18 Φεβ 2010

Τι σχεδιάζουν για τη Σερβία;

-Εμφανίστηκαν και πάλι ορισμένες προτάσεις, που προέρχονται από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, για κάποια «ανταλλαγή εδαφών», δηλαδή ότι τα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία ζουν κυρίως Σέρβοι, θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο «ανταλλαγής εδαφών», δηλαδή ως αντάλλαγμα για ένα μέρος της Νότιας Σερβίας, στο οποίο ζουν κυρίως Αλβανοί. Παρόμοιες «προτάσεις» εμφανίζονται πότε-πότε στο πολιτικό προσκήνιο της Σερβίας, από μέρους των εκπροσώπων της επίσημης Πρίστινας, και πρέπει να πούμε ότι εδώ πρόκειται για απλή προβοκάτσια, και τίποτα άλλο. Ούτε η Σερβία, ούτε πάλι οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας δε σκέφτονται για κάποια «διοχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σε αλβανικό και σερβικό μέρος» και για κάποια «ανταλλαγή εδαφών». «Την εποχή κατά την οποία όλοι σκεφτόμαστε για ένταξη της Σερβίας και των χωρών της τριγύρω περιοχής των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ευσταθούν κάποιες ιδέες για διχοτόμηση εδαφών ή για κάποια ανταλλαγή τους»,- δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός του Κόμματος των Αλβανών που ζουν στο νότο της Σερβίας, δηλαδή του Κόμματος δημοκρατικής δράσης, Riza Haljimi, ο οποίος είναι και βουλευτής στη Βουλή της Σερβίας.
Ο ίδιος διερωτάται γιατί εμφανίζονται τέτοιες ιδέες και προτάσεις, και πρόσθεσε πως αυτές τις ιδέες τις προβάλλουν τα ΜΜΕ, κατά παραγγελία ορισμένων πολιτικών παραγόντων, που βρήκαν κάποιο δικό τους συμφέρον.. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου στο Κόσοβο, Endi Mekgafi, δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας αποκλείνουν κάθε πιθανότητα «ανταλλαγής» των εδαφών στα οποία ζουν Αλβανοί και Σέρβοι, δηλαδή ότι αποκλείεται η προτεινόμενη «ανταλλαγή» των βορείων διαμερισμάτων του Κοσσυφοπεδίου για τα νότια διαμερίσματα της Κεντρικής Σερβίας, δηλαδή για τις περιοχές των κωμοπόλεων Preševo, Bujanovac και Medveđa.
Στη συνέχεια, αναφέρουμε ότι ο κ. Όλιβερ Ιβάνοβιτς, κρατικός γραμματέας στην έδρα του σερβικού Υπουργείου υπεύθυνου για θέματα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε πως οι έκτακτες δημοτικές εκλογές στην πόλη Kosovska Mitrovica, του Κοσσυφοπεδίου, θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη τέλη Απριλίου αυτού του έτους, πράγμα το οποίο θα έθετε τέρμα στην ιστορία του προϊστάμενου του Διεθνούς πολιτικού γραφείου, Piter Fejt, σχετικά με το σχέδιο για την ενσωμάτωση των βορείων διαμερισμάτων του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, στο ενιαίο σύστημα εξουσίας του ψευδοκράτους του Κοσόβου, δηλαδή ότι μετά τις δημοτικές εκλογές το εν λόγω σχέδιο θα γίνει άκυρο και άσκοπο.
Τέλος, ο κ. Ιβάνοβιτς δήλωσε πως το σχέδιο του Πήτερ Φέιτ δεν έχει καμία ευκαιρία να πετύχει, και ότι αυτή η πρόθεσή του θα μπορούσε μόνο να συμβάλλει για τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων εντάσεων στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, και να οδηγήσει σε ξέσπασμα κάποιων νέων συγκρούσεων, πράγμα που δε θα ωφελούσε κανέναν.

glassrbije.org/
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Πιέζουν για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τι σχεδιάζουν; Σχεδιάζουν τη λύση που θα διαιωνίζει την κρίση. Δηλαδή, το ρόλο τους. Αυτό έκαναν και αυτό κάνουν πάντα. Τα Βαλκάνια δεν πρέπει ποτέ να ενωθούν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com