28 Απρ 2024

Μακεδονικό: Το κόστος της ακινησίας

Μακεδονικό: Το κόστος της ακινησίας της κυβέρνησης • antinews.gr 

….Αναγνωρίστηκαν ήδη σωματεία διδασκαλίας «μακεδονικής» γλώσσας, σωματεία «Μακεδόνων» και αύριο μεθαύριο θα ζητήσει να ανοίξει παραρτήματα στην Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας» Στέφανος, ο οποίος πιέζει με τη βοήθεια παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεξαγάγει συλλείτουργο με τον μητροπολίτη Φλώρινας επί ελληνικού εδάφους (ο παλαιός μητροπολίτης το απέρριπτε, είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πράττει και ο νέος, παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο διά του Ιμβρου πιέζει διακριτικά, με το επιχείρημα ότι άλλως θα υποκύψει ο Στέφανος στη γοητεία των Ρώσων!)….

Μακεδονικό: Το κόστος της ακινησίας

Οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, η «πονηρή» ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Μαξίμου που κλείνει τα μάτια και η υπόσχεση που αθέτησε ο Μητσοτάκης

Μανώλης Κοττάκης

Οι στροφές της Ιστορίας κρύβουν πάντοτε εκπλήξεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που «μιλάμε» πολιτικό κόστος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πληρώνει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Βαριά γεγονότα που να πλήττουν τη Ν.Δ., η οποία υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς τον Ιούλιο του 2018 και αρνήθηκε να την κυρώσει με τις ψήφους των βουλευτών της τον Ιανουάριο του 2019, δεν έχουν καταγραφεί. Μία μόνο φορά «φλέρταρε» η παράταξη με την ιστορική ύβρη, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερεύνησε την πιθανότητα να κυρώσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της «Βόρειας Μακεδονίας».

Θα ήταν ο τέλειος εξευτελισμός για την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς, ο οποίος ευτυχώς απεφεύχθη χάρη στο διπλό βέτο των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. «Ρίξε την ευθύνη σε εμάς!» είπε ο Καραμανλής στον Μητσοτάκη, σε ένα δείπνο που έγινε στην οικία του πρώτου στον Λυκαβηττό, παρουσία των συζύγων τους Μαρέβας και Νατάσας, με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό, και πρόσθεσε: «Με παππού Μακεδονομάχο και με το “όχι” του Βουκουρεστίου στον απολογισμό της θητείας μου δεν θα μπορούσα ποτέ να πω “ναι” στην κύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας».

Ωστόσο μέσα στη διάρκεια αυτής της πενταετίας (2019-2024) παρατηρήθηκε μια γενικότερη απροθυμία των Σκοπιανών να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αλλά και τη γενικότερη απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συναινέσει στον προσδιορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων τα «παράτησαν». Αν τα άρχισαν ποτέ.

– Δεν άλλαξαν ποτέ το αλυτρωτικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων τους.

– Είναι λίαν αμφίβολο αν άλλαξαν το Σύνταγμά τους μετά την γκάφα που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους τελευταίους μήνες της θητείας του στο ΥΠΕΞ, ύστερα από την αποχώρηση Κοτζιά (πρέπει να έχουν κυρωθεί δύο διαφορετικά κείμενα συνταγματικής ονομασίας, ένα με την παλαιά και ένα με την νέα).

– Δεν έπαψαν να εγείρουν, παρά τη συμφωνία, ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας». Το έκανε ο υπουργός Εξωτερικών τους με δήλωσή του από την κορυφή του Ολύμπου.

– Δεν άλλαξαν το «Μακεδονία» σκέτο και τον «Ηλιο της Βεργίνας». Ούτε στις φανέλες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ούτε στα αγάλματά τους που παραμένουν αγέρωχα στις κεντρικές πλατείες, εκτός από ένα δύο που απομάκρυναν για το θεαθήναι, ούτε στις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, ούτε στις μάρκες των κρασιών τους, ούτε καν στην επωνυμία της Εκκλησίας τους. Ολα «μακεδονικά». Και όχι μόνο αυτό.

