31 Αυγ 2024

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Ι΄ Ματθαίου (Αρχή της Ινδίκτου)

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ  -ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (01-09-2024)

«...ἔχοντας τὴν ἀλήθεια μαζὶ μὲ τὴν ἀγάπη, ἂς αὐξηθοῦμε σὲ ὅλα χάριν αὐτοῦ, ὁ ὁποῖος εἶναι ἡ Κεφαλή, ὁ Χριστός»

 Αρχιεπίσκοπος π. Νικολάος Πρίντεζης | Καθολική Επισκοπή Σύρου | Επίσημη  Ιστοσελίδα

«...ἔχοντας τὴν ἀλήθεια μαζὶ μὲ τὴν ἀγάπη, ἂς αὐξηθοῦμε σὲ ὅλα χάριν αὐτοῦ, ὁ ὁποῖος εἶναι ἡ Κεφαλή, ὁ Χριστός»[1]

Πορφυρίτης

   Εὐχαριστῶ τόν κ. Πρίντεζη πού ἔσπευσε ἀμέσως νά ἀπαντήσει στό πρόσφατο ἄρθρο μου. Βέβαια, ἀπ’ ὅσα κατέθεσα, τίποτε δέν εἶναι δικό μου. Ἴσως γι’ αὐτό, δέν πίστευα ὅτι μετά ἀπό αὐτά τά ἁγιοπατερικά θησαυρίσματα, θά ὑπῆρχε ἀντίλογος. Ἔκανα ἁπλῶς μία προσπάθεια, μέσα ἀπ’ τό ἀπέραντο πέλαγος τῆς Πίστεως καί Ἱερᾶς Παραδόσεως, νά ἁλιεύσω λίγα μαργαριτάρια καί νά τοῦ τά χαρίσω. Ἀπ’ ὅ,τι ὅμως καταλαβαίνω, ὁ κ. Πρίντεζης δέν ἔχει ἀνάγκη ἀπό ἁγιογραφικά καί ἁγιοπατερικά κοσμήματα (τά ἀποκάλεσε «φανταστικές κακοδοξίες»;[2]) καθώς φαίνεται νά προτιμᾶ τά κίβδηλα. Ξεκαθαρίζω ὅτι τίποτε προσωπικό δέν ἔχω μέ τόν κ. Πρίντεζη καί ζητῶ ἐκ τῶν προτέρων συγγνώμη, ἐάν φανεῖ σκληρός ὁ λόγος πού θ’ ἀκολουθήσει.

Γιά νά μήν τόν κουράζω, θά σταθῶ μόνο σέ ἐλάχιστα σημεῖα.

“…ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών…” “δεν υπάρχει θεολογικο-εκκλησιαστικό υπόβαθρο γιά να ονομάζονται “αδερφές Εκκλησίες” η Ορθόδοξη με οποιαδήποτε άλλη Χριστιανική ομολογία”

Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

“…ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών…”

(Συνοδικό της Ορθοδοξίας)

      Αγαπητοί ενορίτες του Ταξιάρχη,
επιδίωξις της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τους αιώνες είναι η ομολογία αφοσίωσής της, “εν αδιαλείπτω συνεχεία και συνεπεία”, κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς : “Οι προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι Διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η οικουμένη ως συμπεφρόνηκεν, η χάρις ως έλαμψεν, η αλήθεια ως αποδέδεικται, το ψεύδος ως απελήλαται, η σοφία ως επαρρησιάσατο, ο Χριστός ως εβράβευσεν. Ούτω φρονούμεν, ούτω λαλούμεν, ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών…”.

Αρχή της Ινδίκτου

 

ΑΡΧΗ ΙΝΔΙΚΤΟΥ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Πνεῦμα Κυρίου ἐπ’ ἐμέ, οὗ εἵνεκεν ἔχρισέ με». Ὁ Μεσσίας Χριστός πού κήρυξαν οἱ προφῆτες, εὑρίσκεται ἐνώπιον τῶν κατοίκων τῆς Ναζαρέτ· διδάσκει καί ξεδιπλώνει τό Μεσσιανικό Του ἔργο, μέ σκοπό οἱ κατά σάρκα συγγενεῖς Του, νά ἀναγνωρίσουν καί πιστεύσουν τό μυστήριο τῆς θείας Ἐνανθρωπήσεως, τῆς θείας Οἰκονομίας.

Γεωργία: Στο τραπέζι η ανακήρυξη της Ορθοδοξίας ως επίσημη θρησκεία του Κράτους – Πώς αξιολογεί η Εκκλησία την πρόταση της Κυβέρνησης

Γεωργία: Στο τραπέζι η ανακήρυξη της Ορθοδοξίας ως επίσημη θρησκεία του Κράτους – Πώς αξιολογεί η Εκκλησία την πρόταση της Κυβέρνησης 

Έντονα απασχολεί το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης στη Γεωργία το ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί η Ορθοδοξία ως επίσημη θρησκεία του Κράτους.

Του Νίκου Οικονόμου

Τί σημαίνει “αρχή της ινδίκτου”;


Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει σήμερα την αρχή της Ινδικτιώνος – από την λατινική λέξη “indictio”, η οποία σημαίνειορισμός – δηλαδή την έναρξι του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από την συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν δια θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε ετών το ποσόν του ετησίου φόρου, που εισέπρατταν αυτήν την εποχή για την συντήρησι του στρατού. Κατ’ επέκτασιν καθιερώθηκε να ονομάζωνται ινδικτιώνες και οι δεκαπενταετείς αυτοί κύκλοι που άρχισαν επί Καίσαρος Αυγούστου, τρία χρόνια πριν από την γέννησι του Χριστού.
Επειδή ο Σεπτέμβριος είναι εποχή συγκομιδής καρπών και προετοιμασίας για τον νέο κύκλο βλαστήσεως, ταίριαζε να εορτάζουν οι χριστιανοί την αρχή της γεωργικής περιόδου αποδίδοντας ευχαριστίες στον Θεό για την εύνοιά του προς την κτίσι. Είναι αυτό που ήδη έκαναν οι Ιουδαίοι σύμφωνα με τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου· την πρώτη δηλαδή ημέρα του εβδόμου ιουδαϊκού μηνός, αρχές Σεπτεμβρίου, τελούσαν την εορτή της Νεομηνίας ή των Σαλπίγγων, κατά την οποίαν εσχόλαζαν από κάθε εργασία, για να προσφέρουν θυσίες ολοκαυτωμάτων “εις οσμήν ευωδίας Κυρίω” (Λευϊτ. 23,18).

