19 Μαΐ 2010

Χρήστος Οικονόμου:«Εμπαθείς φανατικοί» κατά του Πάπα

Χιλιάδες βιβλία με περιεχόμενο κατά της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Κύπρο, έχουν ήδη διανεμηθεί ή διανέμονται αυτές τις μέρες σε σπίτια, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά. Εκδότρια του συγκεκριμένου εντύπου εμφανίζεται η «Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία Πατρώων Παραδόσεων Γ.Ο.Χ Κύπρου».

Ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Χρήστος Οικονόμου υποστηρίζει ότι συνήθως, σε αυτές τις δραστηριότητες, αυτοί οι οποίοι υποκρύπτονται, είναι η ομάδα των λεγόμενων παλιοημερολογητών, οι οποίοι «ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζουν ούτε καν την επίσημη ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου» και κάποιες άλλες ομάδες οι οποίες καθοδηγούνται από «εμπαθείς φανατικούς ανθρώπους, οι οποίοι εκφεύγουν από κάθε ήθος και σοβαρότητα της ορθοδόξου θεολογίας». Ο κ. Οικονόμου καλεί όλους όσους αντιδρούν με αυτό τον τρόπο, αντί να λιθοβολούν, να σοβαρευτούν. «Οι αντιδράσεις οι οποίες παρατηρούνται κατά κανόνα στις εκδηλώσεις αυτές είναι αθεολόγητες και ανιστόρητες και αψυχολόγητες, διότι ενέχουν το στοιχείο του φανατισμού και της υπερβολής. Σε καμιά περίπτωση με την παρουσία του Πάπα στην Κύπρο, δεν κινδύνεψε η Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία και η Εκκλησία κινδυνεύουν από εμμονές, από φανατισμούς και υπερβολές, τις οποίες και ο ίδιος ο Χριστός απέρριπτε. Ο Πάπας λοιπόν δεν έρχεται ούτε να αλώσει την Κύπρο ούτε να αλλοιώσει την πίστη των Κυπρίων με την παρουσία του», λέει. Ο καθηγητής υποστηρίζει επιπλέον ότι ο Πάπας πρέπει να ενημερωθεί κατά την εδώ επίσκεψή του για τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους Τούρκους.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει τον θόρυβο που προέκυψε από την αναμενόμενη επίσκεψη του Πάπα υπερβολικό, διότι «δημιουργεί την εικόνα στη διεθνή κοινότητα, ότι ο κυπριακός λαός είναι οπισθοδρομικός όπως και το κράτος του, κάτι που βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Σημειώνεται ότι η Εκκλησία με εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου, τάχθηκε υπέρ της επίσκεψης του Πάπα επειδή θα προβληθεί το Κυπριακό, ενώ θα του ζητηθεί να παρέμβει για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία ολοκλήρωσε τους σχεδιασμούς της για τα μέτρα ασφάλειας του Πάπα, εν μέσω σοβαρών αντιδράσεων που ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται. Επειδή εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί να προκληθούν επεισόδια, η Αστυνομία θα λάβει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, τα οποία θα εφαρμοσθούν υπό την εποπτεία ξένων ειδικών από χώρες της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι θα επιστρατευθούν πέραν των 350 αστυνομικών, οι οποίοι θα σχηματίσουν ομπρέλα προστασίας του Ποντίφικα.

«Φιλελεύθερος»19/06/2010 – Λουκάς Πάρπας

5 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο κ. Οικονόμου;

Μιλάτε για τον έμμισθο του Οικουμενιστή Κύκκου Νικηφόρου;

Και τι λέει αυτός ο κύριος;

Είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις;

Και το αντιδράσεις έγιναν που είναι υπερβολικές;

Η έκδοση φυλλαδίων;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ήξερα ότι ο Χρ. Οικονόμου ήταν Ορθόδοξος.
Μας απογοήτευσε και αυτός λοιπόν.

Ξενοφώντας

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτός ο κ.είναι στο Α.Π.Θ;Δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω!Αστε να τον βγάλουμε καμιά φωτογραφία να τον βλέπουνε οι φοιτητές για να προσέχουνε τι διδάσκει...άρχισα να νιώθω μειονότητα παιδιά...

Αντιοικουμενιστής είπε...

Κε καθηγητά! Φανατισμός δεν υπάρχει εναντίον του πάπα. Φανατισμός υπάρχει μόνο από τους καλοζωισμένους ιεράρχες και τους παχυαμοιβόμενους καθηγητάδες ενάντια σε αυτούς από τους οποίους αμοίβονται! Θα ήθελα πολύ να δώ τα μούτρα σας όταν πετάξουν το μάθημα των θρησκευτικών από την εκπαίδευση, μείνουν άνεργοι όλοι οι θεολόγοι, δε δηλώνει πια κανένας τη θεολογία στο μηχανογραφικό του και κλείσουν οι εν Ελλάδι θεολογικές σχολές! Με τα "προσόντα" που έχετε θα σας προσλάβει κανένα παπικό ιεροδιδασκαλείο; Συνεχέστε την αυτοκαταστροφική σας πορεία. Μωραίνει Κύριος κε Οικονόμου...

Ανώνυμος είπε...

To παίζουν δίπορτο ε;
Όταν έρχεται ο αιρετικός Πάπας που είναι ο θρησκευτικός Πλανητάρχης λένε μην ανησυχείτε "ως ο αρχηγός Κράτους έρχεται", δεν έρχεται για την Πίστη...
Αλλά γίνεται στα πλαίσια της ευγένειας να μην τον υποδεκτούμε ως Αγιότατο Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης και να μην συμπροσευχηθούμε να ευωδοθεί το Κυπριακό ζήτημα; Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε ότι αν βρίσει κάποιος τον Χριστό ή την Παναγία δεν θέλω ούτε να τον βλέπω.
Άραγε ο Πάπας που παραμένει αμετανόητος στις αιρέσεις του Παπισμού δεν βλασφημεί τον Κύριο;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com