6 Μαρ 2017

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού, με βάση κακόδοξο όρο στη Δήλωση του Τορόντο


Αποτέλεσμα εικόνας για Δήλωση του Τορόντο

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΟΡΟ  ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ
 «Oι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι ευρύ και πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας» (Δήλωση του Τορόντο).  Δέχθηκαν τέτοιο όρο οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών μελών του Π.Σ.Ε., που συμμετείχαν τότε  στο Τορόντο του Καναδά;  Έκαναν τέτοια παραδοχή;  Είναι αυτή η παραδοχή, επόμενη ‘’τοις Αγίοις Πατράσι’’;   Άπαγε της βλασφημίας.  Αυτή η παραδοχή είναι απαράδεκτη και κακόδοξη.  Σαφέστατα αναγνωρίζεται με την παραδοχή αυτή στη Δήλωση του Τορόντο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού.  

Οι ‘’εκκλησιολογικές προϋποθέσεις’’ της Δήλωσης του Τορόντο εισχώρησαν δυστυχώς και στο   τελικό κείμενο ‘Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’, της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνόδου της Κρήτης, στο άρθρο 19 στην οποία αναφέρονται  τα εξής:  «Έχουν δε βαθείαν την πεποίθησιν (αι ορθόδοξοι Εκκλησίαι-μέλη του Π.Σ.Ε.) ότι αι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Τορόντο (1950), τιτλοφορουμένης ‘’Η Εκκλησία, αι Εκκλησίαι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών’’ είναι κεφαλαιώδους σημασίας δια την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον». 
Όταν ομιλούμε για ‘’εκκλησιολογικές  προϋποθέσεις της Δήλωσης  του Τορόντο’’ ενοούμε πάντοτε το κείμενο στην ολότητα του, και οποιαδήποτε προσπάθεια να επιλεγούν κάποιες αναφορές που ‘’ωραιοποιούν’’ τη Δήλωση, σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη Δήλωση αυτή. Η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά  κατά το έτος 1950, παρέμεινε από τότε  αναλλοίωτη, ‘’κουβάλωντας’’ απαράδεκτες και κακόδοξες ‘’εκκλησιολογικές  προϋποθέσεις’’.
Υπογράφοντας τη Δήλωση του Τορόντο, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετείχαν τότε στο Τορόντο του Καναδά, αναγνώρισαν  ότι το να αποτελεί  κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι η  Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, δεν είναι ευρύ και τόσο περιεκτικό, όσο το να αποτελεί μέλος της Εκκλησίας του Χριστού;  Είναι κακόδοξο  εκκλησιολογικό ατόπημα η παραδοχή αυτή. Σαφέστατα αναγνωρίζεται με την προαναφερθείσα παραδοχή στη Δήλωση του Τορόντο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού.

Ο λόγος του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη για το Π.Σ.Ε. που αναφέρει ότι  «η φωνή των Ορθοδόξων (στο Π.Σ.Ε.) χάνεται μέσα στη χοάνην των πολυπληθών προτεσταντικών παραφυάδων», επακριβώς επεξηγεί και την κακόδοξη ‘’εκκλησιολογική αυτή προϋπόθεση’’, η οποία οδηγεί στην απαράδεκτη παραδοχή ‘’ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού’’.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και πάντοτε αυτό πρέπει να ομολογείται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μυαλό τους και μια λύρα με αυτές τις δηλώσεις που κάνουν! Άμα δεν ακολουθείς το ορθό δόγμα της πίστης εκείνο που άφησαν οι προηγούμενοι πατέρες,αν δεν βαδίζεις στα ίχνη τους περιμένεις να σωθείς;

Ανώνυμος είπε...

Εἶναι ἀναμφίβολο ὅτι οἱ ἀνωτέρω διακηρύξεις τῶν Ὀρθοδόξων πού συμμετεῖχαν στήν Οἰκουμενική Κίνησι κάθε ἄλλο παρά Ὀρθόδοξες εἶναι. Παρά ταῦτα, δέν ἀποτελοῦν σέ καμμία περίπτωσι ἐπίσημη διακήρυξι αἱρέσεως, καθώς δέν υἱοθετήθηκαν ποτέ ὡς ἀκριβές φρόνημα τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν. Οὐδέποτε κάποια Τοπική Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία διεκήρυξε ἐπίσημα ὅτι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία δέν ἀποτελεῖται ἀποκλειστικά καί μόνο ἀπό τήν Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία ἤ ὅτι οἱ ἑτερόδοξες Ἐκκλησίες, ἀνήκουν στό σῶμα τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας, ἔχουν ἀποστολική διαδοχή, ἱερωσύνη, ἱερά Μυστήρια καί ἀποτελοῦν ἰσότιμες μέ τήν Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία ὁδούς σωτηρίας.

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο σε αυτήν την Δήλωση του Τορόντο (1950), αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα κείμενα του
ΠΣΕ εκφράζεται, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, αυτή η θέση, δηλαδή ότι "η Εκκλησία" δεν είναι η Ορθόδοξη, αλλά όλες οι 450 περίπου "εκκλησίες-μέλη" μαζί, από τις πιο παράξενες σέκτες μέχρι την Ορθόδοξη Εκκλησία, που για το ΠΣΕ είναι απλώς μια από τις πολλές. Αυτό είναι η λεγομένη "θεωρία των κλάδων" που είναι θεμέλιο ιδεολόγημα του ΠΣΕ, παρών σε κάθε του λόγο και πράξη, και την οποία δυστυχώς δεχτούν αναγκαστικά και αυτόματα όλοι οι Ορθόδοξοι που μετέχουν σε αυτήν την εντελώς αιρετική οργάνωση! Για αυτό είναι έσχατης ανάγκης όλοι οι Ορθόδοξοι να φύγουν απ' αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι δεν τα έχουν κηρύξει επισήμως και συνοδικώς, οι οικουμενιστές το κρατούν σαν σωσίβια στη φουρτούνα των κακόδοξων πράξεων και λόγων στην όποια έχουν ριχθεί. Αυτό όμως δεν τους
φυλάσσει από την τεράστια ευθύνη για την φθορά του Ορθοδόξου φρονήματος του κλήρου και του λαού και από την κρίσι του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστούμε κ.Χαραλάμπους για ακόμη μία φορά.
Καλό είναι να μαθαίνουμε ιστορικά τις εκπτώσεις που κάναμε για να φτάσουμε σήμερα εδώ που φτάσαμε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com