5 Ιουν 2010

Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Πάπα στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας (05/06/2010)

Αγιώτατε Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κ. Βενέδικτε,

Με αισθήματα σεβασμού και αγάπης υποδεχόμεθα Εσάς και την τιμία

Συνοδία Σας στην καθέδρα ημών. Η Εκκλησία μας έχει πορεία ζωής είκοσι αιώνων αρχομένης από το 45μ.Χ. Είναι η πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία που ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο. Κατά τη δισχιλιετή ιστορία της έγραψε σελίδες πνευματικής καρποφορίας και λαμπρότητας μετασχούσα διά πνευματοφόρων Επισκόπων σ΄ όλες τις Οικουμενικές Συνόδους, διαδραματίσασα πολλάκις και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετιμήθη δε υπό της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, της συνελθούσης εν Εφέσω το 431 μ.Χ., ήτις και κατοχύρωσε το Αυτοκέφαλο Αυτής διά του 8ου Κανόνος Της. Ακολούθως εκοσμήθη δια αυτοκρατορικών προνομίων, τα οποία ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ζήνων, παρεχώρησε σ΄ Αυτήν. Προνόμια και δίκαια τα οποία επεκύρωσε αργότερα και η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, το 691 μ.Χ. Εσχάτως, η Εκκλησία Κύπρου, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των καιρών, αναδιαρθρώθηκε, με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών, προκειμένου να εκπληρώσει την ιστορική αυτής αποστολή.

Αγιώτατε,

H Εκκλησία Κύπρου, παρ΄ όλο το ολιγάριθμο του Ποιμνίου της κατέχει περίοπτο θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες. Εισερχόμενοι δε στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου,της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού.

Εκφράζουμε και πάλι τη χαρά μας διότι έχουμε την τιμή να Σας έχουμε εν τω μέσω της αγάπης μας.

Σας ευχόμεθα δε ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο μας και καλή επιστροφή στην καθέδρα Σας.

6 σχόλια:

valo είπε...

Δεν καταλαβαινω γιατι πολλοι ορθοδοξοι εχουν τοσο εγωισμο και
δε δεχονται το διαδοχο του Πετρου.
Ας γινουν αμοιβαιες υποχωρησεις να γινει η ενωση με κεφαλη τον Αγιο
Πατερα.Ο Σατανας μας θελει χωρισμενους.

valo είπε...

Οι φανατικοι Ορθοδοξοι κατηγορουν συνεχεια την Ουνια.
Καθολικοι και ουνιτες ομως υπερασπιστηκαν την Πολη εναντιων των Οθωμανων.
Ουνιτης ηταν και ο τελευταιος Αυτοκρατορας του Βυζαντιου.
Αντιθετα ανθενωτικοι ειχαν κλειστει στα μοναστηρια και περιμεναν απο το Σουλτανο να τους σωσει απο την παπικη τιαρα.
Η ουνια γεφυρωνει τα δυο δογματα
(Δεν ειμαι ουνιτης)

Παναής είπε...

"Δέν υπάρχει μεγαλυτέρα φρίκη απο την αιωνιότητα άνευ του Χριστού(Ευστράτιε).Θα προτιμούσα να είμαι εις την κόλασιν εις την οποιαν είναι ο Χριστός(με συγχωρείτε δια το παραδοξολόγημα!)παρά εις τον παράδεισον(με τον"Αγιο Πατέρα")που δεν έχει τον Χριστόν...(Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς,ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ,σελ.20).Ευχαριστώ.

Παναής είπε...

Φίλε,Ευστράτιε,"πράγματι, δύο μόνον φιλοσοφίαι υπάρχουν: η θεανθρωπίνη και η ανθρωπίνη.Η μία είναι φιλοσοφία του θεανθρωπίνου μονισμού,και η άλλη φιλοσοφία του ανθρωπίνου πλουραλισμού...(Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς,Ανθρωπος και Θεάνθρωπος,σελ.26).Ευσράτιε διάλεξε και πάρε...

Ανώνυμος είπε...

Ευστράτιε τι είναι αυτά που λες;
Αυτό περί διαδοχής του Πέτρου έχει ως εξής: Λέει ο Πάπας αφού κάθομαι εκεί που έκατσε ο Απόστολος Πέτρος είμαστε το ίδιο και το αυτό!
Και μάλιστα θεωρούν ότι ο Απόστολος Πέτρος είχε ιδιαίτερα προνόμια συγκριτικά με τους άλλους μαθητές!
Ρωτήστε και τον π Γεώργιο Μεταλληνό για αυτό το θέμα!
Θα μας πείτε τώρα ότι είναι και εγωισμός που δεν αποδεχόμαστε αυτή τη "θεολογία";
Μην τρελλαθούμε τελείως πια!
Ο Σατανάς μας θέλει χωρισμένους από τον Θεό και αυτό το πετυχαίνει με την παναίρεση του Οικουμενισμού στην οποία πρωτοστατεί ο Πάπας και ακολουθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος!
Το θέμα δεν είναι να τα βρούμε μεταξύ μας λες και είμαστε πολιτικά κόμματα (ο Πάπας βέβαια είναι αρχηγός Κράτους) αλλά το θέμα είναι να είμαστε στην Αλήθεια που είναι ο Χριστός. Η ουνία ή γεφύρωση που λες Ευστράτιε είναι "Πίστευε ότι θέλεις αλλά αναγνώρισε το Πρωτείο του Πάπα" και έχε εκκλησιαστική κοινωνία με όλους!
Δεν υπάρχει Πρωτείο στην Ορθοδοξία! Αυτό που είχε ο Πάπας ήταν Πρεσβεία Τιμής και το πιο σπουδαίο: ο Ορθόδοξος Πάπας και όχι ο αιρετικός! Ο Πάπας εφόσον παραμένει αιρετικός είναι ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας και μάλιστα είναι και ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΣ! Δεν έχει Ιεροσύνη!
Για αυτό εγκληματούν οι Οικουμενιστές εκ των "Ορθοδόξων" που τον αναγνωρίζουν ως Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης!
Τα πράγματα είναι απλά:

ΠΑΣ Ο ΠΑΡΑΒΑΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΗ ΔΙΔΑΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΝ ΟΥΚ ΕΧΕΙ' Ο ΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΗ ΔΙΔΑΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΕΧΕΙ.
Β ΙΩΑΝΝΟΥ 9.

Τό Φιλιόκβε στο οποίο θεμελιώνεται το Πρωτείο του Πάπα, Οἱ κτιστές ἐνέργειες στόν Θεό (κτιστή χάρη) που καθιστά αδύνατη την Θέωση,
Τό παπικό πρωτεῖο ἐξουσίας καί τό ἀλάθητο, Ο παποκαισαρισμός, Η ἱκανοποίηση τῆς θείας δικαιοσύνης, Μαριολατρία και οι Λειτουργικές καινοτομίες δεν καταδεικνύουν ότι ο Παπισμός είναι μήτρα αιρέσεων;

Ο Παπισμός χθές και σήμερα (Ιερά Μονή Παρακλήτου)
http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1224

Αντιοικουμενιστής είπε...

Πρώτα από όλα είναι αδύνατο να απαντούμε σε κάθε άκριτο, ανιστόρητο και εν τέλει επιπόλαιο και ανόητο σχόλιο. 1. Ο Σατανάς ας βγει από το Βατικανό που κατοικοεδρεύει εδώ και 13 αιώνες και να είσαι σίγουρος ότι το πατριαρχείο Ρώμης θα επιστρέψει στην Ορθόδοξη Πίστη! 2. Αμοιβαίες υποχωρήσεις: πολύ γέλασα με τον χαρακτηρισμό! Αγαπητέ φίλε, μάθε ότι τα Βατικανό ΔΕΝ κάνει ποτέ υποχωρήσεις. Όσο για την διοικούσα μας εκκλησία, αυτή ΜΟΝΟ από παραχωρήσεις γνωρίζει... 3. Και λίγα λόγια για την ουνία: Η ουνία δεν εκδηλώθηκε ως κίνημα στο εσωτερικό των παπικών, διότι θα καταπνίγονταν από την ιερά εξέταση. Η ουνία είναι εφεύρημα των παπικών στην κατηγορηματική άρνηση των Ελλήνων και Ορθοδόξων της πάλαι ποτέ Μεγάλης Ελλάδος (νότια Ιταλία) να προσχωρήσουν στον παπισμό. Τους είπαν τότε ότι τους δίδουν την άδεια να υπάρχουν μόνον εφόσον μνημονεύουν τον τοπικό λατίνο επίσκοπο (μια που ο Ορθόδοξος εκδιώχθηκε κακήν κακώς) και τον πάπα. Εκείνοι πίστευαν ότι το μέτρο θα ήταν προσωρινό και ότι κάποια στιγμή κάποιος Ορθόδοξος επίσκοπος θα τους έθετε υπό το ποίμνιό του. Η ίδια συνταγή έγινε και στα ελληνικά νησιά κατά την λατινοκρατία, στην Κρήτη, στην Κύπρο και αλλού. Στα πιο κοντινά μέρη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αυτό κατέστη κάποια στιγμή δυνατό, ενώ στην νότια Ιταλία όχι. Τα χρόνια πέρασαν, ο Ορθόδοξος Επίσκοπος λησμονήθηκε, κι έμεινε η ουνία! Άλλωστε και οι ίδιοι οι παπικοί έχουν καταδικάσει την ουνία ως "μοντέλο" ένωσης! (βλέπε Σπιτέρης Ιωάννης) 4. Κανείς ουνίτης δεν σκοτώθηκε στην Κων/πολη. Οι γενουάτης υπό τον Τζουστινιάνι ήρθαν να προστατεύσουν την γενουάτικη συνοικία και την ζώνη ελευθέρου εμπορείου που είχαν και όχι την Κων/πολη. Όσο για τον Κων/νο παλαιολόγο, δεν ήταν ουνίτης, αλλά φιλενωτικός (όπως δυστυχώς είναι σήμερα το σύνολο σχεδόν της διοικούσης εκκλησίας και η πλειοψηφία των καθηγητάδων των θεολογικών μας σχολών). Το γεγονός του φιλενωτισμού του Παλαιολόγου διεύρυνε περισσότερο το σχίσμα, δίχασε βαθύτερα, δημιούργησε ακραία σύγχυση και εν τέλει έριξε στο ναδίρ το ηθικό των κατοίκων της πόλης, όπως αντίστοιχα έχει ρίξει και το ηθικό των σύγχρονων Ελλήνων Ορθοδόξων. Λέτε η ιστορία να μας επιφυλάσσει παρόμοια τύχη;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com