20 Αυγ 2010

Κύπρος- Γκεμίζουν τον "Αγ. Φίλωνα" για να κτίσουν πανεπιστήμιο οι Τούρκοι

Για άλλη μια φορά μας αποδεικνύουν ότι δεν σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο. Τη μια αντίδραση μετά την άλλη προκαλεί η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να αποχαρακτηρίσει τεμάχιο γης έκτασης 195 σκαλών στο Αγιο Φίλωνα στην Καρπασία, από προστατευμένη ζώνη σε περιοχή όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη, προκειμένου το αμερικάνικο «πανεπιστήμιο» που εδρεύει στην Κερύνεια να μπορέσει να επεκταθεί αναπτυξιακά και στην Καρπασία. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, τόνισε ότι η εκκλησία του χωριού, χρονολογείται μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.. Υπέδειξε μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η περιοχή να τύχει προστασίας. Ο κ. Θεοπέμπτου, υπενθύμισε ακόμα, ότι, "Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εντάχθηκαν και όλες οι περιοχές της Κύπρου, με αναστολή του κεκτημένου στα εδάφη που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία". Τόνισε δε, πως "όλες οι παράλιες περιοχές είναι ευαίσθητες περιβαλλοντικά και πρέπει να προστατεύονται σε όλη τους την έκταση, άσχετα που βρίσκονται''. Ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι με χρηματοδότηση της ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα έχουν εντοπιστεί και ετοιμαστεί από το 2003 μέσω του προγράμματος LIFE διαχειριστικά σχέδια Φύση 2000 για 7 περιοχές στα κατεχόμενα. Τρεις από αυτές τις περιοχές, είπε, είναι στην Καρπασία, στο Παχύαμμο η περιοχή Γιούτι, στο Ακρωτήρι Ελιά περιοχή Λιμανούρη και τα νησιά Κλήδες στον Απόστολο Ανδρέα. Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή του Αγίου Φίλωνα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά του Ριζοκαρπάσου και είναι στην παραλία πάνω σε ύψωμα σε μια υπέροχη περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Ο κ. Θεοπέμπτου, σχολιάζοντας τις περιβαλλοντικά επιζήμιες αναπτύξεις που προγραμματίζονται από το κατοχικό καθεστώς, αναφέρθηκε και στην τεραστίων διαστάσεων μαρίνα.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «κάνουμε διαβήματα…»

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες και διαβήματα σε σχέση με την, κατά τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, σχεδιαζόμενη ανέγερση «πανεπιστημίου» στον κατεχόμενο Αγιο Φίλωνα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφέροντας ότι οι ενέργειες και τα διαβήματα θα συνεχισθούν. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αναφορικά με την ανέγερση «πανεπιστημίου» στον κατεχόμενο Άγιο Φίλωνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μόλις περιέπεσαν στην αντίληψη της Κυβέρνηση δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο περί οικοδόμησης πανεπιστημίου στην περιοχή Γιαλούσας, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες και διαβήματα, που θα συνεχίσει». «Για το θέμα υπήρξαν πρώτη φορά δημοσιεύματα στις 10 Απριλίου 2010, είπε και επισημαίνοντας ότι πολλά από τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο τελικά αποδεικνύονται ως μη αληθή, ανέφερε ότι «εμείς έχουμε την υποχρέωση πάντοτε να τα διερευνούμε πολύ σοβαρά για να διαπιστώσουμε κατά πόσο ευσταθούν, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι ενέργειες και τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΑΚΕΛ: "Τέτοιες ενέργειες δείχνουν έλλειψη βούλησης για επίλυση του κυπριακού"

Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, αναφερόμενος στην πρόθεση των κατοχικών αρχών να επεκτείνουν πανεπιστήμια στα κατεχόμενα, πως "είναι παράδοξο την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά και η τ/κ ηγεσία επαίρονται ότι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και ότι θέλουν λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, την ίδια στιγμή να δημιουργούν τετελεσμένα τα οποία δυσκολεύουν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό". Ο κ. Χριστοφίδης, τόνισε ότι με αυτές τις ενέργειες η τουρκική πλευρά το μόνο που αποδεικνύει είναι σε αυτό το στάδιο την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η εφημερίδα «Cyprus Today» έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα για το θέμα ότι ο πρόεδρος της ομάδας περιβαλλοντιστών στα κατεχόμενα, Ντογάν Σαχίρ, δήλωσε πως η ομάδα του θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει νομικά την εν λόγω απόφαση, προσθέτοντας ότι το «συμβούλιο μνημείων» αποφάσισε την παρεμπόδιση της ανάπτυξης εκ μέρους του «πανεπιστημίου» πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα.

Η ιστορία του αρχαίου Ναού

Ο ναός του Αγίου Φίλωνα είναι μια παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου-5ου αι. μ.Χ. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κύπρου στη χερσόνησο της Καρπασίας και σε απόσταση οκτώ χλμ. από την κωμόπολη του Ριζοκαρπάσου. Στο μισοερειπωμένο ναό, που δεσπόζει σε αρχαίο ρωμαϊκό λιμένα, πραγματοποίησε ανασκαφές για πρώτη φορά το 1934 η αγγλίδα αρχαιολόγος Joan du Plat Taylor (1906-1983). Ο ναός αναστηλώθηκε κι συντηρήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

sigmalive 20/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com