10 Νοε 2009

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν παραγράφεται ούτε διαγράφεται»


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΘΑΨΙΜΟ» ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Δράση αναλαμβάνουν τοπικοί φορείς αλλά και άνθρωποι του πνεύματος αντιδρώντας στην επιλογή δια της πλαγίας οδού του Υπ. Εξωτερικών, όπως φάνηκε, να μην εκτεθεί ο πίνακας του πιστού αντίγραφου του Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου», στο ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο.
Μετά την ανακίνηση του θέματος, ύστερα από καταγγελία της νομαρχιακής συμβούλου Ισ. Μπουρνιά και του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του «π», δεν ήταν λίγες οι φωνές που εναντιώθηκαν σ’ αυτήν την ανιστόρητη απόφαση και προφανώς αφουγκραζόμενη το κλίμα και η Νομαρχία, έστειλε άμεσα επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και στις αρμόδιες διευθύνσεις της αρχαιολογίας ζητώντας να συμπεριληφθεί ο πίνακας στη νέα έκθεση του Μουσείου.

«Η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε διαγράφεται»

Με αυτή την έκφραση ο Κ. Φραγκομίχαλος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που έχει στο ενεργητικό του τη συγγραφή βιβλίου με θέμα τη σφαγή των Χιωτών στο Μελανειός, μεταφέρει τη θέση των πνευματικών ανθρώπων κι όχι μόνο, σχετικά με την απόφαση της μη έκθεσης του πίνακα της σφαγής στο μουσείο.
«Η απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας δεν προωθεί την ειρήνη. Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά και μέσω της γνώσης, οι επερχόμενες γενιές θα αποφύγουν να κάνουν τα λάθη των παλαιότερων και δε θα έχουμε την επανάληψη τέτοιων σφαλμάτων» δήλωσε ο κ. Φραγκομίχαλος δείχνοντας έναν άλλο δρόμο, τελείως διαφορετικό από αυτόν της λησμονιάς, που επέλεξε προφανώς η πολιτική ηγεσία σε Υπ. Εξωτερικών και Υπ. Πολιτισμού.
Παράλληλα, ο κ. Φραγκομίχαλος έφερε κι άλλα δυο παραδείγματα σε αντιδιαστολή.
Το πρώτο αφορά στο ολοκαύτωμα των Εβραίων, όπου η μη αναγνώρισή του σε έξι χώρες της Ε.Ε. αποτελεί ποινικό αδίκημα και το δεύτερο αφορά σε βιβλίο τουρκάλας ιστορικού για την οικονομία της Χίου, το 18ο αιώνα, στο οποίο καταγράφεται η σφαγή στο νησί. «Η συναδέλφωση θα έρθει μέσω της γνώσης», καταλήγει.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Π. Λαμπρινούδης αναφερόμενος στην καλλιτεχνική και ιστορική αξία του πίνακα, με επιστολή του το αρμόδιο Υπουργείο ζητά να συμπεριληφθεί ως έκθεμα στη νέα έκθεση του Μουσείου. «Το αντίγραφο αυτό του διάσημου πίνακα που εκτίθεται στο Λούβρο στεγαζόταν στο Βυζαντινό Μουσείο της Χίου (Με τζιτιέ Τζαμί) πριν να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης-επανέκθεσης και υπάρχει κατάλληλος χώρος για την έκθεσή του, στο νότιο τοίχο του Μουσείου. Εξάλλου, ως έκθεμα, εντάσσεται τόσο χρονολογικά όσο και θεματικά στη νέα έκθεσή του, η οποία φιλοξενεί εκθέματα από τη Βυζαντινή περίοδο, μέχρι την Οθωμανική. Δε θα πρέπει επίσης να παραβλέψουμε την καλλιτεχνική, αισθητική και ιστορική αξία του πιστού αντίγραφου του πίνακα του Λούβρου, που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στο νησί, με θέμα την ιστορία του τόπου, τοποθετώντας το σε θέση περίοπτη κι όχι σε αποθήκη.
Ελπίζουμε στη δική σας ανταπόκριση.» καταλήγει η επιστολή του νομάρχη, με το βλέμμα και της κοινωνίας στραμμένο προς τους υπεύθυνους, που θα πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα.
Α.Κ.
Πηγή: Εφημερίδα "πολίτης" 9/11/09 σελ. 1 και 3
Καλλιμασιά

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Καλά τα λένε οι κ.κ. Φραγκομίχαλος και Λαμπρινούδης. Αλλά ποιος τους ακούει; Η Ιστορία έπαψε να είναι εκείνη που γνωρίζαμε. Τελείωσε και άρχισε από τότε που ανακηρύχθηκε η αμερικανική ανεξαρτησία. Η σφαγή της Χίου πρέπει να ξεχαστεί, όπως ξεχάστηκε η σφαγή τωσν Ινδιάνων, των Αρμενίων, της Σμύρνης, του Βιετνάμ και πολλές ακόμη, που είχαν σκοπό να μας επιβάλλουν καθεστώτα εθνοφυλετισμού και όχι τα ανεξάρτητα και τα δημοκρατικά του σιωνισμού.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com