Η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου

 31 Αυγούστου: Kατάθεσις της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου

Η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου 31.8

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Στὶς 31 Αὐγούστου ἑορτάζουμε τὴν Κατάθεση τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. Ἀποτελεῖ τὸ μοναδικὸ ἱερὸ κειμήλιο ποὺ σχετίζεται μὲ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου καὶ διασῴζεται μέχρι σήμερα στὴν Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Βατοπαιδίου στὸ Ἅγιο Ὄρος, στὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας. Ἡ ἴδια ἡ Θεοτόκος τὴν ὕφανε ἀπὸ τρίχες καμήλας.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Αρχή της Ινδίκτου – Ο Δεκτός Ενιαυτός του Κυρίου

 

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ[: Λουκά 4,16-30]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Ο ΔΕΚΤΟΣ ΕΝΙΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ»

       [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 1-9-1996]   [Β΄έκδοσις]

      Σήμερα, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας γιορτάζει την πρωτοχρονιά της. Δηλαδή το ξεκίνημα του χρόνου για κάποιο σπουδαίο έργο. Και κάθε πρωτοχρονιά μπορεί βεβαίως να είναι συμβατική, κατά συμφωνίαν, αλλά όμως το θέλημα του Θεού βρίσκεται στην μέτρηση του χρόνου. Και είναι αναγκαία αυτή η μέτρησις του χρόνου, τόσο για τα έργα του ανθρώπου, όσο και για την σωτηρία του. Γι'αυτό γράφει ο Μωυσής εις το πρώτο κεφάλαιο της Γενέσεως: «Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτωσαν –δηλαδή να γίνουν- φωστῆρες ἐν τῷ στερεώματι τοῦ οὐρανοῦ- δηλαδή ο ήλιος και η σελήνη-  εἰς φαῦσιν ἐπὶ τῆς γῆς- για να φωτίζουν την γη-, τοῦ διαχωρίζειν ἀνὰ μέσον τῆς ἡμέρας καὶ ἀνὰ μέσον τῆς νυκτός· καὶ ἔστωσαν εἰς σημεῖα καὶ εἰς καιροὺς καὶ εἰς ἡμέρας καὶ εἰς ἐνιαυτούς». Βλέπετε εδώ, ο χωρισμός του χρόνου. Και μέσα σ’ αυτήν την αίσθηση, θα λέγαμε, του χρόνου, θα αποδοθεί εκείνο το θεόπνευστον «Καιρός παντί πράγματι», που λέγει ο Εκκλησιαστής, «Το κάθε πράγμα είναι στον καιρό του». «Καιρός παντί πράγματι».

Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για την Ευαγγελική περικοπή της Αρχής της Ινδίκτου

 Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας:Ο μεγάλος δογματικός θεολόγος της Εκκλησίας

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ[:Λουκά 4,16-30]

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ

ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ

    «Καὶ ὑπέστρεψεν ὁ ᾿Ιησοῦς ἐν τῇ δυνάμει τοῦ Πνεύματος εἰς τὴν Γαλιλαίαν· καὶ φήμη ἐξῆλθε καθ᾿ ὅλης τῆς περιχώρου περὶ αὐτοῦ· καὶ αὐτὸς ἐδίδασκεν ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν δοξαζόμενος ὑπὸ πάντων. Καὶ ἦλθεν εἰς τὴν Ναζαρέτ, οὗ ἦν τεθραμμένος, καὶ εἰσῆλθε κατὰ τὸ εἰωθὸς αὐτῷ ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῶν σαββάτων εἰς τὴν συναγωγήν, καὶ ἀνέστη ἀναγνῶναι (: Και ο Ιησούς γύρισε πίσω στη Γαλιλαία γεμάτος με τη δύναμη του Πνεύματος, το οποίο με τη νίκη Του κατά του διαβόλου Τον ενίσχυε πιο αισθητά. Και εξαιτίας των θαυμάτων Του διαδόθηκε σε όλα τα περίχωρα της Γαλιλαίας η φήμη ότι είναι θαυματουργός προφήτης, απεσταλμένος από τον Θεό. Και Αυτός δίδασκε μέσα στις συναγωγές τους, και όλοι Τον δόξαζαν και Τον επαινούσαν. Έπειτα ήλθε στη Ναζαρέτ, εκεί όπου είχε ανατραφεί και είχε μεγαλώσει. Και, όπως συνήθιζε από την παιδική Του ακόμη ηλικία, μπήκε την ημέρα του Σαββάτου στη συναγωγή και σηκώθηκε από τη θέση Του για να διαβάσει κάποια προφητική περικοπή από τη Βίβλο)»[Λουκά 4,14-16].

   Επειδή λοιπόν έπρεπε να φανερώσει τον εαυτό Του στους εξ αίματος Ισραηλίτες και να λάμψει το μυστήριο της ενανθρώπησης σε εκείνους που δεν Τον γνώρισαν, και ότι είχε χριστεί από τον Θεό Πατέρα για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, το κάνει και αυτό με μεγάλη σοφία. Και κάνει αυτή τη χάρη πριν από τους άλλους, στους κατοίκους της Ναζαρέτ, με τους οποίους είχε συναναστραφεί, εννοώ ως άνθρωπος. Μπαίνοντας λοιπόν στη συναγωγή, Του δόθηκε βιβλίο για να το αναγνώσει, και ανοίγοντάς το, διάλεξε προφητική περικοπή που μιλούσε για το δικό Του μυστήριο. Ολοφάνερα βέβαια Αυτός ο Ίδιος ήταν που τα έλεγε αυτά με τη φωνή του προφήτη, ότι και θα γίνει άνθρωπος, και θα έρθει για να σώσει την υφήλιο. Και λέμε ότι ο Υιός δεν χρίσθηκε με άλλον τρόπο, αλλά ότι ήρθε με σάρκα, δηλαδή σαν εμάς και έγινε άνθρωπος· γιατί, όντας Θεός μαζί και άνθρωπος, ο Ίδιος δίνει με τρόπο θεϊκό το Πνεύμα στην κτίση, αλλά και δέχεται Αυτό από τον Θεό και Πατέρα ως άνθρωπος, Αυτός που αγιάζει όλη την κτίση, καθόσον και από τον άγιο Πατέρα είχε φανερωθεί, και το άγιο Πνεύμα που αναβλύζει από Αυτόν το μεταδίδει στις ουράνιες δυνάμεις ως δικό Του και επιπλέον και σε εκείνους που έχουν αναγνωρίσει την παρουσία Του.

Αρχή της Ινδίκτου - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ[:Ματθ. 13, 53-58]

 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

   «Καὶ ἐγένετο ὅτε ἐτέλεσεν ὁ ᾿Ιησοῦς τὰς παραβολὰς ταύτας μετῆρεν ἐκεῖθεν (:και όταν ο Ιησούς τελείωσε τις παραβολές αυτές, αναχώρησε από εκεί)»[Ματθ.13,53].Γιατί είπε ο Κύριος τις παραβολές αυτές; Επειδή επρόκειτο και άλλες να πει. Και για ποιο λόγο μεταβαίνει από εκεί; Επειδή ήθελε να σπείρει παντού τον λόγο.

