7 Ιαν 2010

Προσφεύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη για την απομάκρυνση των Θρησκευτικών Συμβόλων


Προβληματισμός στην Ιεραρχία

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη για την απομάκρυνση των Θρησκευτικών Συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και την κατάργηση της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου ζητάει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). Η εν λόγω οργάνωση με ανακοίνωσή γνωστοποιεί πως τέσσερις γονείς (τρεις Έλληνες πολίτες και ένας αλλοδαπός) έχουν υποβάλει μέσω του ΕΠΣΕ σχετικές αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη «για να διαμεσολαβήσει ώστε να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τις τάξεις και να καταργηθεί η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός σε ώρες σχολείου από τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους στην Περιφέρεια της Πρωτεύουσας και στη Θεσσαλονίκη».
Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων από σχολείο στην Ιταλία, στην υπόθεση Lautsi v. Italy (προσφυγή 30814/06 – απόφαση 3 Νοεμβρίου 2009), στην οποία το ΕΠΣΕ είχε κάνει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ως τρίτος. Παράλληλα, βασίστηκε και στην ερμηνεία του Συντάγματος που έχει κάνει ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μιχάλης Σταθόπουλος.
Στο μεταξύ, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως δύο γονείς (Έλληνες πολίτες) έχουν υποβάλει μέσω του ΕΠΣΕ αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για να διαμεσολαβήσει ώστε να ανατραπεί απόφαση διευθυντή σχολείου ο οποίος αποφάσισε αυθαίρετα το Νοέμβριο 2009 να υποχρεώσει μαθήτρια λυκείου της Πρωτεύουσας να παρακολουθήσει το μάθημα θρησκευτικών, απορρίπτοντας το αίτημα των γονέων της για την απαλλαγή της επισημαίνοντας πως η μαθήτρια κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε απαλλαγεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Με ανακοίνωσή του το ΕΠΣΕ απευθύνει δημόσια έκκληση και προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου «να εφαρμόσει όσα δηλώνει πως αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης (και είναι συμβατά με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) εκδίδοντας αμέσως σχετικές εγκυκλίους, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Η είδηση για την προσφυγή πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη με αίτημα την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και την κατάργηση της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού κατά τη διάρκεια του ωραρίου των σχολείων προκαλεί προβληματισμό στους κόλπους της Ιεραρχίας.
Αρκετοί μητροπολίτες σε ιδιωτικές τους συζητήσεις διατυπώνουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για το μέλλον του μαθήματος των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που επέφερε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υπόθεση του Εσταυρωμένου στην Ιταλία.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που σκέπτονται να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για αυτό το μείζον ζήτημα σημειώνοντας ότι «καλό θα ήταν ο Μακαριώτατος να θέσει στην υπηρεσία της Εκκλησίας και για την προάσπιση των δικαίων της τις καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει με την κυβέρνηση».
Πηγή: Amen.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΡΘΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ"...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com