλης που τόσο αγάπησε.
Λάθος του; ΝΑΙ. ΜΟΙΡΑΙΟ. Γιατί ο Νικόλας, απέχοντας για αρκετό καιρό από την ελληνική πραγματικότητα, δεν γνώριζε την επικινδυνότητα αυτού του χώρου, η οποία δημιουργήθηκε και συντηρείται και με δική σας συνενοχή. Επισκεπτόμενη μετά τον τραγικό χαμό του παιδιού μου τον χώρο για να αποθέσω λίγα λουλούδια, έγινα μάρτυς εικόνων, που μόνο θλίψη, απογοήτευση, αλλά και οργή με γέμισαν. Επιπροσθέτως, αν και συνοδευόμουν από αρκετά συγγενικά μου πρόσωπα, ένιωθα ανά πάσα στιγμή επαπειλούμενη από κάθε μορφής εγκληματική ενέργεια, αν και ήταν μέρα μεσημέρι.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία, αντί να διαθέτει τη μισή αστυνομική δύναμη προς φύλαξη του πολιτικού μας προσωπικού και των οικογενειών τους, να διαθέτει ισχυρότερη αστυνομική δύναμη στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο;
Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία να διαθέσει κάποια κονδύλια από τα χρήματα των βαρέως φορολογουμένων πολιτών της όχι μόνον στους κατά την κοινή γνώμη παχυλούς μισθούς σας και στις φιέστες για τα Κούλουμα, αλλά και για να περιστοιχίσει με κιγκλιδώματα ασφαλείας όλο αυτό το πλατό το οποίο εμφανίζεται ως φαιό νταμάρι και καταλήγει σε αβύσσους και στο οποίο μπορεί κάποιος να γλιστρήσει ανά πάσα στιγμή ακόμα και μη δεχόμενος την επίθεση που δέχθηκε ο Νικόλας;
Μήπως θα έπρεπε όλος αυτός ο χώρος πέριξ του Μνημείου του Φιλοπάππου να φωτίζεται επαρκώς μονίμως, και όχι μόνον όταν τον επισκέπτεται ο Obama;
Μήπως οι εικόνες των παραπηγμάτων και των πρόχειρων καταυλισμών, αλλά και των σκισμένων ρούχων, των παρατημένων μέσα στους θάμνους, θα έπρεπε να απουσιάζουν;
Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία, αντί να καλοδέχεται προσφέροντας “γη και ύδωρ” στα πάσης λογής εγκληματικά και επικίνδυνα με άγρια ένστικτα στοιχεία, να προνοεί πρωτίστως για την ασφάλεια των ίδιων της των πολιτών, τους οποίους αφαιμάσσει καθημερινά, εγκαταλείποντάς τους παράλληλα στα χέρια αδηφάγων συμμοριών, για τις οποίες η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει λιγότερη σημασία από την αξία ενός κινητού ή μιας χρυσής αλυσίδας;
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εχετε συνειδητοποιήσει ποια χώρα υπηρετείτε;
Η Αθήνα μας είναι η αρχαιότερη και ιστορικότερη πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο και πόλος έλξης επισκεπτών που έχουν ως όνειρο ζωής να επισκεφθούν την Ακρόπολη, ένα χώρο τον οποίο έχετε εγκαταλείψει, όπως άλλωστε και όλη την όμορφη πατρίδα μας, έρμαιο στη δράση συμμοριών και κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων, οι οποίες δραστηριοποιούνται και λυμαίνονται τους επισκέπτες ακόμα και μέρα μεσημέρι.
Οι πολιτισμένες χώρες, κύριε Πρωθυπουργέ, φροντίζουν, όταν υπάρχει τέτοια φυσική επικινδυνότητα, να περιστοιχίζουν τον χώρο με κιγκλιδώματα ασφαλείας, να τοποθετούν αντιολισθητικές πλάκες στα μονοπάτια, να κλειδώνουν όλες τις προσβάσεις μετά τη δύση του ηλίου και, κυρίως, να φωτίζουν επαρκώς τον χώρο, έργο το οποίο εσείς έχετε παραχωρήσει στο ρομαντικό φως της πανσελήνου!
Εσείς, κυρία Υπουργέ Τουρισμού,
Μήπως θα έπρεπε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να φροντίσετε εκ των προτέρων για όλα αυτά και, πριν προσκαλέσετε τους επισκέπτες σε αυτήν τη χώρα, να τους εξασφαλίσετε τουλάχιστον την ασφάλεια των προσωπικών τους αντικειμένων, αλλά και της ίδιας τους της ζωής;
Μήπως, αντί να επαίρεστε κάθε χρόνο για την αύξηση του αριθμού των τουριστών, να τους ενημερώνετε ότι εδώ μέσα στην καρδιά της Αθήνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν βορά “μελαμψών” (;) κακοποιών, όπως αυτών που επιτέθηκαν στον Νικόλα μου;
Τον Νικόλα μου, κ. Πρωθυπουργέ, τον καλοδέχθηκε η Σκωτία, προσφέροντάς του αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση και τον τίμησε, όπως και ο ίδιος τιμούσε με τη συμπεριφορά του τη χώρα καταγωγής του ως πρεσβευτής σε ξένο κράτος.
Τον γιο μου, κ. Πρωθυπουργέ, τον φιλοξένησε και τον προστάτεψε το βραχώδες και απόκρημνο, αλλά παράλληλα προστατευμένο από την Πολιτεία κάστρο του Εδιμβούργου και τον σκότωσε η ίδια του η Πατρίδα με τη δική σας συνενοχή και εγκληματική αμέλεια.
Λαμπρινή Μουστάκα
Η Μητέρα του Νικόλα».
dimokratianews24.08.2018
ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
dimokratianews24.08.2018
Χρειάστηκε ο τραγικός θάνατος ενός 25χρονου για να πάρει διαστάσεις το έγκλημα που συντελείται στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην Ακρόπολη. Η περιοχή του Φιλοπάππου έχει μεταβληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε γκέτο συμμοριών, αλλά, κατά έναν περίεργο και ύποπτο τρόπο, επικρατούσε μέχρι τώρα σχεδόν γενική αφωνία. Η περιγραφή και τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στην ανοιχτή επιστολή της μητέρας του άτυχου Νικόλα είναι, πραγματικά, μια γροθιά στο στομάχι για όλους. Και ιδιαίτερα για τους κάθε λογής αρμοδίους. Υπάρχουν ευθύνες, και μάλιστα τεράστιες, όχι μόνο για το πρόσφατο μοιραίο συμβάν, αλλά για ολόκληρη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παλαιόθεν στην περιοχή. Χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, πρέπει τα πράγματα να ειπωθούν επιτέλους με το όνομά τους.
Υπάρχουν ευθύνες, και μάλιστα τεράστιες, για την αστυνομική αδράνεια, και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Βεβαίως, η χαλάρωση της αστυνόμευσης αποτελεί μια άσχημη πραγματικότητα παντού. Και είναι αντιστρόφως ανάλογη με την έξαρση της εγκληματικότητας. Ομως, είναι κυριολεκτικά έγκλημα να αφήνονται ειδικά οι «σεσημασμένες» περιοχές, όπως αυτή, στο έλεος του Θεού και να χρειάζεται μια τραγωδία για να ανακοινωθούν κάποια μέτρα.
Υπάρχουν ευθύνες, και μάλιστα τεράστιες, και για τη Δικαιοσύνη. Οι μαρτυρίες και καταγγελίες, που έρχονται τώρα στο φως, αποκαλύπτουν ότι τα μέλη των συμμοριών στην περιοχή αυτή έχουν αποθρασυνθεί, διότι, ακόμη και όταν συλλαμβάνονται, αφήνονται -με πρόσχημα τη φύση των αδικημάτων που συντελούνται- ελεύθερα. Πώς να μη συνεχίσουν επομένως την εγκληματική δράση τους με καθημερινές ληστείες, υπό την απειλή μαχαιριών και σπασμένων μπουκαλιών;
Εχουν ευθύνες, και μάλιστα τεράστιες, όλοι εκείνοι οι κρατικοί λειτουργοί που, απ' όποια θέση κι αν βρίσκονται, αδράνησαν και αδιαφόρησαν -αν μη τι άλλο- για το καθεστώς εγκληματικότητας και ανομίας, που υποθάλπεται σε μια από τις πιο κεντρικές -και συνάμα τουριστικές- περιοχές της πρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχουν άλλοθι. Εφόσον γίνονται καθημερινά ληστείες, έπρεπε να υπάρχει συνεχής φρούρηση στην περιοχή και η Δικαιοσύνη να πράττει αυστηρά το χρέος της απέναντι στους πολίτες, τιμωρώντας παραδειγματικά τους εγκληματίες. Εστω και τώρα επιβάλλεται να γίνει εις βάθος έρευνα για την αδράνεια που έχει επιδειχθεί, για τα περιστατικά που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, για την αδιαφορία και την πλημμελή άσκηση του δημόσιου καθήκοντος που έχουν παρατηρηθεί. Εστω και τώρα πρέπει να «εκκαθαριστεί» η περιοχή. Αμεσα!

1 σχόλιο:

Χρήστος Μπονατάκης είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στη Μάνα.
Λίγες μόνο μέρες μετά τον τραγικό χαμό του παιδιού της και η όλη επιστολή διέπεται από διάκριση, νηφαλιότητα κατά την περιγραφή του προβληματισμού και φυσικά, από αμείλικτα ερωτήματα.
Η επιχειρηματολογία της είναι ...καταπέλτης για τα ιδεολογικά συμπλέγματα των κυβερνωντων.
Ο Θεός να αναπαύει τον Νικόλαο...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com