20 Φεβ 2010

Νεοκλής Σαρρής, Έρευνα για οθωμανικά έργα στην Ελλάδα

Έρευνα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για οθωμανικά έργα στην Ελλάδα.

Περίπου εξακόσια οθωμανικά έργα βρέθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, μετά από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η καθηγήτρια Νεβάλ Κονούκ, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η έρευνα θα πάρει τη μορφή οκτάτομου βιβλίου, δηλώνει η καθηγήτρια στην τουρκική εφημερίδα "Ακσάμ".
Η εφημερίδα, στη σημερινό της φύλλο, αναφέρει ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί το 2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το 2007, αποφάσισε να γίνει καταγραφή των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα, και για το λόγο αυτό εξουσιοδότησε την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης Νεβάλ Κονούκ. Η τελευταία διαπίστωσε ότι έχουν σωθεί πολλά Οθωμανικά έργα τα οποία θεωρούνταν κατεστραμμένα. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα, η ίδια αναφέρει ότι "υπήρχε η εντύπωση ότι έχουν καταστραφεί όλα τα Οθωμανικά έργα στην Ελλάδα. Δεν είναι και τόσο άσχημη η κατάσταση. Είναι σωστό ότι υπάρχει μεγάλη φθορά. Αλλά πέρα από τους Έλληνες, υπάρχουν οι φθορές που προκάλεσαν οι Βούλγαροι κατά τη Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Υπάρχουν πολύ μεγάλες φθορές που προκάλεσαν στα νησιά, οι Ιταλοί". Σύμφωνα με την Κονούκ, "έχει σωθεί το ένα δέκατο από τα έργα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναφέρονται στα Οθωμανικά έργα, δηλαδή 600 έργα".
Η καθηγήτρια αναφέρει επίσης ότι "οι δύο τόμοι που έχουν ετοιμαστεί περιλαμβάνουν μόνο το 20% των έργων στην Ελλάδα. "Όταν θα ολοκληρωθεί η εργασία, θα έχει βγει μια σειρά 8 τόμων. Τα κείμενα θα είναι στην τουρκική, την αγγλική και την ελληνική γλώσσα".
omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=8896
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ 190 ΤΖΑΜΙΑ.Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ.

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ώστε, λοιπόν, έχουμε και Οθωμανικά έργα. Πολύ ωραία. Τι είδους όμως έργα είναι αυτά; Είναι πολιτιστικά; Είναι πολιτισμικά; Αν αυτά τα έργα είναι τα τζαμιά και τα "χαμάμ", τότε
εντάξει. Έχουμε κι από αυτά, για να θυμόμαστε τη δουλεία των τεττρακοσίων χρόνων. Τι άλλο διατηρητέο έχουμε από άποψη πολιτιστική ή πολιτισμική ως προς τα Οθωμανικά έργα; Τον εξισλαμισμό και το χαράτσι; Αυτά τα καθιστούν επίκαιρα οι σύγχρονες μεθοδεύσεις του οικουμενισμού και της παγκοσμιοποίησης. Όποιος δεν ακολουθεί το συρμό του νέου εξισλαμισμού (οικουμενισμός), δεν πρόκειται να δει ποτέ του "άσπρη μέρα". Δεν χρειαζόμαστε τα Οθωμανικά έργα για να κρατάμε ζωντανή την επαχθή αυτή μνήμη.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πολύ εύστοχη η τελευταία φράση: Δεν χρειαζόμαστε τα Οθωμανικά έργα για να διατηρούμε ζωντανή την επαχθή μνήμη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com