    «Καὶ ἐλθὼν εἰς τὴν πατρίδα αὐτοῦ ἐδίδασκεν αὐτοὺς ἐν τῇ συναγωγῇ αὐτῶν (:και αφού ήλθε στην πατρίδα Του, δίδασκε τους κατοίκους της στη συναγωγή τους)». Και ποια πόλη ονομάζει τώρα πατρίδα Του; Εγώ νομίζω τη Ναζαρέτ· διότι λέγει: «Καὶ οὐκ ἐποίησεν ἐκεῖ δυνάμεις πολλὰς(:και δεν έκανε εκεί πολλά θαύματα)»[Ματθ.13,58]· ενώ στην Καπερναούμ έκανε θαύματα. Για τον λόγο αυτόν και έλεγε: «Καὶ σὺ Καπερναούμ, ἡ ἕως τοῦ οὐρανοῦ ὑψωθεῖσα, ἕως ᾅδου καταβιβασθήση· ὅτι εἰ ἐν Σοδόμοις ἐγενήθησαν αἱ δυνάμεις αἱ γενόμεναι ἐν σοί, ἔμειναν ἂν μέχρι τῆς σήμερον(:και εσύ, Καπερναούμ, που έγινες κατοικία του ενανθρωπήσαντος Κυρίου και γι’ αυτό υψώθηκες δοξασμένη μέχρι τον ουρανό, θα κατεβείς ντροπιασμένη μέχρι τον Άδη· διότι εάν είχαν γίνει στα Σόδομα τα μεγάλα θαύματα που έγιναν σε σένα, δεν θα καταστρέφονταν, αλλά οι κάτοικοί τους θα μετανοούσαν, και τα Σόδομα θα έμεναν μέχρι τη σημερινή ημέρα)»[Ματθ.11,23].

30 Αυγ 2024

Μπλόκο Εφετείου στους Σκοπιανούς – Ιστορική εξέλιξη (και) για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ιστορική εξέλιξη (και) για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Μπλόκο του Εφετείου  στους Σκοπιανούς 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακύρωσε το έκτρωμα του ειρηνοδίκη Φλώρινας, που επέτρεπε να διδάσκεται η σλαβική διάλεκτος ως «μακεδονική» γλώσσα

Ενιαυτός Κυρίου (Κυριακή της Ινδίκτου)

 

ΕΝΙΑΥΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός πήγε κάποτε στη Ναζαρέτ, στην πόλη όπου είχε μεγαλώσει. Ήταν Σάββατο και εισήλθε στη Συναγωγή, όπου διάβασε μια προφητεία του προφήτη Ησαΐα που αναφερόταν στον ερχομό του Μεσσία. Κατόπιν είπε στους συμπατριώτες του ότι η προφητεία αυτή εκπληρωνόταν στο πρόσωπό του, την ώρα εκείνη που τον άκουγαν να ομιλεί (Κυριακή της Ινδίκτου).

Ο Ζάκερμπεργκ επιβεβαίωσε τον σκοτεινό ρόλο του facebook από τον κορονοϊό και μετά

 

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ομολογεί τη λογοκρισία, την παραπληροφόρηση και τη φίμωση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες απ’ όσους έχουν πάρει στα χέρια τους τα ηνία της εξουσίας

Από τη Μαρία Δεναξά

Με αποκαλύψεις για την περίοδο του κορονοϊού που κανείς δεν περίμενε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο CEO του facebook, επιβεβαίωσε την τρομακτική διάσταση της λογοκρισίας, της φίμωσης και της παραπληροφόρησης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες απ’ όσους έχουν πάρει στα χέρια τους τα ηνία της εξουσίας.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ζάκερμπεργκ ομολογεί τα πάντα, προσπαθώντας να περισώσει λίγη από τη χαμένη αξιοπιστία του facebook και του Instagram, που χάνουν συνεχώς έδαφος στην εκτίμηση του κόσμου εξαιτίας των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης που επιβάλλουν με διάφορες απαγορεύσεις και επισημάνσεις, όταν οι αναρτήσεις δεν συμβαδίζουν με το επίσημο κρατικό αφήγημα.

29 Αυγ 2024

Νικόλαος Πρίντεζης: «Κάποια στιγμή η Εκκλησία της Ανατολής αποκόπηκε, για δικούς της λόγους, από την Καθολική Εκκλησία. Και όταν κάποια κλαδιά αποκόπτονται από τον κορμό, και χλωρά που είναι, δεν επηρεάζουν τη ρίζα.»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - «Δεν πρέπει να χαθεί η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου» (audio) |  StoNisi.gr 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ  ΠΟΡΦΥΡΙΤΗ

    +Νικόλαος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

Γράφετε αγαπητέ,

 «Δέν ἀμφισβητεῖ, προφανῶς, ὁ κ. Πρίντεζης, ὅτι «ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὁ Θεάνθρωπος Χριστός παρατεινόμενος εἰς ὅλους τούς αἰῶνας καί εἰς ὅλην τήν αἰωνιότητα»[3], διότι ὁ Ἰησοῦς Χριστός «χθές καί σήμερον εἶναι ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας»[4].

1-Βεβαίως και δεν το αμφισβητώ!

Όπως δεν αμφισβητώ καθόλου, ότι κάνετε ένα σοβαρό λάθος στο άρθρο σας, όταν  προσβλητικά αποκαλείτε την Καθολική Εκκλησία, Παπική.

Αυτό τον τίτλο τον χρησιμοποιούν οι αδαείς και αγνοούντες την ιστορία της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας ενωμένης με την Προκαθήμενη της αγάπης Εκκλησία της Ρώμης, η οποία έχει σήμερα, ως πρώτο Επίσκοπό της, τον Πάπα Φραγκίσκο, που είναι ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, στην πίστη του οποίου, ως σταθερή πέτρα, ο Ιησούς οικοδόμησε την Εκκλησία του.

Άγιος Αλέξανδρος: Ο μεγάλος επίσκοπος της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ
      Πολλοί άγιοι ιεράρχες λάμπρυναν με την προσωπικότητά τους και το έργο τους την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στη δισχιλιόχρονη ιστορική της πορεία. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Αλέξανδρος, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Εκκλησία του Χριστού σε μια εποχή κρίσιμη για εκείνη.
      Γεννήθηκε στην αγιοτόκο Μ. Ασία περί το 239 από γονείς ευσεβείς, οι οποίοι τον ανάθρεψαν χριστιανικά, σε μια εποχή που θεωρούνταν ασυγχώρητο έγκλημα να είναι κανείς Χριστιανός, διότι η θνήσκουσα ειδωλολατρία, δια της ρωμαϊκής εξουσίας καταδίωκε με ιδιαίτερη μανία την Εκκλησία και τους Χριστιανούς, με στόχο να τους εξαφανίσει από προσώπου γης. Ο ίδιος, νεαρό παιδί, δοκίμασε τους σκληρούς διωγμούς του θρησκομανή αυτοκράτορα Δέκιου (249-251) και στη συνέχεια τους διωγμούς του Βαλεριανού (257-260), τους πιο φοβερούς από όλους, του δαιμονικού Διοκλητιανού (303-305) και τέλος του Γαλερίου και Μαξιμιανού (305-313). Είχε ασκηθεί να κρύβει διωκόμενους Χριστιανούς και να περιθάλπει ταλαιπωρημένους και πληγωμένους Μάρτυρες. Όλη αυτή η τραγική κατάσταση είχε δαμάσει τον νεαρό Αλέξανδρο και είχε σμιλέψει την ψυχή του, ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στο Χριστό και την υπηρεσία της Εκκλησίας.

Σεβασμιώτατος πρώην Φλωρίνης κυρός Αυγουστίνος Καντιώτης.

 Κυριακή των Μυροφόρων – Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου - Λύρα  του Πνεύματος

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑ ΕΚ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΟΥ (+28.8.2010)

Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ
ΘΕΡΜΟΤΑΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΄21 ΣΠΑΝΙΟΝ VIDEO 18.3.1964

1.Ἀκολουθοῦμεν τὸν Ἀετὸν τῆς Ἀντικειμενικότητος Ἰωάννην Χρυσόστομον: «Τὰ δημοσίως γενόμενα καὶ τὸν λαὸν σκανδαλίζοντα ταῦτα καὶ ἐλέγχομεν» ἤ τὸν Πιστὸν Μιμητὴν αὐτοῦ Σύγχρονον Γέροντα πρώην Μητροπολίτην Φλωρίνης, Ἰδανικὸν Ἐργάτην τοῦ Εὐαγγελίου κυρὸν Αὐγουστῖνον Καντιώτην, ὁ ὁποῖος ἐπανελάμβανε τὰ τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου θέτων κάποιον Περιορισμόν: «ἐλεγκταὶ μὲν, ἀλλὰ ὄχι ἐκπωματισταί», διότι ἀπὸ τὰς ἀπείρους Ταλαιπωρίας καὶ Γελοιοποιήσεις, ποὺ ὑφίστατο ὁ ἐν λόγῳ ἅγιος τῆς Ἐποχῆς μας εἶχε τρομερώτατες Καταπογοητεύσεις ὑπὸ ὅλων τῶν Ἰθυνόντων, ἰδιαιτέρως δὲ ὑπὸ τῶν Ταγῶν τῆς Ἐκκλησίας!!!!!……

2.Ἐπὶ τοῦ παρόντος δὲν θέλομεν νὰ δημοσιεύσωμεν καὶ τὰ ὅσα τελικῶς ἠναγκάσθη νὰ εἰπῇ ὁ Γέρων Αὐγουστῖνος Καντιώτης εἰς τὸ Θέατρον «Ἀκροπόλ», ὅπου εἶχαν «σαρδελοποιηθῆ» ἀπὸ τῆς Κεντρικῆς Εἰσόδου τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας μέχρι τῆς ὁδοῦ Κοραῆ, ἔμπροσθεν τῆς Ἐθνικῆς Βιβλιοθήκης μέχρι καὶ Ἀκαδημίας – εἰς τὸ ἄνω μέρος ἐπὶ τῆς Ἱπποκράτους πολλαί Δεκάδες Χιλιάδες Ἀκροατῶν!!!!!……

ΗΑRVARD: ΛΟΑΤΚΙ – Βιολογία: 1-0· την ήττα «πλήρωσε» μία καθηγήτρια!

 

Η καθηγήτρια Carole Hooven, παραιτήθηκε, όταν συγκρούστηκε όχι μόνο με το λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ αλλά – το ανησυχητικό - και με πολιτειακό θεσμό που ασχολείται με τον « αντίκτυπο των επιστημονικών απόψεων». Εμφάνιση Ιεράς Εξέτασης, Επιτρόπου ή Ερυθροφρουρών στη Δύση;

ΗΑRVARD: ΛΟΑΤΚΙ – Βιολογία: 1-0·  την ήττα «πλήρωσε» μία καθηγήτρια!

της Carole Hooven, καθηγήτριας εξελικτικής βιολόγου

Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης (1907-2010)

 

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

1907-2010

«‘‘Ἐν Αὐτῷ’’ ζῆτε καί ‘‘περιπατεῖτε’’»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - «Δεν πρέπει να χαθεί η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου» (audio) |  StoNisi.gr 

«‘‘Ἐν Αὐτῷ’’ ζῆτε καί ‘‘περιπατεῖτε’’»

Πορφυρίτης

«Μοῦ κάνει μεγάλη ἐντύπωση», γράφει ὁ κ. Νικόλαος Πρίντεζης[1], «στόν εἰκοστό πρῶτο αἰῶνα, πού τόσο ὁ Πάπας Φραγκίσκος, ὅσο καί ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὡς διάδοχος τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέα, ἀδελφοῦ τοῦ Ἀποστόλου Πέτρουθεωροῦνε καί ἑαυτούς Ἀδελφούς, ὁ ἀγαπητός Πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος, νά γράφει καί ἑπομένως νά πιστεύει ὅτι: ‘‘Εἶναι λάθος νά ἐπικαλούμαστε τίς ὅποιες ὁμοιότητες μεταξύ μας, Ὀρθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί’’.». Αὐτό τό φοβερό θεολογικό ἐπιχείρημα χρησιμοποιεῖ ὁ κ. Πρίντεζης γιά νά ὑποστηρίξει, τί; Ὅτι ἡ «Καθολική Ἐκκλησία ... οὔτε σχισματική εἶναι, οὔτε αἱρετική, ἀλλά ἡ Μία Ἁγία Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία μέ Πρῶτο της Ἐπίσκοπο τόν διάδοχο τοῦ Ἀποστόλου Πέτρου»;[2].

Δέν ἀμφισβητεῖ, προφανῶς, ὁ κ. Πρίντεζης, ὅτι «ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὁ Θεάνθρωπος Χριστός παρατεινόμενος εἰς ὅλους τούς αἰῶνας καί εἰς ὅλην τήν αἰωνιότητα»[3], διότι ὁ Ἰησοῦς Χριστός «χθές καί σήμερον εἶναι ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας»[4].

Ο Ιερός Χρυσόστομος για την αποτομή της αγίας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

 Μνήμη της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου - Poimin.gr

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ[:Ματθ.14,1-12]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

  «Ἐν ἐκείνῳ τῷ καιρῷ ἤκουσεν Ἡρῴδης ὁ τετράρχης τὴν ἀκοὴν Ἰησοῦ (:εκείνον τον καιρό άκουσε ο Ηρώδης Αντίπας, ο τετράρχης της Γαλιλαίας και της Περαίας, τη φήμη του Ιησού)»[Ματθ.14,1]· διότι ο βασιλιάς Ηρώδης, ο πατέρας του, που είχε φονεύσει τα νήπια της Βηθλεέμ και των περιχώρων της, είχε πεθάνει.

Aποτομή της αγίας κάρας του Τιμίου Προδρόμου - Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 

ΑΠΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ[:Πράξ.13,25-32]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

[:Υπομνηματισμός των εδαφίων Πράξ.13,23-36]  

     […]Έπειτα αναφέρει και τον Ιωάννη, που δίνει τη μαρτυρία και λέγει: «Τούτου ὁ Θεὸς ἀπὸ τοῦ σπέρματος κατ᾿ ἐπαγγελίαν ἤγαγε τῷ Ἰσραὴλ σωτηρίαν, προκηρύξαντος ᾿Ιωάννου πρὸ προσώπου τῆς εἰσόδου αὐτοῦ βάπτισμα μετανοίας παντὶ τῷ λαῷ ᾿Ισραήλ. ὡς δὲ ἐπλήρου ὁ ᾿Ιωάννης τὸν δρόμον, ἔλεγε· τίνα με ὑπονοεῖτε εἶναι; οὐκ εἰμὶ ἐγώ, ἀλλ᾿ ἰδοὺ ἔρχεται μετ᾿ ἐμὲ οὗ οὐκ εἰμὶ ἄξιος τὸ ὑπόδημα τῶν ποδῶν λῦσαι

Δόξα και τιμή στους ήρωες

 eleftheria-1949-08-30

Σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη λήξη του ανταρτοπoλέμου 1946-1949. Ο Εθνικός Στρατός στέφθηκε νικητής στον πόλεμο που έδωσε η πατρίδα μας εναντίον των κομμουνιστών, οι οποίοι ήθελαν και να αποσπάσουν κομμάτια της επικρατείας για να τα αποδώσουν στους Σλάβους και να προσδέσουν την Ελλάδα στο άρμα της τυραννίας, της φτώχειας, της πείνας και της παρακμής, το οποίο έσερνε η Σοβιετική Ένωση.

Αποτομὴ κεφαλής Τιμίου Προδρόμου - Οι παράνομες συμβιώσεις (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Ἀποτομὴ κεφαλῆς Τιμίου Προδρόμου
Οἱ παράνομες συμβιώσεις
«Οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου» (Μᾶρκ. 6,18)
Ἀκούσατε, ἀγαπητοί μου, τὸ ἱερὸ καὶ ἅγιο εὐαγγέλιο. Πῶς ἀρχίζει; «Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ…». Ἔχει σημασία ἡ ἀρχὴ αὐτή. Σημαίνει, ὅτι τὸ εὐαγγέλιο δὲν εἶνε παραμύθι, ἀλλὰ μιὰ πραγματικότης· σημαίνει, ὅτι αὐτὸ ποὺ ἱστορεῖ τὸ εὐαγγέλιο συνέβη σὲ ὡρισμένο χρόνο.

Ἀποτομὴ τῆς κεφαλῆς τοῦ Προδρόμου - Οἱ ἄνθρωποι θανατώνονται, οἱ ἰδέες ὄχι (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)


Οἱ ἄνθρωποι θανατώνονται, οἱ ἰδέες ὄχι
«Ἔλεγε γὰρ ὁ Ἰωάννης τῷ Ἡρῴδῃ· Οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου» (Μᾶρκ. 6,18)
Σήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡμέρα πένθους καὶ αὐστηρῆς νηστείας, σὰν τὴ Μεγάλη Παρασκευή. Τὴ Μεγάλη Παρασκευὴ ἄγγελοι καὶ ἄνθρωποι κι αὐτὰ ἀκόμη τὰ ἄψυχα θρηνοῦν τὴν ἄδικη σφαγὴ τοῦ Υἱοῦ τῆς Παρθένου· καὶ σήμερα 29 Αὐγούστου θρηνοῦν οἱ Χριστιανοὶ τὴν ἄδικη σφαγὴ τοῦ υἱοῦ τοῦ Ζαχαρία καὶ τῆς Ἐλισάβετ, τοῦ Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου, ὁ ὁποῖος κατὰ τὴ μαρτυρία τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ὑπῆρξε ἡ ὑψηλότερη φυσιογνωμία τοῦ ἀρχαίου κόσμου (βλ. Ματθ. 11,11. Λουκ. 7,28).

28 Αυγ 2024

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: Ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ: Ο ΜΕΙΖΩΝ ΕΝ ΓΕΝΝΗΤΟΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
        Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ανήκει στη χωρία των μεγάλων προφητών και ομολογητών της πίστεώς μας. Ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τον χαρακτήρισε ως το μέγιστο άνθρωπο που φάνηκε στον κόσμο: «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ.11,11). Η αγία μας Εκκλησία τον έθεσε σε τιμή μετά τη Θεοτόκο, μάλιστα στην εικονογραφία παριστάνεται μαζί με την Παναγία μας να ικετεύει για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι η γνωστή εικονογράφηση της «δεήσεως».  Ο μεγάλος αυτός άνδρας πάνω απ’ όλα είναι ο πρόδρομος της εμφανίσεως του Χριστού στον κόσμο, αυτός που άνοιξε το δρόμο να περάσει ο Λυτρωτής μας. Είναι ο μεγάλος αγγελιοφόρος της πιο χαρμόσυνης και ελπιδοφόρας αγγελίας όλων των εποχών: της εν Χριστώ απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Είναι ο κομιστής και ο διαπρύσιος κήρυκας της μετάνοιας και ο άτεγκτος ελεγκτής της ανομίας και της αμαρτίας.
      Σύμφωνα με τις αγιογραφικές μαρτυρίες ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος υπήρξε κορυφαίο όργανο της θείας πρόνοιας και του έργου της σωτηρίας του κόσμου, διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο. Μεγάλοι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης είχαν προφητεύσει για το πρόσωπό του και τη δράση του. Ο προφήτης Μαλαχίας προανήγγειλε τη βουλή του Θεού για την εμφάνιση του Τιμίου Προδρόμου: «Ιδού εγώ εξαποστέλλω τον άγγελόν μου, και επιβλέψεται οδόν προ προσώπου μου, και έξαίφνης ήξει εις ναόν εαυτού Κύριος, όν υμείς ζητείτε, και ο άγγελος της διαθήκης, όν υμείς θέλετε. Ιδού έρχομαι, λέγει Κύριος Παντοκράτωρ» (Μαλ.3,1).

Λιτανεία 30 χιλιάδων πιστών έφτασε στην Λαύρα του Ποτσάεφ

 

Οι λιτανευτές διένυσαν περισσότερα από 200 χιλιόμετρα, συμμετέχοντας σε μια πορεία προσευχής προς την Λαύρα του Ποτσάεφ.

(†) Ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης- Ένας σύγχρονος «Πατροκοσμάς» και λέοντας της Ορθοδοξίας [28 Αυγούστου 2010]

 Εφημερίδα SPORTIME - Εξώφυλλο φύλλου 28/8/2024

(†) Ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης- Ένας σύγχρονος «Πατροκοσμάς» και λέοντας της Ορθοδοξίας [28 Αυγούστου 2010]

Πέρασαν 14 χρόνια από τη μέρα που ο Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης άφησε την τελευταία του πνοή

Ελευθέριος Ανδρώνης

Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης: Σαν σήμερα, στις 28/8/2010, αναχώρησε για τους ουρανούς η αγία και ηρωική ψυχή του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνου Καντιώτη, του νέου «Κοσμά του Αιτωλού», όπως τον αποκαλούσε ο Ορθόδοξος λαός, εξυμνώντας τον για την απαράμιλλη αγωνιστικότητα που επέδειξε σε ολόκληρο τον βίο του, άλλα και για το προφητικό χάρισμα που διέθετε.

Έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 103 ετών.

Ήταν ένας πραγματικός πνευματικός ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Η ζωή του πατρός Αυγουστίνου ήταν ένας διαρκής και ακάματος αγώνας για την πίστη. Για τα υψηλά ιδανικά. Για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Ήταν δεινός ρήτορας. Τα πύρινα κηρύγματα του έσειαν τα ακροατήρια. Πλήθη λαού έσπευδαν να τον ακούσουν και ακόμα και στα Εξάρχεια, στο κτίριο της αδελφότητας του Σταυρού όπου κήρυττε, γέμιζαν οι δρόμοι ασφυκτικά με κόσμο. Όπου και αν μιλούσε, στην Αθήνα, στη Φλώρινα και σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες κόσμος τον ακολουθούσε.

Έβλεπες έναν μικρόσωμο ιερέα, με ταλαιπωρημένο ράσο, με σκονισμένα άρβυλα και μεγάλα μυωπικά γυαλιά να ανεβαίνει στον άμβωνα και να μεταμορφώνεται σε γίγαντα, να γίνεται το στόμα του πύρινη ρομφαία που ορθοτομούσε τον λόγο της Αληθείας.

Ι.Μ. Περιστερίου, Συγκέντρωση και Πορεία Ενάντια στην Απομάκρυνση του Εσταυρωμένου πίσω από την Αγία Τράπεζα όλων των ιερών ναών.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ

Για την ασεβέστατη πράξη του επισκόπου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, να αφαιρέσει τον Εσταυρωμένο/Σταυρό πίσω από την Αγία Τράπεζα όλων των ιερών ναών και αντ’ αυτού να τοποθετήσει ένα περίλαμπρο δεύτερο δικό του θρόνο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 – 16:30 μμ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Σταθμός Μετρό – Περιστέρι)

Περί ανατροπών και συσχετισμών! (mpox)

 

Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

Περί ανατροπών και συσχετισμών!

    Ζήσαμε, όλη η ανθρωπότητα, την στενάχωρη αυτή κατάσταση του υγειονομικού κινδύνου από τον Κόβιντ αλλά και την υγειονομικής τάξεως φασίζουσα επιβολή μέτρων – πρόβας τζενεράλε γιά το μελλοντικό “μάντρωμα” των “αμνοεριφίων” της χώρας.

Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιάτρων: Ο αντίκτυπος της πορνογραφίας στα παιδιά

acpeds logo 03

 American College of Pediatricians - Αύγουστος 2024

Συνοπτική έκθεση από το American College of Pediatricians

Η προσέγγιση και η χρήση της πορνογραφίας μεταξύ των ενηλίκων και εφήβων γίνεται στις μέρες μας εύκολα και μέσα από πολλές πηγές. Η κατανάλωση όμως της πορνογραφίας συνδέεται με πολλές άσχημες συναισθηματικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, σωματικές και πνευματικές συνέπειες.

27 Αυγ 2024

Η Ιερά Σύνοδος και το Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ για την εκδημία του Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. Αυγούστου

Συνήλθε επί διήμερο, την Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Βουλγαρίας Δανιήλ: ''Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι κανονική''

bidiniou 

Κάλεσμα προς τους πιστούς να προσευχηθούνγια την διατήρηση της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανίας, έκανε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Ρίλας στην πόλη Πέρνικ.

Η Εκκλησία της Αλβανίας για τον διωγμό της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Νόμο 8371.

 

Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία Της Αλβανίας

Η Εκκλησία της Αλβανίας για τον διωγμό

της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

με τον Νόμο 8371.

Διώξεις, φυλακίσεις, ιεροσυλίες τόπων λατρείας, δημεύσεις περιουσιών ιερών ναών και ιερών μονών αποτελούν βάναυσες ενέργειες.  Γίνονται στυγερότερες, όταν τις επιβάλλουν Νομοθετικά Σώματα δημοκρατικών χωρών.

Η παγκόσμια τυραννία που ανατέλλει

Ο Ζελένσκι προσευχήθηκε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ευγνώμων» για  την συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό [video] | Hellasjournal.com 

Ο Ζελένσκι επέβαλε νόμο, με τον οποίο τέθηκε υπό απαγόρευση η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση κλείνει ιερούς ναούς, θέτει ιερείς σε αργία και στερεί από πολίτες της χώρας του το δικαίωμα να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα στην Εκκλησία που αισθάνονται εγγύτερη σε αυτούς. Πρόκειται για μια εξωφρενική, ολοκληρωτικού τύπου απόφαση, που παραπέμπει σε καθεστώτα τύπου Στάλιν.

Τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη Ντούροφ

 

Κατηγορούν τον ιδρυτή της εφαρμογής Telegram για «τρομοκρατία», ενώ στοχεύουν στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου

Από τη Μαρία Δεναξά
dimokratia@dimokratia.gr

Κανείς δεν αμφισβητεί πως σε όλες ανεξαιρέτως τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές, που έχουν φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους κι έχουν ενισχύσει την ανταλλαγή απόψεων, έστω διαδικτυακά, γίνονται και άλλου είδους, αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις και συναλλαγές, που έχουν να κάνουν με την εγκληματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η σύλληψη, στη Γαλλία, του Πάβελ Ντούροφ, του γεννημένου στη Ρωσία ιδρυτή της δημοφιλούς εφαρμογής Telegram, λόγω της άρνησής του να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όσους αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου στην όχι και τόσο πια «δημοκρατική» μας Ευρώπη.

26 Αυγ 2024

Προαναγγέλλουν απαλλοτρίωση της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

 

Θρησκειολόγος προανήγγειλε πρόωρη λύση συμβάσεων και απαλλοτρίωση της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

    Ο λομπίστας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας της Συνείδησης και θρησκειολόγος Αντρέϊ Σμιρνόβ προανήγγειλε επιμέρους βήματα που θα κάνει το κράτος απέναντι στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την ψήφιση του σκανδαλώδους νόμου αριθ. 8371. Μεταξύ άλλων, ο Σμιρνόβ σημείωσε ότι σε σχέση με τον νέο νόμο, το κράτος θα προχωράει σε πρόωρες λύσεις των συμβάσεων που έχει συνάψει με την Εκκλησία για τη χρήση θρησκευτικών κτιρίων που αποτελούν αρχιτεκτονικά μνημεία. Αυτά ανέφερε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Έγραψε συγκεκριμένα:

Επιστολή αλληλεγγύης προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο από τον Πατριάρχη Αντιοχείας

Επιστολή αλληλεγγύης προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο από τον Πατριάρχη Αντιοχείας 

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ απέστειλε επιστολή αλληλεγγύης στον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, " Τί εἶναι ἡ πίτα τοῦ Ἁγίου Φανουρίου; "

 π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Ενωμένη Ρωμηοσύνη

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΑΠΟ ΣΕΙΡΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: " Τί εἶναι ἡ πίτα τοῦ Ἁγίου Φανουρίου; ". ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 14-12-1986

Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος ο Θαυματουργός

ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
         Κάποιοι άγιοι της Εκκλησίας μας απολαμβάνουν ιδιαίτερης τιμής από τους πιστούς. Θεωρούνται δημοφιλείς, διότι τους αισθάνεται ο λαός κοντά του και αρωγούς στα προβλήματά του. Ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους είναι και ο άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς και Θαυματουργός.
        Ο άγιος αυτός ήταν εντελώς άγνωστος στην Εκκλησία μας. Κανένα συναξάρι δεν τον ανέφερε και καμιά τιμή δεν του απένειμε ο πιστός λαός. Αυτά ως τα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν οι Αγαρηνοί είχαν καταλάβει το νησί της Ρόδου. Επιχειρώντας να την οχυρώσουν, επισκευάζοντας τα παλιά τείχη, κατεδάφιζαν παλιά οικοδομήματα στα νότια της πόλεως, για να χρησιμοποιήσουν τις πέτρες για τις ανοικοδόμηση του φρουρίου. Είχαν αγγαρεύει τους Χριστιανούς της νήσου για την επίπονη αυτή εργασία. Μεταξύ των ερειπίων βρήκαν ένα όμορφο παμπάλαιο ναό, και πλήθος ιερών εικόνων, οι οποίες είχαν σβήσει από τα χρόνια. Αλλά η σκαπάνη ενός εργάτη έπεσε σε μια θαυμάσια διατηρημένη εικόνα, η οποία εικόνιζε έναν όμορφο στρατιωτικό άγιο, ο οποίος επιγράφονταν ως «Ο Άγιος Φανούριος». Γύρω από το εικονιζόμενο πρόσωπο είχε παραστάσεις από τη ζωή και το μαρτύριό του.
       Η Εκκλησία και οι ειδικοί μελέτησαν την Ιερή Εικόνα και αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για στρατιωτικό άγιο – Μάρτυρα της Εκκλησίας μας, των πρώτων χριστιανικών χρόνων και από τις παραστάσεις συνέθεσαν το συναξάρι του.

ΟΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ «ΘΥΣΙΑ» ΣΤΗΝ WOKE ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ»! (Αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες – παρωδία 2024)

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 26η Αυγούστου 2024

ΟΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ «ΘΥΣΙΑ» ΣΤΗΝ WOKE ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ»!

(Αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες – παρωδία 2024)

Σκόπια: Τα αγάλματα επανέρχονται, τα μέτωπα αυξάνονται.

 

Σκόπια: Τα αγάλματα επανέρχονται, τα μέτωπα αυξάνονται.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος 

   «Σκόπια 2014» ήταν το όνομα μιας σειράς αγαλμάτων που είχαν εγκαινιασθεί από τον πρώην Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι με στόχο να συνδέσουν την προπαγάνδα του «μακεδονισμού»  με τον Φίλιππο, τον Μ. Αλέξανδρο, τον Τσάρο Σαμουήλ και άλλες προσωπικότητες της ελληνικής και της βουλγαρικής Ιστορίας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με την αντίστοιχη πολιτιστική συμφωνία με τη Βουλγαρία υποτίθεται οτι οι κυβερνήσεις των Σκοπίων είχαν δεσμευθεί να αποκηρύξουν αυτή την προσπάθεια. Τώρα ο Πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοινώνει πανηγυρικά ότι τα αγάλματα θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

Ἕνας ἀληθινὰ φωτεινὸς Ἅγιος (Ἅγιος Φανούριος)

 Ποιος ήταν ο Αγιος Φανούριος που γιορτάζει την Πέμπτη ...

Ἕνας ἀληθινὰ φωτεινὸς Ἅγιος

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος - θεολόγος

Ἡ Ἐκκλησία μας τιμάει στὶς 27 Αὐγούστου τὴν μνήμη ἑνὸς φωτεινοῦ Ἁγίου, ὅπως φανερώνει καὶ τὸ ὄνομά του, τοῦ Ἁγίου Φανουρίου, γιὰ τὸν βίο καὶ τὴν πολιτεία τοῦ ὁποίου δὲν γνωρίζομε πολλά, οὔτε πότε ἀκριβῶς ἔζησε. Γι’ αὐτὸ καὶ ἀπὸ κάποιους ἀμφισβητεῖται ἡ ὕπαρξή του ἤ θεωρεῖται ὅτι ἡ μνήμη του συγχέεται μὲ τὴν μνήμη τοῦ ἐπίσης στρατιωτικοῦ Ἁγίου Γεωργίου, οἱ εἰκονογραφικοὶ τύποι τῶν ὁποίων, ὡστόσο, δὲν ὁμοιάζουν. Πάντως δὲν ἐκκινοῦν ὅλοι οἱ μελετητὲς ἀπὸ ἀγαθὴ προαίρεση στὴν ἔρευνά των, ἀλλὰ κάποιοι ἐπιχειροῦν πεισματικὰ νὰ σπιλώσουν τὴν μνήμη ἑνὸς ἰδιαιτέρως ἀγαπητοῦ στὸν λαὸ Ἁγίου.

25 Αυγ 2024

Διατί ο εποικισμός της Αμμοχώστου να καταδείξει τη σιωπή μας δια τον διωγμό της UOC;

Μετά την Αγιά Σοφιά ο εποικισμός του Βαρωσιού; (BINTEO) 

Διατί ο εποικισμός της Αμμοχώστου να καταδείξει τη σιωπή μας δια τον διωγμό της UOC;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

  Όταν οι πολεμούντες την Αγία Τριάδα εποικίσουν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τότε πιθανώς να αντιληφθούμε και στην Κύπρο, την απαράδεκτη σιωπή μας για το διωγμό της μόνης αναγνωρισμένης από την πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC). 

Τὰ δεινὰ τῆς ἁμαρτίας καὶ ἡ μετάνοια

 

Ἡμερολόγιον τῆς Π.Ο.Ε. 2024 – Τὰ δεινὰ τῆς ἁμαρτίας καὶ ἡ μετάνοια – 1ον

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ποιὸς μπορεῖ νὰ φαντασθῆ πόσο μεγάλη εἶναι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸν ἄνθρωπο;

Λέγει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς: «Ὅταν ὁ Θεὸς ἔπλαθε τὸν ἄνθρωπο οἱ ἄγγελοι παρακολουθοῦσαν μὲ πόση ἀ­γά­πη τὸν ἔπλαθε καὶ θαύμαζαν καὶ ἔλεγαν ὅτι ὁ Θεὸς κατασκευάζει “ἄλλον” Θεό».