– Διεκδίκησαν και επέτυχαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, την οποία δεν διεκδίκησε να ανατρέψει με αναίρεση στον Αρειο Πάγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αναγνώριση και τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε καταλογογραφημένες 365 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ολο αυτό το διάστημα, πλην μιας εξαιρέσεως ίσως, η ελληνική κυβέρνηση υπέμεινε απαθώς την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έκανε διαβήματα, δεν έκανε διακοινώσεις, ειρήνη υμίν. Κατά κάποιους ένιωθε εκτεθειμένη και η ίδια, γιατί δεν είχε κυρώσει τα μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας και γιατί δεν είχε αλλάξει τις επωνυμίες του γειτονικού κράτους στις ταμπέλες των εθνικών οδών. Η ολιγωρία αυτή δεν είχε πολιτικό κόστος έως τώρα. Αν και πρόσφατη δημοσκόπηση του ΕΛΙΑΜΕΠ πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας έδειξε πως σχεδόν το 60% του ελληνικού λαού θεωρεί ότι οι Πρέσπες έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα και έκαναν ζημιά, το Μαξίμου κινείτο σε άλλη γραμμή.

Ο ηγέτης του κόμματος, που είχε υποσχεθεί στους Ελληνες από του βήματος της Βουλής ότι δεν θα αποκαλέσει ποτέ «Βορειομακεδόνα» τον Σκοπιανό ομόλογό του, το έπραξε μέσα στο γραφείο του και είπε και ένα τραγούδι. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα η Ν.Δ. δεν έχει καταβάλει πολιτικό κόστος για την απάθειά της να θέσει προ των ευθυνών τους τους γείτονες για τη μη εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Εάν ζούσε ο αείμνηστος εκπαιδευτικός Σπύρος Σφέτας, ο οποίος ως άριστος γνώστης των σερβικών αλλά και της διαλέκτου των Σκοπιανών είχε εντοπίσει σημείο προς σημείο κάθε διαστρέβλωση της Ιστορίας μας στα βιβλία τους, πολλά ίσως θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί. Αλλά δεν πρόλαβε.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών των Σκοπίων, στις οποίες η υποψήφια των εθνικιστών του VMRO κέρδισε υπερδιπλάσιες ψήφους του απερχόμενου προέδρου και οι μετρήσεις εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών δείχνουν ότι ο γειτονικός λαός, ύστερα από έξι χρόνια πειθαρχίας στον ξένο παράγοντα, είναι πλέον έτοιμος να κάνει το άλμα και να αμφισβητήσει τη Συμφωνία. Θέλει να καταργήσει το «Βόρεια Μακεδονία» στην πράξη. Επιθυμεί το «Μακεδονία» σκέτο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη Ν.Δ., διότι θα χρεωθεί τη δεύτερη εθνική ήττα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό έθνος» και η ίδια δεν μπόρεσε να αποτρέψει την τελική αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο επί των ημερών της.

Υποτίθεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και ο συμβιβασμός στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έγινε. Γιατί, αν δεν το κάναμε, τα Σκόπια θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο. Ετσι δεν μας έλεγαν; Και να που, παρά την υπογραφή στους Ψαράδες, το μοιραίο φαίνεται ότι δεν θα αποφευχθεί. Υπάρχει άραγε κανείς λογικός και μάλιστα σε μια εποχή που ΗΠΑ και Ευρώπη κάνουν τα πάντα για να μην πέσουν τα Βαλκάνια στην επιρροή των Ρώσων, που να πιστεύει ότι μια τέτοια πράξη θα τιμωρηθεί με αποβολή των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ; Αστείον. Το πολύ πολύ να παγώσουν επ’ αόριστον οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τις οποίες όμως στη γειτονική χώρα έχουν ξεγραμμένες. Και ας προέβλεπε, υποτίθεται, η συμφωνία μηχανισμό αυτόματης έναρξης των διαπραγματεύσεων, στην υπογραφή της Συμφωνίας στους Ψαράδες ήταν παρούσα και η Μονγκερίνι.

Το σκέτο «Μακεδονία», αν περάσει, δεν θα είναι απλό. Το γνωρίζει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος στα νιάτα του έπαιζε σε λαϊκές ορχήστρες της περιοχής και σηκωνόταν κι έφευγε κάθε φορά που του ζητούσαν να παίξει με το μπουζούκι του «μακεδονικά» τραγούδια οι ντόπιοι. Το γνωρίζει άριστα βουλευτής της ελληνικής αντιπολίτευσης με σλαβομακεδονική καταγωγή και γνήσια εθνική συνείδηση. Το εκκλησιαστικό και η γλώσσα είναι ο δούρειος ίππος για να ανακινηθεί μειονοτικό ζήτημα στη Μακεδονία, καθώς με το κείμενο της συμφωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και η Ν.Δ. δεν αμφισβήτησε κυνηγήσαμε, υποτίθεται, τον αλυτρωτισμό μέσα στο έδαφος των Σκοπίων, αλλά τελικώς τον εγκαταστήσαμε μέσα στο έδαφός μας. Του επιτρέψαμε να περάσει τα σύνορα.

