Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου, στις 27 Φεβρουαρίου 1938. Απαγχονίστηκε ξημερώματα της 14ης Μαρτίου 1957, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.
Γονείς: Μιλτιάδης Παλληκαρίδης και Αφροδίτη Παπαδανιήλ Αδέλφια:Ελευθέριος, Ανδρέας, Γεωργία, Μαρούλα.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Τσάδας και στη Νεοφύτειο Αστική Σχολή Κτήματος. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Παιδί πολύ προικισμένο, μας άφησε ένα πλούσιο πνευματικό έργο. Η δράση του για απελευθέρωση της Κύπρου άρχισε τον Ιούνιο του 1953 κατά τους εορτασμούς για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Κατέβασε από τα προπύλαια του σταδίου της πόλης την αγγλική σημαία και πρωτοστάτησε στην οργάνωση μεγάλης διαδήλωσης, με αποτέλεσμα τη ματαίωση των εορτασμών.
Όταν οι συλληφθέντες σχετικά με το πλοιάριο Άγιος Γεώργιος μεταφέρονταν στο δικαστήριο, ο Ευαγόρας με είκοσι φίλους του όρμησαν εναντίον των αστυνομικών, για να τους αποσπάσουν από τα χέρια τους. Στις 22 Ιουνίου 1955 ηγήθηκε της ομάδας επίθεσης εναντίον του δικαστηρίου Πάφου και στη συνέχεια εναντίον του Άγγλου Διοικητή Κρην Μπέη.
Τον Αύγουστο του 1955, σε εκδρομή του στην Ελλάδα, του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί για τη χρήση όπλου και κατόρθωσε να φέρει μαζί του ένα περίστροφο. Τον Νοέμβριο του 1955, σε μαθητική διαδήλωση, κτύπησε Άγγλους στρατιώτες ελευθερώνοντας από τα χέρια τους συμμαθητή του. Συνελήφθη και διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δίκη στις 6 Δεκεμβρίου. Για να αποφύγει την καταδίκη κατέφυγε στη μονή Αγίου Νεοφύτου την προηγούμενη της δίκης και ενώθηκε με την ανταρτική ομάδα της περιοχής στην τοποθεσία Άππης, μεταξύ Κισσόνεργας - Τάλας. Μετά τα γεγονότα αυτά επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Τον Μάρτη του 1956 προωθήθηκε σε κρησφύγετο στο δάσος κοντά στο χωριό Λυσός προς την περιοχή Άγιος Γεώργιος. Πήρε μέρος σε πολλές επιθέσεις και δολιοφθορές εναντίον των Άγγλων στην περιοχή αυτή.
Το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου 1956, σε μια μετακίνηση της ομάδας του από την περιοχή του Σταυρού της Ψώκας προς την περιοχή της Λυσού, βρέθηκε αντιμέτωπος με αγγλική περίπολο που εκινείτο με σβησμένες τις μηχανές των οχημάτων, στον δρόμο μεταξύ Λυσού και Σταυρού της Ψώκας κοντά στη Λυσό, στην περιοχή Κόπες, και συνελήφθη κρατώντας όπλο τύπου μπρεν, το οποίο βρισκόταν σε συντήρηση μέσα σε γράσο. Καταδικάστηκε για τούτο σε θάνατο.
Στο δικαστή που του ανακοίνωσε την καταδίκη του, είπε: “Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος που αγωνίζεται για την Ελευθερία του”.
Είναι ο τελευταίος που ανέβηκε στο ικρίωμα της αγχόνης.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 12 ώρες
5 σχόλια:
Ήμουν κι εγώ εκεί.
Μετά μας είπαν να ξεχάσουμε τους εθνομάρτυρες του Κυπριακού Έπους: Τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Καραολή, τον Κυριάκο Μάτση και άλλους. Ένας δε εσχατόγηρος της Δημοκρατίας είχε πει για τον θρυλικό Γρίβα : "Εδοξάσθη κρυπτόμενος".
Ήμουν κι εγώ εκεί.
Μετά απαγχονίστηκε η μισή Κύπρος. Είδαμε, έπειτα, τον Τάσο Ισαάκ να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου και τον Σολωμό Σολωμού να δολοφονείται εν ψυχρώ. Μας είπαν κι αυτό να το ξεχάσουμε.
Ήμουν κι εγώ εκεί.
Ίμια, Ιανουάριος 1996. Τρεις αξιωματικοί του πολεμικού Ναυτικού πέφτουν νεκροί: Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός, Παναγιώτης Βλαχάκος. Το ελικόπτερο έπαθε vertigo, την ελληνική σημαία την "πήρε ο αέρας" και ένας πόλεμος, "για ένα βράχο που κατοικούσε μια κατσίκα", αποφεύχθηκε. Ευχαριστήσαμε την υπερατλαντική προστάτιδα και υποσχεθήκαμε κι αυτό να το ξεχάσουμε.
Δεν έχουμε τίποτα να θυμόμαστε.
Εκεί, δεν υπάρχει κανείς.
Ευχαριστώ για την ανάρτηση γιατί θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια.
Β.Θ
Ποιός έφερε στη μνήμη του σήμερα τον ήρωα;
Θεοφάνης Θ
Τέτοια ηρωικά πρότυπα δεν υπάρχουν στα σχολικά βιβλία.
Γι΄αυτό τα νέα παιδιά γνωρίζουν μόνο κάποιους τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές. Κρίμα.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ: Το σέμνωμα του Ελληνισμού. Το διαχρονικό σύμβουλο κάθε καταπιεζόμενου λαού. Η προσωποποίηση της ελληνικής λεβεντιάς.Το κλέος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο ποιητής και τραγουδιστής της λευτεριάς της ΚΥΠΡΟΥ. Το σύμβολο του έφηβου αγωνιστή της λευτεριάς.
Δημήτριος Μ.Στεργιούλης
Επίτιμος Διευθυντής
2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
"ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ"
Δημοσίευση σχολίου