Ως άλλος Εωσφόρος σκέφτηκε και έπραξε ο Περιστερίου

 os-allos-eosforos-skeftike-kai-eprakse-o-peristeriou

Ως άλλος Εωσφόρος σκέφτηκε και έπραξε ο Περιστερίου

Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης

Εδώ και δυο χρόνια στην Εκκλησία της Ελλάδας έχει προκύψει το πρόβλημα της αφαίρεσης του Εσταυρωμένου που κανονικά βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Ἕνα σοβαρό ἀτόπημα τῆς ἀρχαιολογικῆς ὑπηρεσίας: Τά Ἰωάννινα ... "ὀθωμανική μεγαλούπολη"!

Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.

Ἕνα σοβαρό ἀτόπημα τῆς ἀρχαιολογικῆς ὑπηρεσίας:

Τά Ἰωάννινα ... "ὀθωμανική μεγαλούπολη"!

            Ἐπισκεφθήκαμε πρό ὀλίγων ἡμερῶν, σέ ταξίδι ἀναψυχῆς, τά Ἰωάννινα καί προσκυνήσαμε τόν τόπο μαρτυρίου τοῦ νεομάρτυρος ἁγίου Γεωργίου (+1838) στήν ὁμώνυμη μικρή πλατεία. Μαρτύρησε λίγα χρόνια μετά τή λήξη τῆς ἑλληνικῆς ἐπαναστάσεως καί τήν ἵδρυση τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους - οἱ νόμοι τῆς Ἑλλάδος καί οἱ νόμοι τῆς Εὐρώπης δέν ἴσχυαν στά τουρκοκρατούμενα Ἰωάννινα ὥστε νά προστατεύσουν τή ζωή του! Ἀναλογιζόμαστε τό φρικτό μαρτύριο τοῦ ταπεινοῦ τέκνου τοῦ Χριστοῦ. Δύο φορές συκοφαντήθηκε ἀπό τούς βαρβάρους εἰσβολεῖς. Τήν πρώτη φορά ἀθωώθηκε, ὅμως ἡ δεύτερη σήμανε τήν ὥρα τοῦ ἐν Χριστῷ μαρτυρίου του, μαρτύριο ἀργό, ἀπάνθρωπο, ὀδυνηρότατο.

Προσωπικός Αριθμός. Όχι κύριε Μητσοτάκη δε θα γίνουμε "νούμερα " επειδή το θέλετε εσείς.

 

Προσωπικός Αριθμός. Όχι κύριε Μητσοτάκη δε θα γίνουμε "νούμερα " επειδή το θέλετε εσείς.

Νικόλαος Παπαδόπουλος-Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης

Η κυβέρνηση της Νέας Αταξίας Πραγμάτων  του Κυριάκου Μητσοτάκη και δήθεν νεοφιλελεύθερη, πάρα την γενική κατακραυγή και την κατάρρευσή της σε όλα τα  επίπεδα, συνεχίζει απτόητη το καταστροφικό της έργο. Προσπαθεί να επιβάλλει ΞΑΝΑ νέες υποχρεωτικότητες, έχει πάρει εντολή από τα διεθνή  αφεντικά της να επιβάλλει υποχρεωτικά, στους Έλληνες πολίτες τον Προσωπικό Αριθμό.Χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο, χωρίς αυτό να έχει να επιλύσει κάποιο άλυτο  πρόβλημα,  οδηγώντας έτσι, στον ολοκληρωτικό ψηφιακό έλεγχο, που μαζί με την κατάργηση των μετρητών και τις υγειονομικές υποχρεωτικότητες σχηματίζουν γύρο μας, μια τηλεκατευθυνόμενη ψηφιακή φυλακή. 

 Αγνοούν πως ο άνθρωπος, πλάσθηκε από την Αγία Τριάδα, Κατ' εικόνα και Κατ' ομοίωση με τον Θεό. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος είναι πλασμένος ελεύθερος και έχει προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά του Θεού. 

Σερβίας Πορφύριος: «η ουκρανική κοινωνία επανέρχεται στις εποχές των ρωμαϊκών διωγμών κατά της Εκκλησίας του Χριστού».

 

Ο Σέρβος Πατριάρχης εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Αμέριστη και απερίφραστη υποστήριξη προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εξαιτίας του υιοθετηθέντος στην Ουκρανία αντιεκκλησιαστικού νόμου εξέφρασε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Θ΄ Ματθαίου

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ -ΚΥΡΙΑΚΗ Θ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (25-8-2024)

Γκρέμιζε ναούς ο Άγιος Κοσμάς;

 

Γκρέμιζε ναούς ο Άγιος Κοσμάς;

Γράφει ο  Βασίλης Βακάλης

   Το «αληθοφανές» ψέμα ότι ο Εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γκρέμιζε ναούς για να φτιάξει σχολεία το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Γράφτηκε ως... «παράδοση» για πρώτη φορά από τον Ηπειρώτη Λόγιο και Γιατρό Ι. Λαμπρίδη το 1880, έναν αιώνα μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου. Έκτοτε επαναλαμβάνεται συχνά ακόμα και από ανθρώπους ευλαβείς, Θεολόγους και Κληρικούς, που δεν υποψιάζονται πως αναπαράγουν άθελά τους ή εν αγνοία τους ένα ψέμα θέλοντας ίσως να δείξουν ότι η Εκκλησία είναι... 'προοδευτική' (!), λησμονώντας ότι η Εκκλησία δε συναγωνίζεται  «προοδευτικούς» ή μη, αλλά παραμένει θεσμός με παντοτινά επίκαιρο και αφυπνιστικό μήνυμα με το οποίο καλεί τους ανθρώπους «επ' ελευθερία» (Γαλ. Ε΄, 13). Επαναλαμβάνεται και από ανθρώπους που διακατέχονται από εχθρικά, υποτιμητικά, περιφρονητικά και εικονοκλαστικά αισθήματα προς την Εκκλησία. Οι σύγχρονοι αυτοί εικονοκλάστες ρίχνουν στον μύλο της αντιεκκλησιαστικής προπαγάνδας αυτό το ψέμα για να υποστηρίξουν ότι μερικά φωτισμένα - όντως - μυαλά δε δίστασαν να δράσουν κατά τρόπο βέβηλο και ιερόσυλο, προκειμένου να χτυπήσουν τον... σκοταδισμό της Εκκλησίας και των κληρικών, που ιδιοτελώς κρατού(σα)ν  τον λαό στην αμάθεια και μακρυά απ' το φως της γνώσης! Διεδόθη το ψέμα και από σοβαρούς συγγραφείς, που σέβονταν την Εκκλησία και ύμνησαν τον Άγιο, αλλά υιοθέτησαν ανεξέταστα και αστόχαστα την «παράδοση» ως γεγονός ιστορικό και αναμφισβήτητο. Ο Νομικός και σπουδαίος Συγγραφέας Φ. Μιχαλόπουλος ισχυρίζεται μάλιστα ότι ο Άγιος Κοσμάς για να χτίσει σχολείο γκρέμισε ναό με... τσεκούρι! 

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com