23 Αυγ 2024

Το “διαίρει και βασίλευε” καλά κρατεί!

Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

Το “διαίρει και βασίλευε” καλά κρατεί!

    Υπάρχουν θέματα που αφορούν στην ουσία, τη δράση, την ενότητα και συνεργασία των Εκκλησιών οι οποίες είναι μόνο οι ομόδοξες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και με τα οποία ασχολούμαστε πολλοί, τα μελετούμε και ενημερωνόμαστε. Υπάρχουν κι άλλα θέματα που μας θλίβουν και μας προβληματίζουν αλλά δεν τα αγγίζουμε γνωρίζοντας ότι αναδεικνύουν ανθρώπινα πάθη και συνιστούν αυτό που λέει σοφά ο λαός “καυτές πατάτες”!

Μιά “καυτή πατάτα”, λοιπόν, και το λεγόμενο Ουκρανικό!

Δεν θα παραθέσω θεωρίες, γνώμες, ιστορικά στοιχεία και αναλύσεις αλλά και δεν μπορώ να σιωπήσω γιατί φοβάμαι μήπως σιωπώντας “κεκράξονται οι λίθοι” και δεν ξέρω τότε ποιές θα είναι οι συνέπειες οι πνευματικές για μένα.Γιά να αναπαύσω, λοιπόν, την ιερατική μου συνείδηση, θα γράψω όχι κρίνοντας πρόσωπα, ηγέτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που κι αυτοί προφανώς θα έχουν υποπέσει σε μεγάλα σφάλματα, αλλά θα γράψω δυό λόγια απ’ την καρδιά μου. Ούτε θα χρησιμοποιήσω βιβλιογραφία και πηγές. Άλλωστε τα καρδιακά λόγια έρχονται όχι από τον εγκέφαλο αλλά από τον νούν. Κι αν είναι και νους Χριστού ακόμα καλύτερα!

Δημιουργήθηκε, λοιπόν, το ουκρανικό πρόβλημα από Ορθοδόξους εκκλησιαστικούς ηγέτες και διαιρέθηκε για μιά ακόμη φορά η απανταχού Ορθόδοξη  Εκκλησία, και ιδίως στην Ουκρανία, σε αυτούς του “Επιφάνιου” και αυτούς του “Ονουφρίου”, αντίθετα με όσα γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους (Α’ Κορ. α’ 12, 13)  “ότι έκαστος υμών λέγει εγώ μεν ειμί Παύλου, εγώ δε Απολλώ, εγώ δε Κηφά, εγώ δε Χριστού. Μεμέρισται ο Χριστός;…”.

Και φτάσαμε προ ολίγων ωρών να τεθεί εκτός νόμου, από τους κατ’ ευφημισμόν εντός νόμου, μιά δημοκρατικά και εκκλησιαστικά έγκυρα εκλεγμένη από το εκκλησιαστικό σώμα ιεραρχία η οποία αναγνωριζόταν από ολόκληρη την Ορθοδοξία και μετά την πράξη της αυτοκεφαλίας συνέχισε να υπάρχει γιά να τεθεί εκτός νόμου από το νυν πολιτικό καθεστώς.

   Δεν εξετάζω τις πολιτικές, γεωστρατηγικές, στρατιωτικές, και λοιπές πτυχές. Δεν τις κατέχω. Αυτές αφορούν αυτούς που καταπιάνονται με όλα αυτά και που υποτίθεται ότι έχουν εξασφαλίσει πρώτα την έγκριση της υγιούς ορθόδοξης συνείδησής τους ως θέλημα του Θεού.

Εγώ όμως διαμαρτύρομαι γιατί βλέπω ομόδοξους αδελφούς να βγαίνουν σε πολυήμερες λιτανείες-πορείες γιά να εορτάσουν την Παναγία.

Βλέπω όλες τις ηλικίες ορθοδόξων πιστών να αψηφούν τον κίνδυνο και να περιφέρουν τις άγιες εικόνες τους.

Βλέπω γυναίκες με τα μαντήλια στα κεφάλια τους και άντρες να γονατίζουν και να κλαίνε στην ευχή “Χριστός Βοσκρέσε”.

