Εκατόν ενενήντα μνημεία της άγνωστης πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε η Τουρκοκρατία στην Ελλάδα, μελετήθηκαν, αποκαταστάθηκαν, κάποια παραδόθηκαν σε πολιτιστικές χρήσεις και παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα μαζί από το υπουργείο Πολιτισμού, σε έναν τόμο που επιχειρεί την πρώτη συνολική παρουσίαση της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Τζαμιά με λεπτούς μιναρέδες, μεντρεσέδες, ιεροδιδασκαλεία, Ιμαρέτ, πτωχοκομεία, κάστρα, πύργοι, κουλέδες, χάνια και καραβάν- σεράι, ξενώνες, μπεζεστένια, σκεπαστές αγορές, πέτρινα γεφύρια, κρήνες και υδραγωγεία, διοικητήρια, νοσοκομεία και κονάκια- σπίτια αρχόντων, είναι μερικά από τα κοσμικά και θρησκευτικά μνημεία της Τουρκοκρατίας που διήρκεσε από έξι αιώνες- στη Θράκη- ώς λιγότερο από τρεις- στην Κρήτη.
Είναι μια περίοδος φορτισμένη με λογής προκαταλήψεις και μόλις στις ημέρες μας εκδίδεται η πρώτη συνολική και τεκμηριωμένη παρουσίαση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, που προστατεύονται ισότιμα από τον νόμο.
Η οθωμανική Ελλάδα ήταν αγροτική. Οι εκτάσεις ανήκαν στο κράτος και νοικιάζονταν. Τα θρησκευτικά ιδρύματα ήταν το κέντρο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Τούρκων που ανέπτυσσαν έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Πολλοί απ΄ αυτούς ήταν οργανωμένοι σε θρησκευτικά τάγματα.
Οι μπεκτασήδες σε Θράκη, Ήπειρο, Πελοπόννησο και οι μεβλεβήδες στις ανώτερες τάξεις. Πολλοί Οθωμανοί της Ελλάδας είχαν τις βιβλιοθήκες και έγραφαν λογοτεχνία σε δύο γλώσσες- ελληνική και τουρκική.
Έμβλημα της Τουρκοκρατίας ήταν τα τζαμιά. Αμέσως μετά την κατάκτηση προχωρούσαν στην ανέγερση ενός μεγάλου τζαμιού του Φετιχέ Τζαμί της κατάκτησης (όπως το μάλλον άγνωστο στην Πλάκα, απέναντι από τους Αέρηδες)- ή μετέτρεπαν σε Φετιχέ Τζαμί μια χριστιανική εκκλησία, όπως την Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη.
Η αρχιτεκτονική των τζαμιών κατατάσσεται σε τρεις περιόδους. Την πρώιμη που βρίσκεται κάτω από την ισχυρή βυζαντινή επίδραση, την κλασική- του 16ου αιώνα- όταν μεσουράνησε ο εξισλαμισμένος Έλληνας αρχιτέκτονας Σινάν Πασάς και την περίοδο από τον 18ο αιώνα, όταν γίνεται το άνοιγμα προς τις δυτικές επιδράσεις.
ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΤΙΝΩΝ
Ποιοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ; Δυο από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, το Χάρβαρντ και το Μ.Ι.Τ., έχουν από καιρό συστήσει έναν ενιαίο οργανισμό ονόματι archNet ο οποίος από κοινού με το ίδρυμα Αγά Χαν καταγράφει, συνθέτει και επιμελείται τον παγκόσμιο άτλαντα μνημείων ισλαμικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Συγκεκριμένα τα 777 πλέον σημαντικά μνημειακά έργα που κατανέμονται σε εκατό περίπου χώρες.(εδώ)
Δημοσίευμα του «Έθνους»αναφέρει:
«H Tουρκία παράλληλα επιχειρεί να συντηρήσει θέμα Θράκης και η επιτροπή ευρωπαϊκής εναρμόνισης της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον Γιασάρ Γιακίς επισκέφθηκε χθες την Aθήνα και από σήμερα μέχρι και το Σάββατο θα περιοδεύσει στη Θράκη και θα μεταβεί οδικώς στην Kωνσταντινούπολη, ώστε να διασχίσει και τους τρεις νομούς.
Tο υπουργείο Eξωτερικών, δια του εκπροσώπου του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την επίσκεψη αυτή και ο κ. Kουμουτσάκος μάλιστα σε ερώτηση εάν θα υπάρξει συνάντηση με τους ψευδομουφτήδες απάντησε ότι «σε μια δημοκρατική χώρα ο κάθε επισκέπτης μπορεί να συναντά όποιον θέλει», λες και ο κ. Γιακίς επισκέπτεται την περιοχή ως... τουρίστας.
O κ. Kουμουτσάκος πάντως υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι η Eλλάδα θα αξιολογήσει και θα εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η περιοδεία μετά την ολοκλήρωσή της.
Eνδεικτικό της παράξενης επαναδραστηριοποίησης της Aνώτατης Συμβουλευτικής Eπιτροπής της μειονότητας είναι ότι, εκτός των άλλων, προγραμματίζει «επισκέψεις» σε διάφορες περιοχές της Eλλάδας (Bέροια, Iωάννινα, Tρίκαλα κ.λπ.), όπου θα επιχειρήσει να λειτουργήσει σε τζαμιά των περιοχών αυτών»
Ελπίζουμε να έχουν γνώση οι φύλακες. Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι πόσα δισεκατομμύρια έχουν ξοδέψει εδώ και χρόνια για τη συντήρηση και επισκευή όλων των ισλαμικών μνημείων της Ελλάδος και ποια ανταπόκριση υπήρξε από την «φίλη» Τουρκία και άλλες ισλαμικές χώρες.
Ενώ το Υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας θα παρουσιάζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την χριστιανική παράδοση ως τουρκικά, το Υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδος θα διαφημίζει τη μουσουλμανική παράδοση της χώρας μας.
ΕΥΓΕ!!! ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου