17 Ιουλ 2019

Τα... γύρισε ο Ιερώνυμος για το deal! Mεγάλα σφάλματα του μακαριότατου

Αναδίπλωση από τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία με Τσίπρα στην εφ' όλης της ύλης συνάντησή του με τον Κυριάκο

Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό εξακολουθούσε να υπερασπίζεται με πάθος το «deal» στο οποίο είχε προχωρήσει με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, χθες, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα... μάζεψε κακήν κακώς! 
Για τον κ. Ιερώνυμο η «πρόταση» συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο -στο ίδιο, μάλιστα, μέρος, στο Μέγαρο Μαξίμου- θεωρείται μη γενόμενη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο Αρχιεπίσκοπος είχε υπερασπιστεί τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα -η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε χαρακτηριστεί «ιστορική»- ήταν στα τέλη Ιουνίου, όταν είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Μετά τη χθεσινή αναδίπλωση το γόητρό του έχει δεχτεί πρωτοφανές πλήγμα, στα όρια του διασυρμού, και το -έτσι κι αλλιώς τραυματισμένο από τις συνεχείς παλινωδίες- κύρος του θεωρείται πλέον ισοπεδωμένο.
Στη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και ετέθησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.
Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε την πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται μη γενόμενη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση συμφωνήθηκε να τεθεί εξαρχής το μισθολογικό των ιερέων, το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας - Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Εξάλλου, στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.
Ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε ότι προσβλέπει «σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση και σεβόμενοι τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, στα οποία δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση».
dimokratianews,17.07.2019
Mεγάλα σφάλματα του μακαριότατου
Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έβγαλε μεγάλες ειδήσεις: Η πρώτη και κύρια είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει στόχο να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της Ελλάδας όσον αφορά τα άρθρα 3 και 13. Το άρθρο 3 ορίζει τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και το άρθρο 13 αναφέρεται στη θρησκευτική ελευθερία.
Επίσης, στη συνάντηση δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της πρότασης συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, καθώς και αυτή θεωρείται πλέον μη υφιστάμενη.
Τούτη η παράμετρος του ζητήματος εκθέτει πολλαπλά τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είχε σπεύσει να συμφωνήσει σε ό,τι του ζητούσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παρά την κάθετη διαφωνία της Ιεράς Συνόδου, των απλών κληρικών και της κοινής γνώμης της χώρας μας.
Η «δημοκρατία» εκείνη την περίοδο είχε επισημάνει τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε για την Εκκλησία μας και για τον τόπο η ενεργοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος έδειχνε να μην υπολογίζει τίποτε άλλο παρά την ευμένεια του τότε πρωθυπουργού.
Τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση ο κ. Ιερώνυμος αντιμετωπίζει τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα ως μη γενόμενη, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα ότι το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι ο εκάστοτε διαχειριστής της κοσμικής εξουσίας. Μέγα λάθος, κάκιστο το μήνυμα που στέλνει στους Ελληνες ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.
Η Εκκλησία μας έχει ως θεμέλιο λίθο τον Λόγο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι στην κοσμική εξουσία, όταν η δεύτερη σφάλλει και οδηγεί την κοινωνία στον όλεθρο. Για κάθε πιστό, είτε αυτός είναι κοσμικός είτε ιερεύς, αυτό που έχει σημασία είναι το σωστό, το αγαθό και όχι η πρόσκαιρη πολιτική ισχύς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πρέπει να στέκεται στο ύψος του λειτουργήματός του και να αντέχει το ειδικό βάρος του σχήματος και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις με την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com