10 Μαΐ 2011

Οικουμενι(στι)κή λειτουργία στη Βιέννη για την επέτειο του "Διατάγματος της Νικομήδειας"

Der ökumenische Neujahrsgottesdienst in Gelsenkirchen findet in der Altstadtkirche statt. Foto: Cornelia Fischer

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η αφετηρία για την νομιμοποίηση του Χριστιανισμού

(Σύμφωνα με τον Πιέρο Μπορντίν, ο ίδιος θα επιδιώξει επαφή με τη νέα δημαρχιακή αρχή της Θεσσαλονίκης -- πόλης του αυτοκράτορα Γαλέριου με "παρόντα" ακόμη τα ιστορικά μνημεία της, το Ανάκτορο και την Αψίδα του Γαλερίου -- ευελπιστώντας σε θετική ανταπόκριση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, για τη διοργάνωση και στη Θεσσαλονίκη, ανάλογης εκδήλωσης με την ευκαιρία των φετινών 1.700 χρόνων από το Διάταγμα της Νικομήδειας).

Με οικουμενική λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, για την επέτειο του "Διατάγματος της Νικομήδειας" για Ανεξιθρησκία του αυτοκράτορα Γαλέριου και με τα αποκαλυπτήρια, στην αυστριακή πόλη Πετρονέλ, ανατολικά της Βιέννης, στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, ενός εμβληματικού μνημείου, για την εκεί "Σύνοδο των Αυγούστων", που πριν από δεκαεπτά αιώνες αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της Ανθρωπότητας, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα δύο αυτά γεγονότα τα οποία συνδέονται με τη νομιμοποίηση και την εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Η "Σύνοδος των Αυγούστων" στο Καρνούντουμ, υπό τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό αποφάσισε στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ. τις τύχες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας -- για την οποία ο ίδιος, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισής της, είχε εισάγει νωρίτερα το θεσμό της "τετραρχίας" -- και επισφράγισε την ανάδειξη σε καίσαρα, του αργότερα πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στη "Σύνοδο των Αυγούστων" συμμετείχε και ο Γαλέριος, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα, στις 30 Απριλίου του 311 μ.Χ., εξέδωσε το αποκαλούμενο "Διάταγμα της Νικομήδειας για Ανεξιθρησκία" που άνοιγε το δρόμο για διακοπή των διωγμών κατά των Χριστιανών και νομιμοποίηση του Χριστιανισμού, που ολοκλήρωσε αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Με τη συμπλήρωση, στις 11 Νοεμβρίου 2008, 1.700 χρόνων από τη Σύνοδο των Αυγούστων και την θεμελίωση του ομώνυμου μνημείου στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρνούντουμ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμά του τόνιζε μεταξύ άλλων πως "στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όπου η πολυμορφία των πολιτισμών και των θρησκειών θεωρείται ως πολύτιμος εμπλουτισμός, μπορούμε να βρούμε τις ρίζες αυτού του ιδεώδους στο Καρνούντουμ, στο οποίο τέθηκαν το 308 μ.Χ. τα θεμέλια του Χριστιανικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού".

Η ανάδειξη του σημαδιακού αυτού ρόλου του Καρνούντουμ στην μετέπειτα μετάβαση, ουσιαστικά, από τους θεούς της Αρχαιότητας στον Χριστιανισμό, έγινε έπειτα από έρευνες του Ελληνοϊταλού εικαστικού καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Πιέρο Μπορντίν, ο οποίος πριν εικοσιένα χρόνια ίδρυσε στο Καρνούντουμ, και διευθύνει μέχρι σήμερα το διεθνώς γνωστό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ. Ο Πιέρο Μπορντίν φιλοτέχνησε και το μνημείο για τη Σύνοδο των Αυγούστων, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκαναν τώρα, στο πιθανολογούμενο σημείο πραγματοποίησης της Συνόδου στο Καρνούντουμ, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ και ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας Έρβιν Πρελ, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της δημόσιας ζωής και πλήθους κόσμου, ενώ με την ευκαιρία αυτή το Νομισματοκοπείο της Αυστρίας κυκλοφόρησε ειδικό χρυσό νόμισμα με τα πορτρέτα των τεσσάρων Αυγούστων.

Οι δύο πολιτικοί εξήραν τη σημασία και τη συμβολή της Συνόδου των Αυγούστων στο Καρνούντουμ για την παγκόσμια ιστορία, επαινώντας τις σχετικές έρευνες του Πιέρο Μπορντίν αλλά και τις πολύχρονες υπηρεσίες του ίδιου ως διευθυντή του εκεί Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.

Ανάλογης σημασίας και μεγέθους ήταν και η Οικουμενική Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, με συμμετοχή όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Αυστρία, αλλά και υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τη Νικομήδεια, τη σημερινή πόλη Ιζμίτ της Τουρκίας. Στη Λειτουργία, ο Ρωμαιοκαθολικός βοηθός επίσκοπος Βιέννης, Χέλμουτ Κρετσλ, που εκπροσωπούσε τον απουσιάζοντα καρδινάλιο Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, αναφερόμενος στο Διάταγμα της Νικομήδειας, μίλησε για "αρχή μιας νέας εποχής", καθώς με αυτό δινόταν ελευθερία στους Χριστιανούς ήδη δύο χρόνια πριν από το πολύ γνωστότερο Διάταγμα των Μεδιολάνων (Μιλάνου).

Σύμφωνα με τον Πιέρο Μπορντίν, ο ίδιος θα επιδιώξει επαφή με τη νέα δημαρχιακή αρχή της Θεσσαλονίκης -- πόλης του αυτοκράτορα Γαλέριου με "παρόντα" ακόμη τα ιστορικά μνημεία της, το Ανάκτορο και την Αψίδα του Γαλερίου -- ευελπιστώντας σε θετική ανταπόκριση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, για τη διοργάνωση και στη Θεσσαλονίκη, ανάλογης εκδήλωσης με την ευκαιρία των φετινών 1.700 χρόνων από το Διάταγμα της Νικομήδειας. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στις σερβικές πόλεις, στη Νις, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, και στη Ζάγετσαρ, όπου το Ανάκτορο του Γαλερίου, το οποίο συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στην αρχαιότερη γερμανική πόλη, την Τριρ, αρχική έδρα του Κωνσταντίνου ως καίσαρα της Δύσης, αλλά και στη σημερινή γαλλική πόλη Αρλέ που ως έδρα του Κωνσταντίνου ονομαζόταν τότε Κωνσταντίνα.

Το 2013 προγραμματίζονται εκδηλώσεις στο Μιλάνο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο είχαν συντάξει ο Κωνσταντίνος με τον Λικίνιο (που συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο των Αυγούστων στο Καρνούντουμ) και με την οποία δινόταν στο Χριστιανισμό το καθεστώς μιας επιτρεπόμενης θρησκείας ("ρελίτζιο λιτσίτα"). Το μνημείο της Συνόδου των Αυγούστων στο Καρνούντουμ έχει τη μορφή τεσσάρων βαθμίδων, που συμβολίζουν την "τετραρχία" της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και στην πλάκα της κορυφής του είναι χαραγμένα από δύο μεγάλα βέλη από Ανατολή και Δύση των οποίων μια μετατόπιση νοητικά σχηματίζει το σύμβολο του σταυρού, του "εν τούτω νίκα" του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, στα οποία και δίνονται κάθε χρόνο οι παραστάσεις του ομώνυμου Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.

«ΕΞΠΡΕΣ»9/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com