24 Αυγ 2017

Φετιχέ Τζαμί: Το όνειρο του Ερντογάν πραγματοποιείται με ελληνικές ευλογίες

Φετιχέ Τζαμί: Το όνειρο του Ερντογάν πραγματοποιείται με ελληνικές ευλογίες
Υπάρχει χώρος για την Τουρκική νεο-οθωμανική προπαγάνδα στην Ευρώπη;

Το Φέτιχε Τζαμί βρίσκεται στην Αθήνα ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Αφού χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως αποθήκη για αρχαιότητες, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε το 2010 ότι θα πρέπει να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί για διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες και φυσικά να είναι ανοικτό στους επισκέπτες.
Αλλά τελειώνει εδώ αυτή η μικρή ιστορία;
Όχι. Από εδώ ξεκινάει… Και ο λόγος γιαυτό είναι ότι η ανακαίνισή του ήταν μια μακροχρόνια απαίτηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά, αυτό που ήθελε ήταν να χρησιμοποιηθεί ξανά ως τζαμί επίσημα, πράγμα που δεν συμβαίνει τώρα.
Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος αναγνώστης θα μπορούσε,φυσικά, να ρωτήσει:”Τι το τόσο ιδιαίτερο έχει αυτό το συγκεκριμένο Τζαμί που έχει μετατραπεί σε διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;”
Η απάντηση βρίσκεται στην αρχή της ίδιας της ιστορίας του.
Το Φετιχέ Τζαμί ή Τζαμί του Πορθητή χτίστηκε κατόπιν εντολής του Οθωμανού σουλτάνου Μωάμεθ του Β’του Πορθητή για να ευχαριστήσει τον Αλλάχ που τον βοήθησε να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη το 1453. Το τζαμί άνοιξε επίσημα όταν ο σουλτάνος επισκέφθηκε την (κατακτημένη, φυσικά…) Αθήνα μερικά μόλις χρόνια αργότερα.
Κάποιος, λοιπόν, δεν χρειάζεται να έχει εντρυφήσει στη στρατηγική ή την ιστορία για να καταλάβει τουςσυνειρμούς και τη σημειολογία πίσω από αυτό το συγκεκριμένο τζαμί. Στα χέρια ενός μεγαλομανούς επίδοξου «σουλτάνου», αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό κι από ένα σύνταγμα καταδρομέων!
Αυτό είχε στο μυαλό του ο Ερντογάν όταν επέμενε σε όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν περάσει να ανοίξουν το Φετιχέ Τζαμί. Ένα τέτοιο κτίριο, με την ιστορία που μεταφέρει, ανοίγοντας ξανά κάτω από τη σκιά του Ελληνικού και Δυτικού συμβόλου της δημοκρατίας, του Παρθενώνα, θα ήταν ένας πολιτισμικός όσο και επικοινωνιακός θρίαμβος.
Και είναι ακριβώς αυτό που του δώσαμε: Έναν μικρό θρίαμβο!
Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τζαμί, αλλά ως χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για να τον επισκέπτονται τουρίστες.
Ωστόσο, θα ήταν αφελές για κάποιον να μην καταφέρει να δει το πώς μπορεί αυτό να αλλάξει-που τελικά,όντως, defacto θα αλλάξει. Θα γίνει εκ των πραγμάτων, ένα προσκύνημα των Τούρκων και μουσουλμάνων, ένα «must» για αυτούς επισκέπτονται την Αθήνα, το να προσευχηθούν στο Φετιχέ Τζαμί.Όταν ο πρώτος Τούρκος ή Μουσουλμάνος γενικά,απλώσει το χαλάκι του εκεί μέσα, θα το μετατρέψει πρακτικά σε τζαμί. Όταν οι μουσουλμάνοι τουρίστες (ή…«τουρίστες») θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται στους δυτικούς και τους Έλληνες επισκέπτες για το γεγονός ότι δεν βγάζουν τα παπούτσια τους όπως συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι στα τζαμιά, τότε απλά θα μετατραπεί σε τζαμί.
