19 Μαΐ 2010

Αναδεικνύεται το Βαγιαζίτ Τέμενος στο Διδυμότειχο

Δόθηκε το πράσινο φως για την ανάδειξη του Βαγιαζίτ Τέμενος στο Διδυμότειχο, ενός μνημείου μεγάλης αξίας της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία άκουσε με προσοχή τις εκκλήσεις και έσκυψε πάνω από τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες του Δημάρχου Διδυμοτείχου Χρήστου Τοκαμάνη, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τοκαμάνη στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο δήμος διαθέτει το ποσό των 320.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, για την αποκατάσταση-αξιοποίηση του τεμένους. Μετά την εκπόνηση της μελέτης το έργο θα πρέπει να τύχει στήριξης, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ωριμάσει, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε το Βαγιαζίτ Τέμενος, (σ.σ. χτίστηκε το 1367 επί Σουλτάνου Βαγιαζίτ), που είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του, καθώς η σκεπή του δεν αποτελείται από τρούλους, αλλά είναι ξύλινη και τριγωνική. (σ.σ. σημάδια επηρεασμού της αρχιτεκτονικής από τους Σελτζούκους). Βέβαια το έργο ανάδειξης θα αφορά και τα άλλα μνημεία της περιοχής, όπως: την Αρχαία Πλωτινόπολη, τους τύμβους γύρω από το Διδ/χο, τον πύργο των Κατακουζηνών στο Πύθιο και γενικά την καστροπολιτεία στο Διδυμότειχο, που είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τοκαμάνης χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες αυτές ως μονόδρομο για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

news.ert.gr/local/localmapDet.asp?id=505574

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ

-Νεοκλής Σαρρής, Έρευνα για οθωμανικά έργα στην Ελλάδα

-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ 190 ΤΖΑΜΙΑ.Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ.

-Λεφτά υπάρχουν. Το Τέμενος στην Αθήνα θα ανεγερθεί με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com