Αναγνωρίστηκαν ήδη σωματεία διδασκαλίας «μακεδονικής» γλώσσας, σωματεία «Μακεδόνων» και αύριο μεθαύριο θα ζητήσει να ανοίξει παραρτήματα στην Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας» Στέφανος, ο οποίος πιέζει με τη βοήθεια παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεξαγάγει συλλείτουργο με τον μητροπολίτη Φλώρινας επί ελληνικού εδάφους (ο παλαιός μητροπολίτης το απέρριπτε, είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πράττει και ο νέος, παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο διά του Ιμβρου πιέζει διακριτικά, με το επιχείρημα ότι άλλως θα υποκύψει ο Στέφανος στη γοητεία των Ρώσων!).

Οι μηχανισμοί άμυνας που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει τη διπλή ονομασία και τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς είναι δυστυχώς ατελέσφοροι. Μπορεί να συμπράξει στο παρασκήνιο με την αντιπολίτευση που θα προκύψει μετά τις εκλογές για να υποστηρίξει μια προσφυγή, με το επιχείρημα ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αλλά κατ’ ουσίαν μια τέτοια κίνηση θα εξέθετε ανεπανόρθωτα το παλαιό κόμμα του Ζάεφ ότι συνεργάζεται με την Ελλάδα για να «προδώσει» τη «μακεδονική ταυτότητα».

Λυπάμαι καμιά φορά που η Ιστορία επιφυλάσσει πικρά εκδίκηση, αλλά θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη λέξη της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ.: Πλησιάζει η ώρα που η Ν.Δ. θα κληθεί να πληρώσει το κόστος της πενταετούς «ακινησίας» της στο Σκοπιανό. Ακινησίας, ναι. Αν δεν λες τα «όχι» που σου «πρέπουν» στον χρόνο που πρέπει και αφήνεις τα τρένα να περνούν, τα έχει αυτά η ζωή. Πληρώνεις αναδρομικά την ολιγωρία σου και με τόκο.

newsbreak.gr28.04.2024

 ……………………………………………………

Δείτε σχετικά και :

-ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ Ο ΙΜΒΡΟΥ ΤΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος: Για σκεφτείτε, έρχεται το Πατριαρχείο σε μία Εκκλησία που δημιουργείται σήμερα και της δίνει ιστορία χίλιων χρόνων. Και δεν θέλουμε.

-Ἡ ΔΙΣ ἐξαπατᾶ τὴν Ἱεραρχίαν;

-Οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος στα Σκόπια

-Ἀνεξέλεγκτος ὁ Διδυμοτείχου

-Πρέσπες και στην Εκκλησία εν όψει

-Ὁ λόγος ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ ὑπάρξει μιὰ ʺΜακεδονικὴ Ἐκκλησίαʺ.

-Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας

-Δεν ετίμησαν τις υπογραφές τους οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας

-Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε το κράτος των Σκοπίων

-Ἡ τρίτη φαναριώτικη προδοσία τῆς Μακεδονίας (Μέρος Α΄)

-Ἡ τρίτη φαναριώτικη προδοσία τῆς Μακεδονίας- (Μέρος Β΄)

-Στον ΨευδοΣκοπίων ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας

-Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μαγαρισμῶν καί σκανδαλισμῶν συνέχεια: σχισματικός ψευτομακεδόνας «ἐπίσκοπος» στή Θράκη!

-Πειραιώς Σεραφείμ: «Γιατί δεν δέχθηκα σε κοινωνία Σκοπιανούς “Κληρικούς”»

-Ἔκδοσις Τόμου εἰς «Ἐκκλησίαν» μέ ἀνύπαρκτον ὄνομα!

Επιβλαβής Τόμος για την Αυτοκεφαλία

-Ο Διδυμοτείχου, μετά τον ΨευδοΚιέβου στον ΨευδοΣκοπίων!!

-Ι. Μητρόπολη Κονίτσης : Ένα δεύτερο σχίσμα αποτελεί «πολυτέλεια» ανεπίτρεπτη για την Εκκλησία

-Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνώρισε ως αυτοκέφαλη αδελφή Εκκλησία την ΨΕΥΤΟΜακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδας

-Ὁ λόγος ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ ὑπάρξει μιὰ ʺΜακεδονικὴ Ἐκκλησίαʺ.

