8 Νοε 2018

«Αναδίπλωση» από τον Ιερώνυμο μετά τη γενική κατακραυγή


Μετά τα «ευχαριστώ» στον Τσίπρα μίλησε για πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία!
Ούτε μία ημέρα δεν πρόλαβε να... αντέξει η «ιστορική συμφωνία» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθώς, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους κληρικούς αλλά και από το Φανάρι, όλοι άρχισαν να «τα μαζεύουν»... «Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» δήλωσε χθες ο κ. Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο στροφή 180 μοιρών για τη συμφωνία των 15 σημείων με τον Αλέξη Τσίπρα για τη νέα σχέση Κράτους - Εκκλησίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος, στη δεκάλεπτη δήλωσή του στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, είπε οκτώ φορές (!) «ευχαριστώ» στον πρωθυπουργό. Χθες, ωστόσο, φαίνεται πως αναγκάστηκε να «τα γυρίσει». Ανέφερε πως «έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την Πολιτεία, να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα. Όλοι τα αντιπαρερχόμεθα και τα συναντάμε μπροστά κάθε ημέρα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος. 
Μάλιστα, θέλοντας να ρίξει τους τόνους μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους κληρικούς, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα αν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο, όπως θα το ήθελαν οι ιερείς». Σε ερώτηση πότε θα συγκληθεί η Ιεραρχία, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει και πριν από τα Χριστούγεννα. «Θα εξαρτηθεί. Μπορεί να είναι και πιο μπροστά από τις γιορτές. Δεν το ξέρω» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κ. Ιερωνύμου -ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία- κινήθηκε και η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Δεν επιδιώχθηκε, ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 
Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο χθες για «πρόταση συμφωνίας». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο πρωθυπουργός και ο Ιερώνυμος μιλούν για πρόταση συμφωνίας. Τελούν υπό την έγκριση της Ιεραρχίας και του υπουργικού συμβουλίου. Τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά».
«Καυτά» ερωτήματα και κρυφές παγίδες στο deal
Η «ιστορική συμφωνία» Εκκλησίας - Πολιτείας, όπως χαρακτηρίστηκε το βράδυ της Τρίτης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κρύβει «βόμβες» και καυτά ερωτήματα, που θα πρέπει άμεσα να απαντηθούν. Ήδη άλλωστε οι αντιδράσεις από την πλευρά των κληρικών είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Eνα βασικό ερώτημα, το οποίο έχει προκαλέσει και την οργή των ιερέων, είναι η φυγή τους από το ενιαίο σύστημα πληρωμών. Κι αυτό διότι -εφόσον δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι- θα κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα, εάν το κράτος για κάποιο λόγο δεν δώσει την επιδότηση. Ενα άλλο σημείο με βάση το οποίο ο απλός κλήρος ίσως βρεθεί απροστάτευτος είναι σε περίπτωση αυθαιρεσίας μητροπολιτών. 
Ακόμη, στη συμφωνία δεν διευκρινίζεται ποιος θα διαχειρίζεται το κονδύλι των 200.000.000 ευρώ, που θα καταβάλλει ετησίως το κράτος στην Εκκλησία. Θα είναι διαχειριστής ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος ή μήπως οι μητροπόλεις; Για παράδειγμα, εάν γίνει διαχειριστής ο μητροπολίτης, αποκτά πλήρη εξουσία και θα μπορεί να κάνει μειώσεις σε όσους ιερωμένους έχει σε δυσμένεια ή να ευνοεί άλλους μισθολογικά. Και, ταυτόχρονα, με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η Εκκλησία δεν θα χάσει ποτέ αυτό το κονδύλι; 
Ένα άλλο ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί είναι ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών αλλά και ποιος θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Μείζον θέμα είναι και το ασφαλιστικό. Από ποιο φορέα θα παίρνουν τα φάρμακά τους και θα έχουν υπηρεσίες υγείας οι κληρικοί; 
Ένα άλλο σημείο που απαιτεί άμεση διευκρίνιση είναι τι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Και, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν ισχύσει η συγκεκριμένη συμφωνία, οι ιερείς θα έχουν χειρότερο εργασιακό καθεστώς από τους μουφτήδες. Οι τρεις επικεφαλής των μουφτειών της Θράκης είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.
dimokratianews 08.11.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com