Βλέπω να κάνουν ορθόδοξα το σταυρό τους, να καίνε στα θυμιατήρια τους λιβάνι.

Βλέπω να ψάλλουν ασταμάτητα και κατανυκτικά. Να μεταλαμβάνουν με ευλάβεια. Να διαβάζουν τους βίους των Αγίων.

Βλέπω να κουβαλούν εικόνες της Παναγίας, της Αγίας Ζώνης, του Αγ. Σπυρίδωνα, του Αγ. Νικολάου, του Αγ. Λουκά του ιατρού.

      Αυτούς βρήκατε κάποιοι να εκδιώξετε;
Αυτούς βρήκατε να χρησιμοποιήσετε για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις και τους εγωϊσμούς σας;
Αυτούς βρήκατε για να αναδείξετε ως νεομάρτυρες από τα χέρια αθέων και ναζιστών;
Αυτούς παραδώσατε στους άθεους, αγροίκους, τους φιλοναζιστές του καθεστώτος; Κι αυτοί συχνά τους βασάνισαν, τους έκαψαν, τους εξανδραπόδισαν, τους κρέμασαν, τους εκτέλεσαν, τους έθαψαν ζωντανούς. Ποιούς; Τους Επισκόπους, Ιερείς, Διακόνους, λαϊκούς, τους αδελφούς σας;

Τι σας έκαναν; Είχαν σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας. Κι αυτό είναι έγκλημα; Μα πάντοτε μέχρι να το θελήσει ο “Άρχων του κόσμου τούτου” και τα τσιράκια του, δεν ανήκαν στο ίδιο Πατριαρχείο;  Το Πατριαρχείο Μόσχας, λένε, συνεργάζεται με το πολιτικό κατεστημένο και έχει βλέψεις ανίερες. Δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω συγκρίσεις, αλλά ο “αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”!

Ορθόδοξοι εναντίον Ορθοδόξων!

Μήπως, τελικά, αυτό απλά φαίνεται και είναι στην πραγματικότητα, Δύση εναντίον Ανατολής;
Μήπως είναι Αθεΐα, Μηδενισμός, Εωσφορισμός, Καθολικισμός εναντίον Ορθοδόξων;
Γιατί, θα πει κάποιος” μόνο οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι”; Όχι. Αλλά μόνο αυτός ο πυλώνας Ορθοδοξίας έμεινε αλώβητος. Η Ελλάς ξεπουλήθηκε αφού πρώτα τέθηκε εντός νόμου ο Χριστός τον οποίο μπορούμε στην Ορθόδοξη Ελλάδα να βλασφημούμε ελεύθερα και πάει να τεθεί εκτός νόμου, άρα παράνομος, ο υβριστής του “μπάτσου”.  Ποιός έμεινε; Η Ελλάς η Ορθόδοξη δέχτηκε το γάμο των ομοφυλόφιλων. Με εκπαίδευση, μάλιστα, ακόμη και των νηπίων. Η Ρωσία δεν υπέκυψε.

Δεν πέρασε η ατζέντα του τίποτα εκεί. Μαζί και άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα στο μάτι του Διαβόλου και των ανθρώπων του ήταν η Ρωσία.

Μονίμως ο “κακός”. Από τις αστείες προπαγανδιστικές ταινίες του “Ράμπο” και του “Ρόκυ Μπαλμπόα” μέχρι τους Ολυμπιακούς του Παρισιού όπου δεν επετράπη στους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν γιατί επενέβησαν σε άλλο κράτος, αλλά επετράπη στο Ισραήλ που κατά πολλούς ξένους ηγέτες εκτελεί εθνοκάθαρση. Και μην πει κανένας ότι “οι Παλαιστίνιοι το ξεκίνησαν” γιατί θα του θυμίσω ποιός το ξεκίνησε στην Ουκρανία το 2014! Ή στην Σερβία το 1999. Ή στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στην Κύπρο,…. Και όπου γης και “καλοί πελάτες”!

