18 Οκτ 2010

Τρέµουν τον τούρκο «Χοµεϊνί» Φετουλάχ Γκιουλέν


Τρόµο προκαλεί στους κεµαλιστές η νέα δήλωση του ηγέτη του µεγαλύτερου θρησκευτικού τάγµατος της Τουρκίας Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έφτασε ο καιρός να επιστρέψει στη χώρα. Οι κεµαλιστές χαρακτηρίζουν τον Γκιουλέν «Χοµεϊνί της Τουρκίας» και πιστεύουν ότι θα επιστρέψει για να εφαρµόσει τη σαρία.

«Η εντύπωσή µου είναι ότι ο Γκιουλέν θα επιστρέψει µετά τις εκλογές του 2011», δήλωσε ο Χουσεΐν Γκιουλέρτζε, ο δηµοσιογράφος της εφηµερίδας «Ζαµάν» ο οποίος θεωρείται από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον ηγέτη του θρησκευτικού τάγµατος. Ο Γκιουλέρτζε άλλωστε είναι αυτός που µετέφερε τη νέα δήλωση του Φετουλάχ Γκιουλέν: «Η λέξη πραξικόπηµα δεν ακούγεται πλέον. Μόλις αλλάξει το κλίµα, κι εγώ θέλω πολύ να γυρίσω στην Τουρκία, µου έλειψε. Πριν πεθάνω θέλω να πάω στην πατρίδα µου».

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από τότε που κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να επιβάλει θρησκευτικό καθεστώς στην Τουρκία. Ωστόσο το όνοµά του ψιθυρίζεται συνέχεια και παντού στη χώρα. Κάποιοι µάλιστα τον θεωρούν τον πιο ισχυρό άνθρωπο της χώρας ο οποίος καταφέρνει να κινεί τα νήµατα από τόσο µακριά. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αµέσως µετά τη µεγάλη νίκη της κυβέρνησης στο τελευταίο δηµοψήφισµα αισθάνθηκε την ανάγκη να τον ευχαριστήσει και δηµοσίως. Ευχαρίστησε αυτούς που βρίσκονται «πέραν από τον Ατλαντικό»! Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι στην Τουρκία υπάρχει «κυβέρνηση συνασπισµού» µεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο µεταξύ, η δύναµή του αυξάνεται. Η αυτοκρατορία του περιλαµβάνει ένα δίκτυο από 300 ισλαµικά ιδιωτικά σχολεία στην Τουρκία και άλλα 200 στο εξωτερικό (από την Τανζανία µέχρι την Κίνα και από το Μαρόκο µέχρι τις Φιλιππίνες και τις πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες), µία σειρά τηλεοπτικών σταθµών και εφηµερίδων, µία 12γλωσση ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Εκτιµάται ότι οι οπαδοί του ξεπερνούν τα 6 εκατοµµύρια, ανάµεσα στους οποίους και το 70% των τούρκων αστυνοµικών.

Το όνοµά του ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα µετά το βιβλίο που εξέδωσε ο εν ενεργεία αξιωµατικός της τουρκικής αστυνοµίας ΧανεφίΑβτσί και έσπασε ρεκόρ πωλήσεων.Πούλησε 600 χιλιάδες αντίτυπα µέσα σε λίγες µέρες. Ο Χανεφί Αβτζί υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι το τάγµα του Φετουλάχ Γκιουλέν έχει µεγάλη ισχύ στην Ασφάλεια και γενικότερα στο κράτος, καθώς και ότι αυτοί που καταλαµβάνουν θέσεις-κλειδιά της Ασφάλειας ανήκουν στο τάγµα. Ο Χανεφί Αβτσί συνελήφθη λίγες βδοµάδες αργότερα.

Το κίνηµα του ιµάµη

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στο Ερζερούµ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1938. Ξεκίνησε ως ιµάµης και σύντοµα δηµιούργησε ένα τεράστιο κίνηµα το οποίο ξεπέρασε τα όρια της Τουρκίας. Η επιρροή του αυξήθηκε σηµαντικά τη δεκαετία του 90 και το 1998 κατηγορήθηκε για «προσπάθεια υπονόµευσης του κοσµικού καθεστώτος». Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ. Το 2002 η άνοδος του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία διευκόλυνε την ενίσχυση της επιρροής του στη χώρα. Το 2006, δικαστήριο της Αγκυρας τον αθώωσε από τις κατηγορίες αλλά, παρόλα αυτά, ακόµη κατηγορείται από τους κοσµικούς ότι επιδιώκει να κάνει την Τουρκία ένα θεοκρατικό κράτος, τύπου Ιράν. «Μήπως τώρα θέλει να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της χώρας;» διερωτώνται οι κεµαλιστές.

«Τα Νέα»18/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com