20 Φεβ 2010

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον επισκέφθηκε το μοναστήρι Ντέτσανι στο Κόσοβο


Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον, είχε δηλώσει ότι: «η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν είναι δυνατή, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι»..
Σήμερα 19/02/2010 η Κάθριν Άστον επισκέφθηκε το Βελιγράδι και το Μοναστήρι Βίσοκι Ντέτσανι στο Κόσοβο.
Την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνόδευαν οι Yves de Kermabon (επικεφαλής της EULEX), Pierre Mirel (Διευθυντής για τα Δυτικά Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Robert Cooper (Γενικός Διευθυντής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ), Δημήτρης Μοσχόπουλος (Προϊστάμενος Ελληνική γραφείου στην Πρίστινα και διαμεσολαβητής στις συνομιλίες των Αρχιερέων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από τη μια, και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρχών της Πρίστινας, από την άλλη πλευρά, στον τομέα προστασίας της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο χώρο του Κοσόβου.
Την κ. Άστον στο μοναστήρι Ντέτσανι υποδέχθηκαν ο επίσκοπος Θεοδόσιος και οι π. Σάββας Janjic και π. Andrei Seitz.
Άλλο σημερινό (19. 02. 2010) γεγονός δείχνει ότι κάποιοι δεν θέλουν ούτε τους νεκρούς Σέρβους στην περιοχή.
Συγκεκριμένα ο νομάρχης του Νομού Pomoravlje, δηλαδή της περιοχής δίπλα στον ποταμό Μόραβα, στα ανατολικά διαμερίσματα του Κοσυφοπεδίου, κ. Dragan Nikolić, δήλωσε ότι έχει βεβηλωθεί ο τάφος μιας Σέρβας, η οποία ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της πόλης Gnjilane.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη κηδεία ενός ατόμου σερβικής εθνικότητας σ’αυτό το νεκροταφείο, από το έτος 1999. «Τα μέλη της οικογένειας αντίκρυσαν, σήμερα το πρωί, βεβηλωμένο τον τάφο, πράγμα μετά το οποίο το πτώμα αυτής της Σέρβας μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο του χωριού Koretište, όπου ενταφιάστηκε σήμερα και πάλι,- δήλωσε ο κ. Nikolić.
O ίδιος τόνισε πως εδώ πρόκειται για σαφέστατο μήνυμα προς τους Σέρβους, δηλαδή ότι οι πεθαμένοι τους είναι ανεπιθύμητοι στο νεκροταφείο της πόλης Gnjilane.
Πηγές
-spc.rs/ & -glassrbije.org
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
-
Πιέζουν για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
-Τι σχεδιάζουν για τη Σερβία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com