27 Ιουλ 2019

Τα 11 «ευχαριστώ» του Αρχιεπισκόπου

Τα 11 «ευχαριστώ» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’ στον νεκροθάφτη της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα.
1) Κύριε Πρόεδρε θα θέλαμε να σας πούμε ένα βαθύτατο ευχαριστώ, η συνοδεία μου κι εγώ…. 
2) Ευχαριστώ γιατί βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και στα προβλήματά μου… 
3) …και πράγματι όπως είπατε κύριε Πρόεδρε, επί τρία και περισσότερα χρόνια συναντώμεθα και όσο ο χρόνος το επιτρέπει μελετούσαμε αυτά, αλλά και άλλα προβλήματα που έχει η Εκκλησία που έχουν σχέση με την Πολιτεία. Ήρθε λοιπόν ο καιρός τώρα, και θέλω να σας ευχαριστήσω και γι’ αυτά που είπατε εισαγωγικά για την ιστορία αυτή, αλλά και για τις θέσεις που κυρίως είναι -μπορεί να βγαίνουν από κάποια συζήτηση- αλλά είναι και από την δική σας την πρωτοβουλία θεμελιωμένα. …
4) Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ διότι πραγματικά είστε συντελεστής σε αυτήν την ιστορική στιγμή, σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός…
5) Θα ήθελα όμως που θίξατε και το θέμα της ανανεώσεως του Συντάγματός μας, της επανεξετάσεως, μολονότι δεν είναι κατευθείαν δικός μας λόγος απλώς απόψεις έχουμε και θέσεις αλλά σε άλλα χέρια εναπόκειται να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να αφήσετε το Προοίμιο του Συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας.
6) Γι’ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω
7)… και να σας συγχαρώ, και εκ της θέσεως αλλά και εκ της ηλικίας, ή αν θέλετε και εκ της επιστήμης, γιατί υπήρξα κάποτε ιστορικός…
8) … Έρχεστε και λέτε «για λόγους ιστορικούς» και μας συγκινεί, αλλά δεν είναι μόνο ιστορικοί λόγοι είναι και λόγοι ζωής για όλους μας.
9) Σας ευχαριστώ λοιπόν γι’ αυτό το θέμα 
10) και σας συγχαίρω.
11) Θα δοθεί  η ευκαιρία πιστεύω στη συνέχεια, πως θα πάει η αναθεώρηση του Συντάγματος, και θα δούμε ποια άλλα σημεία είναι εκείνα που μας απασχολούν. Και ως προς τις μικρότητες ότι θα απαλείψετε, θα σβήσετε τα Σύμβολα της Εκκλησίας κλπ, από πολέμους τέτοιας μορφής έχουμε γνωρίσει όλοι μας και τους γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε να προχωρούμε. Σας ευχαριστώ λοιπόν, και τελειώνω με την ευχή των πατέρων και των ιεραρχών της Εκκλησίας μας και να σας πω ότι τους εκφράζω όταν σας πω ότι αν προχωρήσει όλη αυτή η δυνατότητα η οικονομική ώστε η Εκκλησία να γίνει ελεύθερη και να αποκτήσει την αυτοτέλειά της, θα τεθεί στην ιστορία ότι είστε ο πρώτος ο οποίος έβαλε την υπογραφή.
Αλέξης Τσίπρας: Χωρίς εσάς αυτό δεν θα γινότανε…
…………………………………………
ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ
Όταν επρόκειτο να ψηφιστεί η νομική αναγνώριση αλλαγής φύλου στα 15, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ είπε: «Όλα αυτά είναι παχνιδίσματα. Παιχνιδίσματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας.» Αδιαφορία, υπεκφυγή, εν κατακλείδι αποδοχή, που έβρισκαν ‘διέξοδο’ σε μία δήθεν πνευματικότητα.
Για την απάλειψη των Συμβόλων της Εκκλησίας σχολίασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: «Και ως προς τις μικρότητες ότι θα απαλείψετε, θα σβήσετε τα Σύμβολα της Εκκλησίας κλπ, από πολέμους τέτοιας μορφής έχουμε γνωρίσει όλοι μας και τους γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε να προχωρούμε.» Αδιαφορία, υπεκφυγή, εν κατακλείδι αποδοχή, που έβρισκαν ‘διέξοδο’ σε μία δήθεν πνευματικότητα.
Μιλούσε με τον Τσίπρα για πάνω από 3 χρόνια, όπως είπε ο ίδιος, αλλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε σα να μην γνώριζε τίποτα! «Θα δοθεί η ευκαιρία πιστεύω στη συνέχεια, πως θα πάει η αναθεώρηση του Συντάγματος, και θα δούμε ποια άλλα σημεία είναι εκείνα που μας απασχολούν.» Είχε ξεκαθαρίσει όμως προηγουμένως ότι η Εκκλησία έχει «απλώς απόψεις και θέσεις» και «σε άλλα χέρια εναπόκειται να αποφασίσουν τι θα κάνουν»! Για να καταλάβουμε με ποιους έχουμε μπλέξει.
Τον Τσίπρα όμως δεν ξέχασε να τον ευχαριστήσει πάλι που θα άφηνε το Προοίμιο του Συντάγματος! Αυτό το γνώριζε! Και έκανε μάλιστα ολόκληρη διάλεξη για να παρουσιάσει τον εαυτό του και τον εθνομηδενιστή Τσίπρα ως πατριώτες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’, ο οποίος μπροστά στην μεγαλύτερη πνευματική κατεδάφιση που έχει δει ποτέ η Πατρίδα μας δεν ήταν μόνο απλός θεατής αλλά και χρήσιμος συνεργάτης, είπε:
«Προσπάθησα από πολλά χρόνια, αυτόν τον θησαυρό όπως τον λένε αλλά τον κοιμώμενο θησαυρό, να δούμε πως θα μπορέσουμε να τον αλλάξουμε, να τον κάνουμε από υλικό αντικείμενο πνευματικό. Δηλαδή να μπορεί αυτό το αντικείμενο που κοιμάται κάπου να το κάνουμε πνευματική δυνατότητα όχι για εμάς αλλά για τον λαό μας. Για τα προβλήματα της Πολιτείας μας, για τα προβλήματα του λαού μας. Ευχαριστώ γιατί βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και στα προβλήματά μου… [ ] …  Εμείς όμως έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία, διότι αποβλέπουμε όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση αλλά πως αυτό το υλικό που γίνεται πνευματικό θα γίνει εργαλείο στα χέρια, πνευματικό, της Εκκλησίας. Τα ιδρύματα, τα σχολεία μας, οι ανάγκες οι καθημερινές, μας λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας, μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, μέσα σε ένα πνεύμα που να δώσουμε το νόημα στον πιστό μας και σ’ αυτόν που βοηθάει κάθε μέρα ότι η Εκκλησία με αυτόν τον τρόπο γίνεται περισσότερο υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού και επομένως του τόπου μας.»
Για να βουτήξει το Κράτος την κουτάλα στην εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος θυμήθηκε ξαφνικά τα… πνευματικά….και για να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα εννοούσε τα ιδρύματα, τα σχολεία (των οικουμενιστικών θρησκευτικών) και τις καθημερινές ανάγκες!. Θυμήθηκε και τον λαό στον οποίο είχε γυρίσει την πλάτη όλον αυτόν τον καιρό, όχι μόνο στα πνευματικά (ψευδοσύνοδος Κρήτης, μάθημα Θρησκευτικών, αντίχριστα νομοσχέδια) αλλά και στα εθνικά (Μακεδονία),
Δείτε και μερικά σχετικά με το  θέμα:

1 σχόλιο:

manigr.blogspot.com είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com