-Δεν φαντάζεστε ποιοι κρύβονται πίσω από το δήθεν "Κέντρο "Μακεδονικής" Γλώσσας στην Ελλάδα"…

-Για λόγους «ευαισθησίας», ο κλεφτοσκοπιανός προκαθήμενος μας επιτρέπει να αποκαλούμε τη Νατοϊκή ψευδοεκκλησία του «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», αυτοί όμως δηλώνει θα την αποκαλούν με το όνομά μας, δηλαδή «Μακεδονική»!!

-Σκοπίων Στέφανος: To “Αχρίδος” είναι για τους ελληνόφωνους, εμείς ονομαζόμαστε Μακεδόνες

-Ο Σκοπίων Στέφανος για το όνομα και την Αυτοκεφαλία

-«Η «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΘΝΟΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»

-Έγινε η πρώτη «Θεία Λειτουργία» με κλεφτοσκοπιανούς στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

-Οι Βούλγαροι στριμώχνουν τους Σκοπιανούς, μα η Ελλάς στις Πρέσπες “αναπαύεται”

-Δεν ετίμησαν τις υπογραφές τους οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας

-Γράμμα προς τον Μπάτσκας από τη φυλακή

-Σόφια και Σκόπια: Ένα βέτο με ιστορικό παρελθόν

-Ὁ «Σκοπίων» δὲν ἀποκαλεῖ τοὺς Ἕλληνας Μητροπολίτας ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ!

-Όχι άλλα ψέματα στον λαό για τη Μακεδονία

-Τὸ Πατριαρχεῖον Σερβίας ἢ τὸ Φανάρι τοὺς ὠνόμασε «Μακεδόνες»;

-«Εκκλησία των Σκοπίων» και ουδέν έτερον!

-Απαντήσεις σε σχόλια

-Εκκλησιαστική εκτέλεση Αρχιεπισκόπου

-Πόσους τόμους θὰ λάβη προκειμένου νὰ κατοχυρώση τὸ «Μακεδονικὴ Ἐκκλησία»;

-Ἡ ἑλληνικὴ Ἀχρίς ἡ πλέον σημαντικὴ πόλις τῆς Μακεδονίας μετὰ τὴν Θεσσαλονίκην

-Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

-Ποῖος διοικεῖ τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος;

-Πατριάρχης Σερβίας: 3 συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Οχρίδος

-Ὁ νεοεσφιγμενίτης δικαιώνει τὸ «Μακεδονικὸν» ψευδοαφήγημα;

-Βοοῦν ἐκ τῶν τάφων Ἁγιορεῖται κατὰ τοῦ παραδιδόντος τὴν Ἀχρίδα εἰς Σκοπιανούς!

-Τα περί συναινέσεως από το Πατριαρχείο Σερβίας δεν είναι ‘’πανσλαβισμός’’

-Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος: «Τα Αυτοκέφαλα είναι μετέωρα»

-Νέα σοβαρή κρίση στην Ορθοδοξία

-Η Εκκλησία της Σερβίας αναγνώρισε «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Αρχιεπισκόπου Στεφάνου στα Σκόπια

-Η απάτη του αιώνος : «ΑΧΡΙΔΟΣ» Ο «ΣΚΟΠΙΩΝ»!

-Διπλωματικὴ ἡ ἀπόφασις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας διὰ τοὺς σχισματικοὺς τῶν Σκοπίων

-π. Θεόδωρος Ζήσης: Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από πλευράς εκκλησιαστικής, η συμφωνία των Πρεσπών.

-Συλλείτουργο αποκατάστασης της ενότητας στο Βελιγράδι

-Αυτοκεφαλία ζητά ο Πρόεδρος των Σκοπίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Βούτσιτς με επίκεντρο Σκόπια και Ουκρανία

-Ρουά ματ έκαναν στους Μητροπολίτες της Ελλάδος ο πατρ. Βαρθολομαίος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ο Πατριάρχης Σερβίας θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στις 19 Μαΐου

-Το Πατριαρχείο Σερβίας για το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

-Τό Φανάρι ἦλθεν εἰς κοινωνίαν μέ τούς ἀκοινωνήτους τῶν Σκοπίων! Δέν ἠρωτήθησαν οὔτε οἱ Προκαθήμενοι!

-«Φανάρι και….ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»

-Άραγε έχουμε μία νέα «εκκλησιαστική» συμφωνία των Πρεσπών; Οφείλει ο λαός μας, να γνωρίζει την αλήθεια! Μην του την κρύβεται άλλο!

-Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

--Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

-Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

-Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό: Η μοναδική λύση αποτροπής της εθνικής ήττας

-Πολύ νωρίς άρχισαν τα σενάρια της "Αιγαιακής Μακεδονίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com