10 Μαΐ 2013

Βρέθηκαν τα χρήματα για τη δημοπράτηση του Tεμένους . 946.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας


Βρέθηκαν τα χρήματα για τη δημοπράτηση του τεμένους
Βρέθηκαν τα χρήματα για τη δημοπράτηση του τεμένους
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του, ενώ εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ
(Το επόμενο δίμηνο αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ). Στη φωτογραφία, η μακέτα του τεμένους.)
Στην άρση και του τελευταίου εμποδίου για τη δημιουργία του Τεμένους των Αθηνών φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση, καθώς αποδεσμεύονται ύστερα από καθυστέρηση άνω του ενός έτους οι απαραίτητοι πόροι για τη δημοπράτησή του.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η μεταφορά των πιστώσεων, ύψους 946.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υποδομών & Ανάπτυξης, προκειμένου το τελευταίο να δημοπρατήσει το έργο, θα γίνει τμηματικά σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση, ύψους 500.000 ευρώ, θα μεταφερθεί στο β' τρίμηνο του 2013, ενώ η δεύτερη, ύψους 446.000 ευρώ, θα δοθεί στο γ' τρίμηνο του 2013, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η μεταφορά των ποσών θα γίνει μετά την έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Παιδείας.
Πρόκειται για μία νέα εξέλιξη, αφού έως πρότινος το υπουργείο Παιδείας αδυνατούσε να εξασφαλίσει τους πόρους. Τελικά τα χρήματα βρέθηκαν.
Εν αναμονή του ΣτΕ
Παράλληλα, τα δύο υπουργεία τελούν εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή κατά της δημιουργίας του τζαμιού που έχουν καταθέσει ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός σύλλογος «Αθηνά», ένας πανεπιστημιακός, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πέντε κάτοικοι της περιοχής του Βοτανικού.
Πληροφορίες θέλουν το ΣτΕ να λαμβάνει απόφαση στις προσεχείς εβδομάδες. Αν το ανώτατο δικαστήριο δώσει το «πράσινο φως», τότε δεν θα απομείνει κανένα απολύτως εμπόδιο για τη δημιουργία του τεμένους, παρατηρούν κύκλοι κοντά στην υπόθεση.
Με κατακόρυφη σύνθεση σε ανάμνηση του παραδοσιακού μιναρέ
Η κατασκευή του -θεωρούμενου ως προσωρινού- τεμένους, χωρητικότητας 350 ατόμων, θα είναι λιτή και συμβατή με το βιομηχανικό περιβάλλον του Βοτανικού, αναφέρεται στη μελέτη. Το ήδη υπάρχον κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού που θα χρησιμοποιηθεί -ένα παλαιό και βιομηχανικού τύπου υπόστεγο- έχει επιφάνεια 1.017 τετραγωνικών μέτρων και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Επίσης έχει προβλεφθεί και κάποια κατακόρυφη σύνθεση σε ανάμνηση του παραδοσιακού μιναρέ.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του Γραφείου Μελετών Αλέξανδρου Τομπάζη, «το υπάρχον κτίριο του πρώην Συνεργείου του Πολεμικού Ναυτικού, που θα στεγάσει το τέμενος, διατηρείται μόνο ως προς τους πλαϊνούς τοίχους», αφού η στέγη του είναι σε κακή κατάσταση, δεν ανταποκρίνεται σε αντισεισμικούς κανονισμούς και απαιτείται η καθαίρεση και αντικατάστασή της.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα κατασκευή θα έχει φέροντα μεταλλικό σκελετό, που θα ενσωματώνεται από εξωτερικούς, νέους τοίχους, οι οποίοι εξωτερικά θα έχουν πανέλα αλουμινίου με μόνωση, ενώ εσωτερικά θα καλύπτονται με διπλή γυψοσανίδα.
«Η καθαίρεση όλου του κτιρίου και η εκ νέου ανέγερση ενός μικρότερου κατάλληλου για τη νέα χρήση θα ήταν ταχύτερη και οικονομικότερη. Ομως λόγοι αδειοδότησης και όρων δόμησης απαιτούν τη διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους έστω και κατά ένα τμήμα του και τη συμπλήρωσή του με νέες, ελαφριές κατασκευές» σημειώνεται στην τεχνική περιγραφή.
Επίσης, ο προσανατολισμός του κτιρίου δεν «βλέπει» τη Μέκκα. Έτσι, εντός του υπάρχοντος πλαισίου θα δημιουργηθεί κύριος λατρευτικός χώρος που θα είναι στραμμένος προς τη Μέκκα.
Στη συνέχεια της εισόδου θα δημιουργηθεί περίκλειστη αυλή, η οποία θα περιβάλλεται από τοίχους ύψους τριών μέτρων και υπόστεγο, σκιασμένο χώρο για ξεκούραση και συναναστροφή. Μάλιστα, στο κέντρο της η μελέτη προτείνει υδάτινη διαμόρφωση για λειτουργικούς, αλλά και βιοκλιματικούς λόγους.
Σύμφωνα με τον νόμο, μετά την κατασκευή του θα παραχωρηθεί ατελώς στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που συστάθηκε με νόμο του 2006, το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.
Σαράντα χρόνια συζητήσεων
Μεταπολιτευτικά, η συζήτηση για τη δημιουργία τεμένους στην Αττική ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισε να συγκεντρώνεται μία σημαντική αραβική κοινότητα στην ελληνική πρωτεύουσα, όμως τίποτε δεν προχώρησε.
Θέμα τζαμιού ετέθη άμα τη αναλήψει των Ολυμπιακών Αγώνων και το 2000 έγινε νόμος που προέβλεπε ανέγερση Τεμένους και Ισλαμικού Κέντρου στην Παιανία για την πρώθηση των ελληνο-αραβικών σχέσεων.
Όμως το θέμα «κόλλησε» εκ νέου. Το 2006 νέος νόμος θέσπισε την ίδρυση τζαμιού τεμένους στην Αθήνα, δαπάναις του Δημοσίου, το οποίο θα διαχειρίζεται μεικτή επιτροπή εποπτευόμενη από το υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια επελέγησαν οι παλαιές εγκαταστάσεις του Ναυτικού στον Βοτανικό προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα.
Επί κυβερνήσεως κ. Γιώργου Παπανδρέου έγινε μελέτη για τη μετασκευή του υπάρχοντος κτιρίου σε τζαμί, όμως το ζήτημα έπαψε να είναι προτεραιότητα στην επόμενη κυβέρνηση, του κ. Λουκά Παπαδήμου, κι, έτσι βρέθηκε στα χέρια της τρικομματικής κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Πρώτη νομοθέτηση το 1890
Ο νόμος 1851 του 1890 δέσμευσε οικόπεδο 554 τ.μ. στον Πειραιά, το οποίο θα παραχωρούνταν στην οθωμανική κυβέρνηση για την δημιουργία ενός «Τουρκικού Τεμένους». Αργότερα, ο νόμος 6244 του 1934 προέβλεπε την παραχώρηση οικοπέδου 3.350 τ.μ. στην αιγυπτιακή κυβέρνηση για τη δημιουργία στην Αθήνα Τεμένους και Αιγυπτιακού Ινστιτούτου.
tovima.gr -Χεκίμογλου Αχιλλέας
Δείτε μερικά πρόσφατα σχετικά αρθρα:
-Όχι τζαμί στην πόλη που έπεσε ο Καραϊσκάκης για την ελευθερία της

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

AIΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ ΟΧΙ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com