24 Απρ 2010

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται! Επιταχύνεται η ανέγερση Τζαμιού

«Τζαμί συνολικής επιφάνειας του οικοδομήματος 840 τ.μ., θα γειτονεύει με παρεκκλήσιο »

Του Νικου Παπαχρηστου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Οταν το έργο ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει τον πρώτο επίσημο μουσουλμανικό χώρο προσευχής, ο οποίος θα λειτουργήσει στην πρωτεύουσα ύστερα από τουλάχιστον δύο αιώνες. Στις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με στελέχη της, είναι η αντιμετώπιση ενός κοινωνικού ζητήματος που αφορά χιλιάδες μουσουλμάνους, είτε Ελληνες είτε μετανάστες, που ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων, κατά τις οποίες εξετάζονται οι τελικές νομικές διευθετήσεις που αφορούν την παραχώρηση της έκτασης όπου θα ανεγερθεί το τζαμί των Αθηνών. Υστερα από συνεννόηση του υπ. Παιδείας με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, αποφασίστηκε το τέμενος να δημιουργηθεί στην περιοχή του Ελαιώνα και συγκεκριμένα στον Βοτανικό, σε έκταση 17 στρεμμάτων που θα παραχωρήσει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Στον χώρο αυτό σήμερα λειτουργούν εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντήρησης Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), οι οποίες θα μετεγκατασταθούν εντός της υπόλοιπης έκτασης που διατηρεί το ΓΕΝ. «Η περιοχή αυτή επελέγη για να είναι προσβάσιμη στον λαό. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να θέσουμε στη διάθεση του διάδοχου φορέα τη χρήση του χώρου, ώστε σύντομα να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι», δηλώνουν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ύψος της δαπάνης μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, που θα αναλάβει το υπ. Παιδείας, υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη εκτίμηση του τελικού συνολικού κόστους ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ωστόσο τα έξοδα θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ανέγερση του τεμένους θα γίνει σύμφωνα με τους όρους δόμησης του νόμου 3512/2006. Συνολική επιφάνεια του οικοδομήματος 840 τ.μ., είσοδος από την Ιερά Οδό, ενώ θα γειτονεύει με το παρεκκλήσιο του Αγ. Χριστοφόρου που ανήγειραν πριν από χρόνια οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Ναυτικού. «Στόχος είναι το τζαμί να ανεγερθεί από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προσθέτουν: «Επιθυμία μας είναι να αντανακλά την ισλαμική θρησκευτική παράδοση και την αρμονική συνύπαρξή της με τους πολιτισμούς του μεσογειακού χώρου». Τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ανεπίσημων χώρων μουσουλμανικής λατρείας. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», σε όλη τη χώρα -πλην Θράκης- λειτουργούν 75 ανεπίσημα τζαμιά έναντι 68 τον περασμένο Ιούνιο. Από αυτά, 61 βρίσκονται στην Αθήνα και απευθύνονται κυρίως σε σουνίτες, 23 δημιουργήθηκαν από Πακιστανούς και 15 από μετανάστες από το Μπανγκλαντές. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται πιστοί ακραίων ρευμάτων του Ισλάμ.

«Kathimerini» - 24/04/2010

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ:

-Έχει σχέση με την απόφαση για το τζαμί στην Αθήνα; Συνεργασία Ελλάδας και Αμπού Ντάμπι για το ελληνικό μετοχικό κεφάλαιο

-Βρήκαν την ευκαιρία. Αποφάσισαν για Τέμενος, μουσουλμανικό κοιμητήριο και για καύση νεκρών

-«Πράσινο» για το μουσουλμανικό τέμενος

-Αποφάσισαν για τζαμί στην Αθήνα σε εκτάσεις του Πολεμικού Ναυτικού

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Επιταχύνεται η ανέγερση Τζαμιού"

Πόσα πήραμε; H Coca Cola δεν έδωσε τίποτα; Το "ιερόν κοράνιον" δεν αντατέπωσε την γλυκυτάτην γεύσιν της coca ? Oh, no! No, my god!!

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπε και κάποιος ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Γι΄αυτό εξάλλου πρέπει να φορολογηθεί άγρια και η Εκκλησία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com