Γιατί;
Διότι όποιος προσπαθήσει να τους σταματήσει, ειδικά αν είναι όργανο της τάξεως, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα και τα τέλεια «πυρομαχικά» προπαγάνδας για να πει στον κόσμο: “Βλέπετε τι κάνουν οι κακοί οι Έλληνες; Αυτή είναι η «δημοκρατίας» σου Ευρώπη; Τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα καταπατώνταικτλ. κτλ. κτλ…………”.
Είδαμε μόλις πρόσφατα πώς και πόσο κλιμακώθηκε η κατάσταση στο Ισραήλ με τους Παλαιστινίους και την Τουρκία, εξαιτίας της εγκατάστασης ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών στα Ιεροσόλυμα για λόγους ασφαλείας, μέχρι που το Ισραήλ (!) υποχώρησε και τους αφαίρεσε.
Έτσικαι στη δική μας περίπτωση, είτε οι συνήθως ευθυνόφοβοι ολόκληρου του πολιτικού φάσματος που μας κυβερνούν, θα αποδεχτούν την άτυπη defactoμετατροπή του σε τζαμί-προσκύνημα, για να μην δώσουν λαβή στην Τουρκική/μουσουλμανική προπαγάνδα, είτε θα προσπαθήσουν να σταματήσουν/ καταστείλουν(;) τα φαινόμενα αυτά πέφτοντας μεγαλοπρεπώς στη παγίδα.
Ας μην παραγνωρίζουμε άλλωστε και την ύπαρξη ουκ ολίγων πλέον μουσουλμάνων στην χώρα μας, που χωρίς καν να το γνωρίζουν είναι εύκολο να παίξουν πρόθυμα έναν συγκεκριμένο ρόλο σε ένα σχέδιο που ούτε οι ίδιοι ξέρουν, αν χρειαστεί. Η από στόμα σε στόμα κινητοποίησή τους με την αντίστοιχη αλλοίωση των δεδομένων όπως στο «χαλασμένο τηλέφωνό», έχει γίνει και στο παρελθόν με το περίφημο περιστατικό του δήθεν «σκισμένου Κορανίου» από αστυνομικό σε έλεγχο μουσουλμάνου στο κέντρο της Αθήνας. Τότε ακολούθησαν ημέρες συνεχών διαδηλώσεων της «μουσουλμανικής κοινότητας», ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέχεια.
Και δεν αγγίζουμε καν το τι θα γίνει αν το τζαμί υποστεί βανδαλισμό είτε από προβοκάτσια ή από κάποιον εγχώριο θερμόαιμο, είτε από κάποιο δεκαεξάχρονο με ένα σπρέι που απλά θα γράψει εκεί ένα οποιοδήποτε σύνθημα. Όσοι διαβάζουν ιστορία θυμούνται το πώς μια μικρή αυτοσχέδια βόμβα ενός τούρκου προβοκάτορα στο θεωρούμενο σπίτι του ΚεμάλΑτατούρκ στη Θεσσαλονίκη,αποτέλεσετη πρόφαση για τον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955.
Για την Τουρκία, λοιπόν, η εξέλιξη αυτή με το Φετιχέ Τζαμίδιαμορφώνειμια εν δυνάμει κατάσταση «win-win» ή στην καθομιλουμένη, «μια ή άλλη». Ή που θα έχει ξανά το τζαμί του Πορθητή -έστω και άτυπα- κάτω από την Ακρόπολη, με το συμβολισμό που κάτι τέτοιο θα περικλείει ή που θα μας «στριμώξει» διμερώς αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας βάζοντάς μας σε θέση απολογούμενου, ενδεχομένως και με εσωτερικές ταραχές, οποτεδήποτε αυτός το αποφασίσει.
Συγχαρητήρια ο κ. Ερντογάν. Ρουά-Ματ…
thinknews.gr 23/08/2017  skai.gr
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com