Δεν είμαι φιλορώσος, ούτε φιλοαμερικάνος, ούτε ευρωπαϊστής, ούτε άλλο τι. Είμαι Ορθόδοξος Έλληνας και ξέρω ότι ενοχλώ. Δεν μπορώ να κάνω όμως κάτι γι αυτό. Ίσα-ίσα που σεμνύνομαι και καυχώμαι εν Κυρίω και για τα δύο! Κυρίως γιά την πίστη μου.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω μιά παρένθεση. Θυμάμαι σε μιά χειμαρρώδη παράδοση του μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, να μας λέει το εξής συγκλονιστικό το οποίο και με εκφράζει απόλυτα.
“Αν παιδιά μου κάποτε, υποθετικά πάντα, εξαφανιζόταν ο ελληνισμός θα συνέχιζα απτόητος ως ορθόδοξος χριστιανός. Αν όμως εξαφανιζόταν ξαφνικά η Ορθοδοξία, τότε θα ντρεπόμουν που είμαι Έλληνας”!!!
Ξέρω, ο αντίλογος θα είναι σφοδρός. Δεν πειράζει. Δημοκρατία έχουμε και ελευθερία διακίνησης ιδεών, δόξα τω Θεώ.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, προβληματίζομαι πολύ όταν βλέπω την διαίρεση που επικρατεί στην μεγάλη οικογένεια της Ορθοδοξίας. Βλέπω Πατριάρχες να εναντιώνονται στις αποφάσεις και ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να δημιουργούνται αντιπαλότητες και στενάχωρες καταστάσεις που σκανδαλίζουν και το ποίμνιο και την ενότητα των Εκκλησιών μας υποσκάπτουν.
Και είναι κρίμα.

Θα κλείσω με μιά ευχή και έναν προβληματισμό.
Ο προβληματισμός έχει να κάνει με ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα “Ορθόδοξος Τύπος” (2-8-2024) που αναφέρεται σε μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας και Βατικανού το 1976. Υπήρχαν 11 σημεία που συμφωνήθηκαν προκειμένου να επιβληθή η παγκοσμιοποίηση.

Ένα σημείο εξ αυτών προέβλεπε την καταστροφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύνολό της με την καταστροφή της θεολογίας της και με δωροδοκίες των αξιωματούχων της με μεγάλα χρηματικά ποσά. Τούτο, διότι θεωρήθηκε ότι η Ορθοδοξία, αφού έχει αναφορά στην πολιτική, θα είναι εμπόδιο στην παγκοσμιοποίηση.
Αυτά κατήγγειλε η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου Σμίλια Αβράμωφ, σε Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι μεταξύ 31/10-2/11/2014.
Διαπιστώθηκε ότι σκοπός της συμφωνίας των 11 σημείων ήταν η παγκόσμια επικράτηση της αγγλοσαξωνικής Δύσης μετά του Βατικανού, με ολοσχερή καταστροφή της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας!!!

Συνομωσία ή πραγματικότητα;  Θα μπορούσε αυτή η συμφωνία να έχει σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία;

Πάντως, αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται ότι εδώ, στην Ουκρανία, δεν έχουμε μόνο πόλεμο γεωστρατηγικό, αλλά και πόλεμο ιδεών, πόλεμο πολιτισμών και πόλεμο διάλυσης της συνοχής και ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Από ποιόν; Το μνημονεύσαμε παραπάνω.
Ας βάλουμε λίγο και το μυαλό μας να δουλέψει!

Και η ευχή.

Να δώσει ο Θεός φώτιση και ταπείνωση, αγάπη και διαλλακτικότητα και κατανόηση αλλά και κριτική διάθεση με βάση την  ιστορία κάθε λαού.
Να ειρηνεύσουμε οι Ορθόδοξοι και να ενωθούμε ξανά γιατί κάποιοι ήδη χαίρονται με τις διαιρέσεις μας.
Γιά το όνομα του Θεού, Άγιοι Αρχιερείς, στην “ανατολή” της δαιμονικής παγκοσμιοποίησης και της “σούπας” των πολιτισμών και θρησκειών, ας σταθούμε ενωμένοι. Τέκνα του Χριστού.

entaksis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com